Παιδί

Τικς (tics) και σύνδρομο Tourette στα παιδιά

Τικς (tics) και σύνδρομο Tourette στα παιδιά

Τα τικς είναι απότομες, επαναλαμβανόμενες, άρρυθμες, στερεότυπες κινήσεις, ή και ήχοι.

Τα τικς διακρίνονται σε κινητικά και φωνητικά, απλά και σύνθετα.

Τα απλά τικς είναι σύντομα σε διάρκεια και συνήθως περιλαμβάνουν μία μόνο ομάδα μυών.

Τα σύνθετα τικς έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και περιλαμβάνουν συνδυασμό κινήσεων, οι οποίες συχνά δίνουν την εντύπωση ότι έχουν συγκεκριμένο σκοπό.

Παρόλο που υπάρχει μεγάλη ποικιλία διαφορετικών τικς, κάποια παραδείγματα είναι τα εξής:

Απλά κινητικά τικς

 • Ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων
 • Ανασήκωμα των φρυδιών
 • Τίναγμα του κεφαλιού
 • Τέντωμα του λαιμού
 • Ανασήκωμα των ώμων
 • Σούφρωμα των χειλιών
 • Διάφορες γκριμάτσες

Σύνθετα κινητικά τικς

 • Αναπήδημα
 • Αγγίγματα ή μικρά χτυπηματάκια σε αντικείμενα ή άλλα άτομα
 • Τράβηγμα των ρούχων

Απλά φωνητικά τικς

 • Οποιοσδήποτε ήχος (ξερόβηχας, ρούφηγμα της μύτης, καθάρισμα του λαιμού, αναστεναγμός)

Σύνθετα φωνητικά τικς

 • Ήχοι ζώων
 • Φωνές
 • Ηχολαλία (άμεση επανάληψη λέξεων που έχει πει κάποιος άλλος)
 • Παλιλαλία (άμεση επανάληψη λέξεων που έχει πει το ίδιο το άτομο)
 • Κοπρολαλία (μη κοινωνικά αποδεκτές λέξεις ή φράσεις που εκφράζονται αυτόματα και χωρίς εκλυτικό παράγοντα).

Τα τικς είναι ακούσια

Πολλές φορές και κυρίως όσον αφορά στα σύνθετα τικς, ακόμα και άτομα πολύ οικεία στο παιδί, όπως είναι οι γονείς, οι παιδίατροι και οι δάσκαλοι, έχουν δυσκολία να πιστέψουν ότι γίνονται παρά τη θέλησή του.

Ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορούν να καταστείλουν τα τικς για μικρό χρονικό διάστημα εάν τους ζητηθεί, μετά το τέλος του διαστήματος αυτού, όμως, τα τικς επανέρχονται“, αναφέρει η κ. Άρτεμις Γκίκα Παιδονευρολόγος-Επιστημονική Συνεργάτης Τμήματος Παιδονευρολογίας Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

Άλλα χαρακτηριστικά των τικς είναι τα εξής:

-Η συχνότητά των τικς ποικίλλει στο ίδιο παιδί (δηλαδή είναι πιο συχνά κάποιες ώρες της ημέρας ή και για ολόκληρες χρονικές περιόδους εβδομάδων ή μηνών, οι οποίες μπορεί να ακολουθηθούν από περίοδο πλήρους ύφεσης, περίοδο επανεμφάνισης των τικς κ.ο.κ)

Το είδος των τικς ποικίλλει στο ίδιο παιδί (δηλαδή το παιδί μπορεί να εμφανίζει διαφορετικά τικς για μια περίοδο ή ένα τικ που στην πορεία αντικαθίσταται από κάποιο άλλο).

Τα τικς είναι σε κάποιο βαθμό προκλητά.

Ένα συνηθισμένο σενάριο, δηλαδή, είναι να επισκεφθούν οι γονείς με το παιδί κάποιον ειδικό γιατί το παιδί εμφανίζει κάποιο τικ στο σπίτι.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, το παιδί μπορεί να μην εμφανίσει το τικ γιατί, όπως αναφέρθηκε, έχει τη δυνατότητα να το καταστείλει.

Εάν ο γιατρός συζητήσει για το συγκεκριμένο τικ μπροστά στο παιδί, το πιο πιθανό είναι ότι το παιδί, θα αρχίσει να το κάνει.

Πρόδρομο συναίσθημα πριν την εκδήλωση του τικ

Αμέσως πριν την εκδήλωση ενός συγκεκριμένου τικ, τα παιδιά έχουν συχνά κάποιο πρόδρομο συναίσθημα.

Τα μεγαλύτερα παιδιά συνήθως το περιγράφουν, ενδέχεται, δηλαδή, να πουν ότι:

-«ανοιγοκλείνω τα μάτια γιατί με τσούζουν», ή,

-«τεντώνω τον αυχένα μου γιατί πιάνεται», ή,

-«βήχω γιατί ξεραίνεται ο λαιμός μου».

Δεν λένε ψέματα τα παιδιά για το τικ

“Είναι σημαντικό για τους γονείς και τους παιδιάτρους να γνωρίζουν ότι στις περιπτώσεις αυτές τα παιδιά δε λένε ψέματα.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουν ότι πρόκειται για πρόδρομα συμπτώματα των τικς και όχι για συμπτώματα άλλων νοσημάτων όπως αλλεργίες, οφθαλμολογικά, ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα κλπ“, επισημαίνει η κ. Γκίκα.

Πότε επιδεινώνονται τα τικ

-Τα τικς επιδεινώνονται σε γενικότερες περιόδους stress και άγχους.

-Όσον αφορά τη διακύμανση της συχνότητάς τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ορισμένοι γονείς παρατηρούν ότι τα τικς μειώνονται όταν το παιδί συγκεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα.

-Επίσης, κάποιοι γονείς αναφέρουν ότι τα τικς γίνονται πολύ έντονα τις απογευματινές ώρες όταν τα παιδιά βλέπουν τηλεόραση.

Αυτό κάνει πάντα εντύπωση στους γονείς γιατί η ώρα αυτή είναι συνήθως ώρα χαλάρωσης για τα παιδιά“, αναφέρει η κ. Γκίκα, εξηγώντας:.

Κρατιούνται να μην εμφανίσουν τικ στο σχολείο ή στους φίλους

Η εξήγηση είναι ότι επειδή, όπως αναφέρθηκε, τα παιδιά μπορούν να καταστείλουν τα τικς για μικρά χρονικά διαστήματα, συνήθως «κρατιούνται» περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν βρίσκονται  στο σχολείο ή με φίλους.

Κατά τις ώρες χαλάρωσης στο σπίτι, όμως, αφήνονται ελεύθερα και τα τικς επανέρχονται“.

Σύνδρομο Tourette

Το σύνδρομο Tourette είναι κληρονομική νευρολογική διαταραχή, κύριο σύμπτωμα της οποίας είναι τα τικς.

Στο σύνδρομο Tourette, τα τικς είναι χρόνια.

-Για να τεθεί η διάγνωση του συνδρόμου θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις

Συγκεκριμένα, για να τεθεί η διάγνωση του συνδρόμου Tourette, θα πρέπει το παιδί να παρουσιάζει πολλαπλά κινητικά και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, με την προϋπόθεση ότι, στο διάστημα αυτό, το παιδί δεν παρέμεινε χωρίς τικς για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 100 παιδιά σχολικής ηλικίας εμφανίζει σύνδρομο Tourette.

“Τα απλά, μεμονωμένα, παροδικά τικς, αυτά, δηλαδή, που ξεκινούν, σταματούν και ενδεχομένως επανεμφανίζονται, χωρίς όμως να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διάγνωση συνδρόμου Tourette είναι πολύ πιο συχνά και υπολογίζεται ότι εμφανίζονται τουλάχιστον στο 20% των παιδιών σχολικής ηλικίας”, σημειώνει η κ. Γκίκα.

Το σύνδρομο Tourette είναι συχνότερο στα αγόρια.

α πρώτα τικς εμφανίζονται συνήθως σε παιδιά ηλικίας 5-7 χρόνων, ενώ οι ηλικίες στις οποίες παρατηρούνται συνήθως με τη μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα είναι μεταξύ 10 και 12 χρόνων.

Πρόγνωση για τα παιδιά με τικς και σύνδρομο Tourette

Η πρόγνωση για τα παιδιά με τικς και σύνδρομο Tourette είναι καλή.

-Σε 1/3 των παιδιών τα τικς εξαφανίζονται πλήρως μετά την εφηβεία,

-σε 1/3 μειώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, και,

-μόνο 1/3 των παιδιών συνεχίζει να έχει σημαντικά τικς μετά την ηλικία των 15-18 χρόνων.

Σε ορισμένα παιδιά το σύνδρομο Tourette συνυπάρχει και με άλλες διαταραχές, όπως είναι οι εμμονές και η υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής, οι οποίες συχνά αποτελούν σημαντικότερο πρόβλημα για το παιδί και το περιβάλλον του απ’ ότι τα ίδια τα τικς.

Ο ακριβής παθοφυσιολογικός μηχανισμός που οδηγεί στην ανάπτυξη των τικς και του συνδρόμου Tourette δεν είναι γνωστός.

Τα τικς και το Σύνδρομο Tourette δεν είναι ψυχολογική ή ψυχιατρική αλλά νευρολογική διαταραχή

Είναι, όμως, σήμερα γνωστό ότι, αντίθετα με τις θεωρίες που επικρατούσαν στο παρελθόν, τα τικς δεν είναι ψυχολογική/ψυχιατρική αλλά αμιγώς νευρολογική διαταραχή.

Παρόλο, δηλαδή που σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεινώνονται από καταστάσεις όπως το άγχος, η βάση τους είναι οργανική και συγκεκριμένα σχετίζεται με διαταραχές νευρομεταβιβαστών, όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, ουσιών, δηλαδή, που χρησιμοποιούν τα νευρικά κύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ τους”, επισημαίνει η κ. Γκίκα.

Οι περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των τικς

Οι περιοχές του εγκεφάλου που φαίνεται ότι ενέχονται στην ανάπτυξη των τικς είναι τα βασικά γάγγλια και ο μετωπιαίος λοβός.

Κληρονομικότητα

Όπως, ήδη, αναφέρθηκε τα τικς και το σύνδρομο Tourette είναι κληρονομικές διαταραχές.

Η υπόθεση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι πολλοί γονείς παιδιών με τικς αναφέρουν ότι και αυτοί παρουσίαζαν τικς όταν ήταν παιδιά.

Περιβαλλοντικά αίτια

Περιβαλλοντικά αίτια ενδέχεται, επίσης, να παίζουν ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η πιο γνωστή θεωρία που συνδέει περιβαλλοντικά αίτια με την ανάπτυξη τικς είναι αυτή που αφορά στο ρόλο των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων.

Διάγνωση των τικς

Η διάγνωση των τικς είναι κλινική.

Στη μεγάλη πλειοψηφία τους τα τικς στα παιδιά είναι ιδιοπαθή, δεν οφείλονται δηλαδή σε κάποιο άλλο υποκείμενο νευρολογικό νόσημα, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η νευρολογική εξέταση του παιδιού είναι τελείως φυσιολογική.

Σε κάποιες περιπτώσεις και ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διαταραχής σε κάθε παιδί, είναι απαραίτητο να γίνουν εξετάσεις για να αποκλειστεί η μικρή πιθανότητα κάποιου υποκείμενου νοσήματος ή η πιθανότητα να μην πρόκειται για τικς αλλά για άλλη κινητική διατατραχή (μυοκλονία, τρόμο, χορεία κλπ)”, εξηγεί η κ. Γκίκα.

Οι εξετάσεις αυτές, όπου χρειάζονται, είναι συνήθως αιματολογικές και πιο σπάνια απεικονιστικές (μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου) ή ηλεκτροφυσιολογικές (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα).

Αντιμετώπιση των τικς και του συνδρόμου Tourette

Η αντιμετώπιση των τικς και του συνδρόμου Tourette είναι πολυπαραγοντική.

-Πρώτο βήμα, το οποίο είναι και αρκετό σε περιπτώσεις απλών, παροδικών τικς, είναι η ενημέρωση και πληροφόρηση των γονιών, του ίδιου του παιδιού αλλά και ατόμων του περιβάλλοντός του (εκπαιδευτικών, φίλων κλπ.) για τη φύση της διαταραχής, την καλή πρόγνωση αλλά και την αντιμετώπιση της.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της συζήτησης με ειδικούς (παιδιάτρους, παιδονευρολόγους κλπ.) αλλά και μέσω του διαδικτύου (www.tourettes-action.org.uk).

Ως γενική αρχή, οι γονείς δεν πρέπει να μαλώνουν τα παιδιά για τα τικς ούτε να τους τα σχολιάζουν.

Ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών με τικς

Σε περιπτώσεις που τα τικς επιμένουν, η ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού και η συμβουλευτική γονέων με τη βοήθεια ειδικών παιδοψυχολόγων έχει ιδιαίτερη σημασία.

Η ψυχολογική υποστήριξη έχει ως στόχο την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού και την εύρεση τρόπων χαλάρωσης του stress.

Με τη βοήθεια συμπεριφορικού τύπου παρέμβασης, τα παιδιά μαθαίνουν να αντικαθιστούν τα τικς με περισσότερο κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές και επιβραβεύονται για τις συμπεριφορές αυτές όταν τις επιτυγχάνουν.

Επίσης τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν “διαλείμματα” (time-outs) κατά τα οποία τους επιτρέπεται να εκδηλώνουν τα τικς.

Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών ελέγχονται καλά με τις μεθόδους που αναφέρθηκαν, χωρίς να χρειαστεί η λήψη φαρμάκων.

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χορήγηση φαρμάκων

Παρ όλα αυτά σε κάποιες περιπτώσεις τα τικς επιμένουν και επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του παιδιού.

Στις περιπτώσεις αυτές είναι δυνατή η φαρμακευτική καταστολή των τικς.

Φάρμακα πρώτης γραμμής είναι η κλονιδίνη και η κλοναζεπάμη ενώ εάν και αυτά δεν ελέγξουν τα τικς, χρησιμοποιούνται σε δεύτερη φάση νευροληπτικά φάρμακα, όπως η ρισπεριδόνη

Παιδί

27.10.2021

FDA: Επιτροπή ειδικών γνωμοδοτεί υπέρ του εμβολιασμού παιδιών 5 έως 11 ετών με Pfizer

Επιτροπή ειδικών συμβούλων του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) ψήφισε χθες υπέρ της έγκρισης χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Οι συστάσεις αυτής της επιτροπής είναι μόνο γνωμοδοτικές, αλλά είναι σπάνιο να μην γίνονται αποδεκτές από τον FDA. Αν εγκριθεί η χορήγηση του εμβολίου για […]

26.10.2021

Λοιμώδης Μονοπυρήνωση: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η Λοιμώδης Μονοπυρήνωση είναι  μια ιογενής λοίμωξη. Προκαλεί: -πυρετό, -πόνο στο λαιμό, -καταβολή, ενώ, -οι  λεμφαδένες του λαιμού διογκώνονται. Μερικοί άνθρωποι την  αποκαλούν νόσο του φιλιού. Κι αυτό γιατί το φιλί είναι ένας από τους τρόπους για να κολλήσει κανείς λοιμώδη μονοπυρήνωση. Συνήθως προσβάλλει παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. -Πως μπορεί τα παιδί μου να […]

Κίνα: Εμβολιάζουν τα 3χρονα τη στιγμή που η χώρα μπαίνει σε καραντίνα λόγω αναποτελεσματικότητας εμβολίων
26.10.2021

Κίνα: Εμβολιάζουν τα 3χρονα τη στιγμή που η χώρα μπαίνει σε καραντίνα λόγω αναποτελεσματικότητας εμβολίων

Η αξία του εμβολιασμού στα παιδιά
26.10.2021

Η αξία του εμβολιασμού στα παιδιά

Pfizer: Θετικά τα νέα δεδομένα από το εμβόλιο της COVID-19 για τις ηλικίες 5-11
26.10.2021

Pfizer: Θετικά τα νέα δεδομένα από το εμβόλιο της COVID-19 για τις ηλικίες 5-11

Το παιδί παθητικός καπνιστής – Οι κίνδυνοι και πως να το προστατέψετε
26.10.2021

Το παιδί παθητικός καπνιστής – Οι κίνδυνοι και πως να το προστατέψετε

Κιρσοκήλη στα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες – Συμπτώματα – Αντιμετώπιση
26.10.2021

Κιρσοκήλη στα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες – Συμπτώματα – Αντιμετώπιση

Παιδικό άγχος: Τρόποι διαχείρισης και αποτροπής
25.10.2021

Παιδικό άγχος: Τρόποι διαχείρισης και αποτροπής

Squid Game: Γιατί είναι απαγορευτική για τα παιδιά έως 18 ετών
20.10.2021

Squid Game: Γιατί είναι απαγορευτική για τα παιδιά έως 18 ετών

Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της νόσου COVID-19 στα παιδιά;
20.10.2021

Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της νόσου COVID-19 στα παιδιά;

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
3

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Υγεία & πολιτική
4

ΙΣΑ: Δέσμευση Πλεύρη για επίλυση των αιτημάτων του ιατρικού κλάδου

Περισσότερα

27.10.2021

Δωρεά 3 απινιδωτών στο δήμο Δελφών από το Metropolitan Hospital

Σε μία ακόμα ενέργεια που δείχνει πόσο στηρίζει την υγεία, τον αθλητισμό και τη ζωή προχώρησε το Metropolitan Hospital. Το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, δώρισε στο δήμο Δελφών τρεις απινιδωτές, τρία μηχανήματα που όταν και όπου χρειαστεί σώζουν ζωές, προκειμένου να εγκατασταθούν σε ισάριθμες αθλητικές δομές του εν λόγω δήμου. Από την πλευρά του δήμου, […]

27.10.2021

Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο “PHARMA 4.0 FUTURE”

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του συνεδρίου “PHARMA 4.0 FUTURE”, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα. Το διήμερο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε υβριδικά, προσέλκυσε περισσότερους από 60 συμμετέχοντες με φυσική παρουσία και 210 συμμετέχοντες με διαδικτυακή παρακολούθηση. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου […]

“Η Καρδιά σας είναι σπάνια: Ακούστε το μήνυμά της»
27.10.2021

“Η Καρδιά σας είναι σπάνια: Ακούστε το μήνυμά της»

Το Άσυλο Ανιάτων ενισχύεται με δωρεά του Ομίλου ΙΑΣΩ
27.10.2021

Το Άσυλο Ανιάτων ενισχύεται με δωρεά του Ομίλου ΙΑΣΩ

Κορωνοϊός: 4-18 ετών το 27% των κρουσμάτων την εβδομάδα 18 – 24 Οκτωβρίου
27.10.2021

Κορωνοϊός: 4-18 ετών το 27% των κρουσμάτων την εβδομάδα 18 – 24 Οκτωβρίου

Κίνδυνος διακοπής λειτουργίας αιμοδοσίας στο ΓΝΕ Θράσιο
27.10.2021

Κίνδυνος διακοπής λειτουργίας αιμοδοσίας στο ΓΝΕ Θράσιο

Ακμή ενηλίκων: Ποιες οι επιπτώσεις της στις γυναίκες;
27.10.2021

Ακμή ενηλίκων: Ποιες οι επιπτώσεις της στις γυναίκες;

Γεωγραφική κατανομή: 721 κρούσματα στην Αττική – 602 στη Θεσσαλονίκη
27.10.2021

Γεωγραφική κατανομή: 721 κρούσματα στην Αττική – 602 στη Θεσσαλονίκη

Merck: Συμφωνία αδειοδότησης για να ενισχύσει την πρόσβαση στο χάπι του κορωνοϊού
27.10.2021

Merck: Συμφωνία αδειοδότησης για να ενισχύσει την πρόσβαση στο χάπι του κορωνοϊού

ΣτΕ: Υποχρεωτικό το self test σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδευσης
27.10.2021

ΣτΕ: Υποχρεωτικό το self test σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδευσης