Βάσει νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση, Frontiers in Psychology, στις 17 Ιανουαρίου, Ινδοί ερευνητές κατέληξαν σε σημαντικά αυτά συμπεράσματα, αναφορικά με τα αδέσποτα σκυλιά, μελετώντας πολλά από αυτά σε αρκετές πόλεις, στην Ινδία.
Τα αδέσποτα σκυλιά που ποτέ δεν είχαν την παραμικρή επαφή με ανθρώπους παρουσιάζουν την έμφυτη ικανότητα να καταλαβαίνουν συγκεκριμένες ανθρώπινες χειρονομίες παρατηρώντας, σημειώνουν οι ερευνητές.
Ειδικότερα, τα αδέσποτα σκυλιά, που δεν είχαν ποτέ «αλληλεπιδράσεις με ανθρώπους», φαίνονται σε θέση να μπορούν να αντιδράσουν σε πολύπλοκες χειρονομίες, κοιτώντας τους ανθρώπους.
Στο πλαίσιο της έρευνας, πρόσφεραν στα ζώα δύο κλειστά μπολ και τους έδειξαν το ένα από τα δύο. Περί τα μισά αδέσποτα σκυλιά δεν το πλησίασαν και οι ειδικοί συμπέραναν ότι ήταν εξαιτίας της δυσάρεστης επαφής με ανθρώπους στο παρελθόν. Ωστόσο, μεταξύ των υπολοίπων ζώων, περί το 80% ακολούθησαν σωστά τη χειρονομία.
«Σημαίνει ότι παρακολουθούν τους ανθρώπους προσεχτικά, που τους συναντούν για πρώτη φορά και πως χρησιμοποιούν την έννοια του ανθρώπου για να πάρουν μια απόφαση», ανέφερε η Ανιντίτα Μπάντρα του Ινδικού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Έρευνας Kolkata, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή τους η ικανότητα δείχνει την «ευφυία και προσαρμοστικότητά τους».
Οι ειδικοί ελπίζουν ότι αυτή η ικανότητα θα μειώσει στις συγκρούσεις μεταξύ των συγκεκριμένων ζώων και των ανθρώπων, που λαμβάνουν χώρα ανά την υφήλιο.
«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα σκυλιά είναι ευφυή ζώα που μπορούν να συνυπάρξουν μαζί μας», ανέφερε η Ανιντίτα, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι αρκετά ικανά να καταλάβουν τη γλώσσα του σώματος και πρέπει να τους δώσουμε το δικό τους χώρο».