Εγκυμοσύνη

“Θέλω να γεννήσω σπίτι” Υπάρχουν κίνδυνοι;

“Θέλω να γεννήσω σπίτι” Υπάρχουν κίνδυνοι;

Αρκετές γυναίκες εκδηλώνουν την επιθυμία να γεννήσουν στο σπίτι τους και όχι σε ένα οργανωμένο μαιευτήριο, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα βιώσουν την διαδικασία του τοκετού καλύτερα στον δικό τους χώρο με τους οικείους τους κοντά τους. Ο «τοκετός κατ’ οίκον» είναι μία πρακτική, η οποία εφαρμόζεται σε μερικά μέρη στο στο εξωτερικό και στηρίζεται σε υποδομές που στην Ελλάδα δεν είναι διαθέσιμες. Οι τοκετοί που έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν σε χώρους εκτός του νοσοκομείου στην συντριπτική τους πλειοψηφία διεκπεραιώθηκαν με τον τρόπο αυτό γιατί η γυναίκα δεν πρόλαβε να φτάσει στο νοσοκομείο.

Στο εξωτερικό όπου υπάρχει η υποδομή να γεννήσει μία γυναίκα στο σπίτι της (εφόσον δεν υπάρχει κάποια ιατρική αντένδειξη), η εγκυμονούσα έχει παρακολουθήσει συγκεκριμένα μαθήματα προκειμένου να προετοιμαστεί και όταν ξεκινήσει ο τοκετός, ειδοποιεί ειδικά εκπαιδευμένη μαία, η οποία πηγαίνει στο σπίτι της επιτόκου με ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες επιπλοκές. Η μαία όταν φτάσει στο σπίτι και αφού προηγουμένως εξετάσει την γυναίκα, ειδοποιεί το νοσοκομείο ότι η γυναίκα βρίσκεται σε τοκετό και σε ποιο στάδιο του τοκετού βρίσκεται και ένα ασθενοφόρο δεσμεύεται μέχρι την ολοκλήρωση του τοκετού προκειμένου να φθάσει εγκαίρως και να παραλάβει την επίτοκο σε περίπτωση επιπλοκής.

Ή, επανδρωμένο με ειδική μαιευτική ομάδα (στην Αγγλία ‘OBSTETRIC FLYING SQUAD’) να μπορεί να εκτελέσει εμβρυουλκία ή και καισαρική επί τόπου. Το ίδιο και στην Ολλανδία.

Η μαία, παρά τον εξοπλισμό και την ειδική εκπαίδευσή της μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς ένα μικρό κομμάτι μόνο των ενδεχόμενων επιπλοκών και κύριο μέλημά της σε αυτήν την περίπτωση είναι να κερδίσει πολύτιμο χρόνο για την γυναίκα και το παιδί της μέχρι να φτάσουν με ασφάλεια στο νοσοκομείο.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ο αντίστοιχος μηχανισμός υποστήριξης μίας ανάλογης προσπάθειας. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπ’όψιν και το κυκλοφοριακό  πρόβλημα αλλά και η συμπεριφορά των οδηγών που δεν σέβονται πάντα ένα ασθενοφόρο.

Το μόνο που μπορεί να πλησιάσει την προσέγγιση αυτή είναι οι ειδικά διαμορφωμένοι θάλαμοι ιδιωτικών μαιευτηρίων που προσομοιάζουν με τον ιδιωτικό χώρο μίας κατοικίας αλλά σε περίπτωση επιπλοκής η γυναίκα σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει στην διάθεσή της όλες τις δυνατότητες μίας σύγχρονης μαιευτικής μονάδας. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής ενός τοκετού πρέπει να λαμβάνεται από κοινού από την έγκυο και τον Γυναικολόγο που την παρακολουθεί με γνώμονα πάντα το καλώς έχει της γυναίκας και του εμβρύου.

Dr ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠ. ΠΗΧΟΣ,  MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας

www.futurefamily.gr
 
 

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε
13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;
13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες
13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο
12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18
01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά
01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά