Διατροφή

Παιδικές τροφές: Μήπως είναι ανθυγιεινές; Ποιά είναι τα «ύπουλα» συστατικά

Η διατροφή των παιδιών είναι απαραίτητο να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζουν ομαλή σωματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη.

Εξίσου σημαντικό είναι τα παιδιά να αποφεύγουν τροφές με συστατικά που βλάπτουν την υγεία και συμβάλλουν στην παχυσαρκία, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις.

Ακόμη και τροφές που θεωρούνται υγιεινές, συχνά περιέχουν συστατικά που τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν.

Μόλυβδος: Φρουτοχυμοί, μήλα, αχλάδια, λαχανικά, ιδίως καρότα και γλυκοπατάτες, περιέχουν συχνά ίχνη μολύβδου, ο οποίος συνδέεται με προβλήματα συμπεριφοράς, υπερκινητικότητα, επιθετικότητα, έλλειψη προσοχής και χαμηλότερο Δείκτη Νοημοσύνης στα παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε, σύμφωνα με τους ειδικούς, τροφές που εμποδίζουν την απορρόφηση μολύβδου, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, ο σολομός και γενικά τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.

Ζάχαρη: Εκτός από τα γλυκά, ζάχαρη περιέχουν πλέον οι περισσότερες τροφές, από τα αλλαντικά και τα δημητριακά μέχρι τα γιαούρτια και τις σάλτσες. Δίνετε στα παιδιά όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες τροφές, τις οποίες μπορείτε να γλυκαίνετε με την προσθήκη φρούτων, ξηρών καρπών ή μελιού.

Κορεσμένα λιπαρά: Βρίσκονται στο κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα παράγωγά του, στα τηγανητά, στα γαλακτοκομικά, στα βούτυρα, στα γλυκά και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης: Είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη και επειδή είναι φθηνότερο χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα και ειδικά στα αναψυκτικά. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυξάνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας και συστήνουν στους γονείς να αποτρέπουν τα παιδιά από την κατανάλωση αναψυκτικών.
Τεχνητές χρωστικές ουσίες: Παρασκευάζονται από πετρέλαιο και περιέχονται σε τροφές που ούτε καν φαντάζεστε. Η κατανάλωσή τους συνδέεται με δυσκολίες προσαρμογής, αλλεργίες, ευαισθησία στα τρόφιμα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ημικρανίες και καρκίνους του θυρεοειδούς, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.
Γλυκαντικά: Χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων με λιγότερες θερμίδες, είναι όμως επιβλαβή για την υγεία, καθώς προκαλούν προβλήματα του πεπτικού, όπως φούσκωμα και διάρροια, ενώ καταστρέφουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου, κάτι που έχει σοβαρό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό.
Αλάτι: Όπως και η ζάχαρη, το αλάτι υπάρχει παντού, ακόμη και σε τροφές που δεν έχουν αλμυρή γεύση. Τροφές που ξετρελαίνουν τα παιδιά, όπως η πίτσα, το ψωμί, τα αλλαντικά και τα αλμυρά σνακ, περιέχουν πολύ αλάτι και συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους τους, γι΄ αυτό πρέπει να αποφεύγονται και να αντικαθίστανται με πιο υγιεινές επιλογές, κυρίως φρούτα και λαχανικά.
Νιτρικά και νιτρώδη: Χρησιμοποιούνται από την βιομηχανία τροφίμων σαν συντηρητικά στα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, τα σαλάμια, τα λουκάνικα και τα hot dogs. Τα νιτρώδη τα οποία δημιουργούνται από τα νιτρικά, αντιδρούν με τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στα κρέατα και ονομάζονται αμίνες, σχηματίζοντας νιτροζαμίνες, που είναι γνωστές για την καρκινογόνο δράση τους. Μελέτες έχουν συνδέσει τα νιτρώδη με τον καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου, αλλά και εγκεφάλου και του θυρεοειδούς.
Γλουταμινικό μονονάτριο (MSG): Είναι δημοφιλές ενισχυτικό γεύσης, η κατανάλωση του οποίου έχει συνδεθεί με προβλήματα του πεπτικού, πονοκεφάλους και κόπωση.
Τρανς λιπαρά: Είναι επικίνδυνα για όλες τις ηλικιακές ομάδες, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Διαβάζετε τις ετικέτες και αποφεύγετε οτιδήποτε περιέχει trans λιπαρά, μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά και πλήρως υδρογονωμένα λιπαρά.
Πηγή: Reader’s digest

Διατροφή

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

04.11.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

01.11.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε