Εγκυμοσύνη

Τρία βασικά βήματα για απώλεια βάρους μετά τον τοκετό

Τρία βασικά βήματα για απώλεια βάρους μετά τον τοκετό

Ο σχεδιασμός ενός κατάλληλου διατροφικού προγράμματος και ενός πλάνου ήπιας εκγύμνασης αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να χάσετε βάρος σωστά, μετά τον τοκετό. 

Σκεφτείτε ότι χρειάστηκαν εννέα μήνες μέχρι να αγκαλιάσετε το μωρό σας και θα χρειαστούν αντίστοιχα κάποιοι μήνες για να επανέλθει το σώμα σας στην αρχική του κατάσταση, ή ακόμη και σε καλύτερη.

Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και ορθή καθοδήγηση και όλα θα γίνουν πριν το καταλάβετε.

Πάμε να δούμε τα 3 βασικά βήματα για απώλεια βάρους μετά τον τοκετό“, λέει ο κ. Ευμένης Καραφυλλίδης -Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος -Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Μetropolitan General.

Ο Ευμένης Π. Καραφυλλίδης

Είναι καταστροφικό να στηρίζεστε σε χημικές δίαιτες, δίαιτες express κ. ο. κ., ακόμα και αν λανθασμένα το συνηθίζατε στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν περιθώρια πια για λάθη, παρά μόνο για επαρκή διατροφική εκπαίδευση και τακτικές απώλειας βάρους που θα στηρίζονται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα.

Ακριβώς όπως υπάρχει ο κύκλος των τριών τριμήνων στην εγκυμοσύνη, το ίδιο συμβαίνει και με ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα απώλειας βάρους μετά από αυτή.

Υπάρχουν κάποια στάδια μέχρι την επίτευξη του τελικού σας στόχου, που είναι η μείωση του σωματικού σας βάρους και του λίπους που πήρατε κατά την εγκυμοσύνη.

Ως εκ τούτου, το σχέδιο απώλειας βάρους, βασίζεται σε 3 συνιστώσες που θα οδηγήσουν στην οικοδόμηση γερών θεμελίων που θα σας συντροφεύουν για την υπόλοιπη ζωή σας“, τονίζει ο κ. Καραφυλλίδης.

-Βήμα 1 – Αποκατάσταση του σώματος

Χρειάστηκαν 9 μήνες για να κρατήσετε στα χέρια σας το μωρό σας, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να κάνετε υπομονή και προσπάθεια τουλάχιστον 9 μηνών για να χάσετε τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης σωστά, διατηρώντας τη σφριγηλότητα που επιθυμείτε και προσλαμβάνοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται την περίοδο του θηλασμού.

Τις πρώτες έξι εβδομάδες έως δύο μήνες θα πρέπει να εστιάσετε στην «βιολογική» επαναφορά του σώματός σας και όχι αποκλειστικά στην επαναφορά της ζυγαριάς στο αρχικό σας βάρος“, λέει ο κ. Καραφυλλίδης και εξηγεί:

Τα τέσσερα R της ανάκαμψης (Recovery) θα σας βοηθήσουν να καλύψετε τις διατροφικές σας ανάγκες και θα σας μεταβιβάσουν στο Βήμα 2“.

Αυτά τα τέσσερα R είναι:

-ο ανεφοδιασμός με «καύσιμα» (Refuel),

η ενυδάτωση (Rehydrate),

-η αναζωογόνηση (Revitalize) και,

η αποκατάσταση (Repair).

Αναπτύσσοντας τη διατροφική καθημερινότητα που θα ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες θα βοηθηθείτε αρκετά, ώστε να ανακάμψετε πιο γρήγορα μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

ανεφοδιασμός (Refuel) συμπεριλαμβάνει τους υδατάνθρακες, που αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Ως εκ τούτου, με την ενσωμάτωση έξυπνων επιλογών υδατανθράκων σε κάθε γεύμα θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να διατηρήσει την ενέργεια που χρειάζεται για τις ανάγκες της μητρότητας. 

“Μην αποκλείεται τους υδατάνθρακες από το διαιτολόγιό σας”, τονίζει ο κ. Καραφυλλίδης, προσθέτοντας:

Η αποκατάσταση (Repair) δίνει έμφαση στα οφέλη από την κατανάλωση πρωτεϊνών σε κάθε γεύμα, που αποτελούν το κύριο καύσιμο για τους μυς.

Και οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητο να κατανέμονται ισομερώς σε όλα τα γεύματα της ημέρας, στοχεύοντας σε βέλτιστη πρωτεϊνοσύνθεση”.

Η ενυδάτωση (Rehydrate) είναι απαραίτητη για όλους και όλες, ιδιαίτερα για γυναίκες που θηλάζουν, και βοηθά επίσης στη διατήρηση της βέλτιστης λειτουργίας των οργάνων.

Τέλος, η αναζωογόνηση (Revitalize) επιτυγχάνεται με την ενσωμάτωση μιας σειράς βιταμινών, μετάλλων και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών στη διατροφή από την κατανάλωση ακατέργαστων τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Προσπαθήστε να λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά φυσικά από τα τρόφιμα και καταφύγετε σε συμπληρώματα διατροφής μόνο με οδηγία του ιατρού και του διαιτολόγου σας, εάν κριθεί απαραίτητο!”, τονίζει ο κ. Καραφυλλίδης.

Ακολουθώντας τη διατροφική στρατηγική των «τεσσάρων R», οι μητέρες διασφαλίζεται ότι λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βοηθώντας έτσι στην αποφυγή διατροφικών ελλείψεων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την προαγωγή της υγείας τους.

-Βήμα 2- Θηλασμός και διατροφή

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι γυναίκες συστήνεται να θηλάζουν, όπως τα οφέλη για την υγεία, τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους, τα οικονομικά οφέλη, και τα περιβαλλοντικά οφέλη.

Σε γενικές γραμμές, όσες γυναίκες θηλάζετε πρέπει να ακολουθείτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.

Ο πρωταρχικός στόχος είναι η κάλυψη 100% των διατροφικών σας αναγκών, χωρίς να οδηγείστε σε υπερφαγικά επεισόδια, οι οποίες με τη σειρά τους θα ανταποκρίνονται και στις ανάγκες του μωρού σας.

Προσοχή πρέπει να δοθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού σε ενέργεια, υγρά, και ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Οι απαιτήσεις σε:

-μαγνήσιο,

-χαλκό,

-ψευδάργυρο,

-ιώδιο, σελήνιο και,

-βιταμίνες Α, Κ και Ε, είναι αυξημένες κατά την διάρκεια του θηλασμού.

Επίσης, οι απαιτήσεις του οργανισμού σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β αυξάνονται.

Επικροτείται ο εξάμηνος αποκλειστικός θηλασμός ή ακόμη και ο μερικός θηλασμός.

“Σε αυτό, λοιπόν, το στάδιο της ζωής σας χρειάζεστε επάρκεια όλων των θρεπτικών συστατικών που μία υποθερμιδική δίαιτα δεν μπορεί να ικανοποιήσει.

Πρέπει να γίνει όμως κατανοητό πως η επάρκεια θρεπτικών συστατικών δεν συνεπάγεται και υπερφαγία.

Οι θερμίδες ενός εξατομικευμένου- ισορροπημένου διαιτολογίου θα είναι αρκετές για να μην υπάρξει η οποιαδήποτε έλλειψη και να κυλούν όλα φυσιολογικά.

Να θυμάστε πως ούτε στην εγκυμοσύνη, αλλά ούτε στο θηλασμό επιδιώκουμε την υπερβολή”, αναφέρει ο κ. Καραφυλλίδης.

Είναι η στιγμή που θα χτίσετε ισχυρά θεμέλια για ένα υγιεινό τρόπο ζωής για εσάς και το μωρό σας.

Μεγαλύτερη αύξηση των θερμίδων χρειάζεται, όταν εντάξετε τη συστηματική σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας και πάντοτε με συγκεκριμένο προγραμματισμό.

Βήμα 3 –Προγραμματισμός και «έξυπνη» προσπάθεια

Αυτό το βήμα λαμβάνεται υπόψη μόλις η μητέρα σταματήσει τον αποκλειστικό, ή ακόμη και τον μερικό θηλασμό.

Σε αυτό το στάδιο (συνήθως μετά από 6-7 μήνες ή και παραπάνω) το σώμα έχει την απαιτούμενη ενέργεια για να υποστηρίξει τη διαδικασία ανάκαμψης, το θηλασμό και την απώλεια βάρους, ενώ η μητέρα έχει εκπαιδευτεί στο πως θα διαμορφώνει διατροφικά την ημέρα της.

Εφόσον, ο γιατρός εγκρίνει την έναρξη της σωματικής άσκησης, μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά και εκτός από την προαγωγή υγείας και την ευεξία που θα προσφέρει θα ενισχύσει και την απώλεια βάρους.

Φροντίστε να ενσωματώσετε την άσκηση, εφόσον το σώμα σας το επιτρέπει και σχεδιάστε τα γεύματά σας σύμφωνα με την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης“.

-Συνοψίζοντας

Φροντίζοντας τον εαυτό σας είναι σαν να φροντίζετε το μωρό σας.

Η σωστή απώλεια βάρους και η επαναφορά σας στην καθημερινότητα θα συμβάλει στην οικοδόμηση ενός υγιούς και ευτυχισμένου περιβάλλοντος για εσάς και το μωρό σας.

Οι προτεραιότητες σας άλλαξαν, όμως όταν είστε ευτυχισμένη και αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, το σώμα σας και παραμένετε υγιής θα μεταφέρετε όλα αυτά τα θετικά συναισθήματα και στο βρέφος.

«Να σας αντιμετωπίζετε, όπως θα αντιμετωπίζατε και το νέο μέλος της οικογένειάς σας… Με αγάπη!», καταλήγει ο κ. Καραφυλλίδης.

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού