Παιδί

Προστατεύουμε το παιδί από το να “πνίγεται” από το φαγητό

Προστατεύουμε το παιδί από το να “πνίγεται” από το φαγητό

Παιχνίδια, τα κλειδιά μας, κομμάτια φαγητού που τυχαία βρίσκονται στο πάτωμα, ακόμη και σε δευτερόλεπτα μπορούν να καταλήξουν στο στόμα του παιδιού μας κυρίως στη βρεφική και προσχολική ηλικία.

Βέβαια κι αυτό είναι μέρος της «φάσης εξερεύνησης» που περνούν.

Σκοπός μας είναι να μένουν ασφαλή.

Μερικές φορές ο βασικός ένοχος τέτοιου ατυχήματος είναι κάτι που κάνουνε κάθε μέρα να τρώνε φαγητό“, αναφέρει η κ. Μαρία Λαδά, Παιδίατρος, Επιμελήτρια Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, προσθέτοντας:

Σε αυτό το σημείο χρήσιμο θα ήταν να αναφέρουμε τις τροφές που ενέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο πνιγμονής :

  • Σκληρές καραμέλες (στη κορυφή της λίστας)
  • Μεγάλα κομμάτια από κρέας και κόκκαλα
  • Σπόροι και ξηροί καρποί
  • Hot dogs

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι πνιγμός με αυτές τις 4 τροφές είναι πιο πιθανό να οδηγήσει τα παιδιά σε νοσοκομείο και νοσηλεία.

Αν κι όχι συχνός είναι πιο επικίνδυνος τύπος πνιγμού καθώς μπορεί να αποφράξει τον αεραγωγό του παιδιού“, τονίζει η κ. Λαδά.

Άλλες τροφές επικίνδυνες είναι :

  • Σταφύλια
  • Ποπ κορν
  • Πατατάκια
  • Στικς καρότου
  • Τοματίνια
  • Ωμά κομμάτια λαχανικών
  • Κομμάτια τυριού
  • Φυστικοβούτυρο
  • Τσίχλα

Πρόληψη πνιγμονής

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού σας, για παράδειγμα τα παιδιά κάτω των 2 ετών, δεν έχουν γομφίους κι έτσι δε μπορούν να λιώσουν καλά τις τροφές τους.

Χρειάζεται αρκετή προσοχή με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως για παράδειγμα τα καρότα που έχουν πολλές ίνες.

Μετά τα 2 έτη τα παιδιά μπορεί να έχουν όλα τους τα δόντια αλλά μπορεί ακόμη να έχουν προβλήματα στη κατάποση διάφορων τροφίμων.

Διαφορετικά σχήματα, υφές και μεγέθη μπορεί να αυξήσουν τη πιθανότητα πνιγμού κι αυτό μπορεί να μας απασχολεί έως την ηλικία των 5 ετών.

Κόβουμε το φαγητό σε μικρότερα κομμάτια.

Το μέγεθος των τροφών είναι πολύ σημαντικό.

Κόβουμε τις τροφές σε μικρά κομμάτια ώστε να μη μπορούν να φράξουν τον αεραγωγό τους (να τους κάτσουν στο λαιμό δηλαδή)”, εξηγεί η κ. Λαδά.

Το καλύτερο μέγεθος είναι το ¼ της διαμέτρου ενός μεγάλου καρότου.

Μια καλή ιδέα είναι να τα κόβουμε σε τριγωνικό σχήμα έτσι ώστε και να φράξουν το λαιμό να μπορεί να περνάει αέρας.

Για τα σταφύλια καλή ιδέα είναι να τα κόβουμε σε ροδέλες.

Κάθονται κάτω τα παιδιά την ώρα της σίτισης και προσπαθούμε να τα κάνουμε να επικεντρωθούν στο φαγητό τους.

Μαθαίνουμε στα παιδιά να καταπίνουν τη τροφή πριν μιλήσουν ή γελάσουν.

Αυτό μειώνει την πιθανότητα πνιγμού.

Τα παιδιά κάθε ηλικίας, ιδιαιτέρως τα μικρά παιδιά, πρέπει να κάθονται κάτω όταν τρώνε.

Είναι πολύ σημαντικό να τα επιβλέπουμε, να μη ξαπλώνουν πχ. όταν τρώνε, να μην τρέχουν και παίζουν με το στόμα γεμάτο.

Το ρίσκο πνιγμού μειώνεται πολύ όταν τα παιδιά κάθονται και εστιάζουν στο φαγητό τους.

-Τα ατυχήματα συμβαίνουν παρά την πρόληψη

“Ακόμη κι αν πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα, ατυχήματα συμβαίνουν.

Γι’ αυτό θα ήταν πολύ χρήσιμο όλοι οι γονείς να ξέρουν τις βασικές τεχνικές κάρδιο-αναπνευστικής αναζωογόνησης.

Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με videos στο διαδίκτυο ‘η να παρακολουθήσετε ειδικά σεμινάρια”, καταλήγει η κ. Λαδά.

Παιδί

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό και γενικώς πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της […]

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού