Παιδί

COVID-19: Κανένας κίνδυνος μόλυνσης του βρέφους μέσω του θηλασμού

COVID-19: Κανένας κίνδυνος μόλυνσης του βρέφους μέσω του θηλασμού

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Los Angeles των ΗΠΑ, ο ιός SARS-CoV-2 δεν είναι δυνατό να μεταδοθεί από τη μητέρα στο βρέφος μέσω του θηλασμού.

Όπως διαπίστωσε η μελέτη, αν και το μητρικό γάλα από γυναίκες με πρόσφατο ιστορικό COVID-19 περιέχει τμήματα από το γενετικό υλικό του ιού, δεν υπάρχουν σε αυτό σωματίδια του ιού ικανά να προκαλέσουν μόλυνση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatric Research.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανέλυσαν δείγματα μητρικού γάλακτος από 110 θηλάζουσες που συμμετείχαν στο Mommy’s Milk Human Milk Biorepository του Πανεπιστημίου και είχαν δώσει δείγματα από το Μάρτιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020.

Από τις συνολικά 110 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη:

-οι 65 είχαν θετικές εξετάσεις για την COVID-19,

-οι 9 είχαν συμπτώματα αλλά τελικά οι εξετάσεις τους ήταν αρνητικές, ενώ,

-οι υπόλοιπες 36 είχαν συμπτώματα COVID-19 αλλά δεν έκαναν εξετάσεις.

«Το μητρικό γάλα αποτελεί απαραίτητη πηγή θρεπτικών ουσιών για τα βρέφη.

Στην έρευνά μας δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι το μητρικό γάλα από θηλάζουσες με πρόσφατο ιστορικό COVID-19 περιέχει σωματίδια του ιού ικανά να προκαλέσουν μόλυνση.

Επιπλέον, κανένα από τα βρέφη που εξετάστηκαν στη μελέτη δεν μολύνθηκε από το θηλασμό, γεγονός που δείχνει ότι ο τελευταίος δεν ενέχει κινδύνους για το βρέφος», υποστήριξε ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Paul Krogstad, παιδίατρος-λοιμωξιολόγος από το David Geffen School of Medicine στο Πανεπιστήμιο του Los Angeles.

Ο Krogstad και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν γενετικό υλικό του SARS-CoV-2 (RNA) στο μητρικό γάλα 7 γυναικών (6%) με ιστορικό επιβεβαιωμένης λοίμωξης COVID-19, καμία από τις οποίες δεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της λοίμωξης.

Οι θηλάζουσες αυτές έδωσαν και δεύτερο δείγμα 97 ημέρες μετά το 1ο στο οποίο δεν ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό του ιού.

Στα δείγματα μητρικού γάλακτος δεν ανιχνεύθηκε SgRNA (το γενετικό υλικό που ανιχνεύεται κατά τον πολλαπλασιασμό του ιού) του SARS-CoV-2.

Το ίδιο ισχύει και στις καλλιέργειες που έγιναν στα υπόλοιπα δείγματα.

Επιπλέον, όταν εξέτασαν τα 7 βρέφη από τις μητέρες που είχαν ανιχνεύσιμο γενετικό υλικό του ιού στο μητρικό τους γάλα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κανένα από αυτά δεν είχε συμπτώματα COVID-19.

Καταλήγοντας, η επιστημονική ομάδα τόνισε ότι η μελέτη είχε και ορισμένους περιορισμούς.

Αρχικά, το δείγμα που εξετάστηκε ήταν σχετικά μικρό και επομένως τα αποτελέσματα της μελέτης δεν μπορούν να θεωρηθούν ισχυρά.

Ωστόσο, αυτή είναι η μεγαλύτερη έρευνα του είδους της που αναλύει μητρικό γάλα από γυναίκες με ιστορικό COVID-19 και πρακτικά επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του εμβρύου από τη μητέρα του κατά το θηλασμό.

Παιδί

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό και γενικώς πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της […]

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού