Εγκυμοσύνη

Οι νέες οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 στην εγκυμοσύνη

Οι νέες οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 στην εγκυμοσύνη

Όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα συγκλίνουν στην άποψη ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 με την τεχνολογία mRNA είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη και η  Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη χώρα μας τονίζει ότι μια έγκυος γυναίκα καλύτερα να εμβολιαστεί με ένα από τα δύο εμβόλια αυτής της τεχνολογίας, δηλαδή το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech ή το εμβόλιο της  Moderna.

Οι έγκυες γυναίκες και όσες βρίσκονται στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμα για να εμβολιαστούν καθώς αυτήν την περίοδο χορηγείται μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca και από τις 5 Μάϊου το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τις ηλικίες 30 έως 45 ετών“, αναφέρει ο δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός -Γυναικολόγος, ειδικός στην Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Αρχικά υπήρξε απαγόρευση εμβολιασμού των εγκύων, επειδή στις κλινικές μελέτες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό δεν είχαν λάβει μέρος γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Στη συνέχεια υπήρξε σύσταση στις έγκυες γυναίκες να εμβολιαστούν αν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV2 λόγω επαγγέλματος ή είχαν υποκείμενα νοσήματα, με δεδομένο ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει πολλές και σοβαρές επιπλοκές στην έγκυο αλλά και στο έμβρυο.

Σήμερα, υπάρχουν νέα καθησυχαστικά δεδομένα που απαντούν στο δίλημμα των γυναικολόγων και των εγκύων για το αν θα πρέπει μία έγκυος γυναίκα να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», καθησυχάζει τις όποιες ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων στις έγκυες.

Τα στοιχεία προέκυψαν από το μητρώο καταγραφής των κυήσεων στις ΗΠΑ και αναλύθηκαν δεδομένα από 35.691 γυναίκες που ήταν έγκυες προτού εμβολιασθούν, ή έμειναν έγκυες λίγο μετά.

-Το 14% των εγκύων που έκαναν εμβόλιο mRNA κατά της COVID-19, δηλαδή εμβόλιο Pfizer/BioNTech ή εμβόλιο Moderna, είχαν απώλεια κύησης και σε ποσοστό κάτω του 10% γέννησαν πρόωρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ποσοστά αυτά είναι παρόμοια με εκείνα που είχαν παρατηρηθεί στις εγκύους πριν την πανδημία, και συνεπώς τα εμβόλια COVID-19 δεν αυξάνουν τους κινδύνους για τις έγκυες γυναίκες.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία που αξιολογούνται για περισσότερο από ένα χρόνο, η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής ενέκρινε πρόσφατα τον εμβολιασμό στην εγκυμοσύνη.

Σημειώνεται ότι δεν υπήρξαν στοιχεία για τα άλλα εμβόλια, όπως της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson γιατί τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν έχουν περιληφθεί προς το παρόν  στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ΗΠΑ.

Οι συστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) ανακοίνωσε ότι πρέπει να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού στις εγκυμονούσες μαζί με τον γενικό πληθυσμό ανάλογα με την ηλικία τους και την κλινική ομάδα κινδύνου.

Η JCVI αφού έλαβε υπόψη της τα στοιχεία από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είναι προτιμητέο για τις έγκυες γυναίκες στη Βρετανία να εμβολιασθούν με τα εμβόλια Pfizer-BioNTech ή Moderna, όπου είναι διαθέσιμα.

H Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Υγειονομικής Περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τις έντονες ανησυχίες για το εμβόλιο της AstraZeneca και τη σπάνια περίπτωση εμφάνισης του συνδρόμου ανοσολογικής αρχής θρομβωτική θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό (vaccine induced immune thrombotic thrombocytopenia – VITT) δήλωσε ότι, επειδή η εγκυμοσύνη έτσι κι αλλιώς είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη θρόμβων αίματος, οι γυναίκες θα πρέπει να συζητήσουν με τον γυναικολόγο τους εάν τα οφέλη από το εμβόλιο υπερτερούν των κινδύνων για αυτούς.

Θηλασμός και εμβόλιο κατά της COVID-19

Από την ανάλυση δεδομένων της Αμερικής προκύπτει ότι ασφαλής είναι και ο θηλασμός του βρέφους από τη μητέρα που είτε νόσησε από COVID-19, είτε εμβολιάστηκε.

Στο μητρικό γάλα βρέθηκαν αντισώματα που προσφέρουν ασπίδα προστασίας του βρέφους.

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Στην ίδια κατηγορία με τις έγκυες και τις θηλάζουσες μητέρες εμπίπτουν και οι γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Δεν υπάρχει πλέον κανένα δεδομένο που να συνηγορεί στην αναστολή ή τη διακοπή των προσπαθειών τεκνοποίησης, λόγω εμβολιασμού της γυναίκας.

Τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson

Σύμφωνα με την επίσημη θέση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τα εμβόλια με ιικό φορέα, δηλαδή τα εμβόλια των εταιρειών AstraZeneca και Johnson & Johnson κατά 99,9% είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση, αλλά το μειονέκτημά τους εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν δεδομένα από τη χορήγησή τους στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Αν μία γυναίκα εμβολιαστεί με κάποιο από τα δύο αυτά εμβόλια, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι έγκυος δεν θα πρέπει να ανησυχεί, ούτε να διακόψει την κύηση.

Σημειώνεται ότι έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση και έχουν δικαίωμα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους είτε επειδή είναι άνω των 45 ετών ή έχουν υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να γνωρίζουν με ποιο εμβόλιο πρόκειται να εμβολιαστούν.

Αυτό γίνεται αντιληπτό από το πόσες ημέρες απέχουν οι δύο δόσεις.

“Αν πρόκειται για τα εμβόλια της τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech Moderna) η χρονική διαφορά ανάμεσα στις δύο δόσεις είναι έως 4 εβδομάδες, ενώ η αντίστοιχη διαφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca είναι 12 εβδομάδες.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson χορηγείται σε μία μόνο δόση. Η αλλαγή του ραντεβού μπορεί να γίνει εύκολα μέσα από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, είτε σε φαρμακείο ή ΚΕΠ“. εξηγεί ο κ. Βασιλόπουλος.

“Το δίλημμα των γυναικολόγων και των γυναικών που περιμένουν ή προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, έχει πλέον απάντηση και όσο συνεχίζονται οι έρευνες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα ισχυροποιούνται ακόμα περισσότερο τα ενθαρρυντικά δεδομένα“, καταλήγει ο δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος.

Εγκυμοσύνη

19.07.2021

Εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Χωρίς αμφιβολία το καλοκαίρι προσφέρει πλήθος ευκαιριών χαλάρωσης και καλοπέρασης. Σε μία έγκυο  γυναίκα όμως, η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί δυσκολίες όπως: -έντονη εφίδρωση, -ζαλάδες, -πρήξιμο στα άκρα, και, -δυσφορία. “Εμείς θα δώσουμε πολύτιμες συμβουλές και θα επισημάνουμε τι πρέπει να προσέχετε, προκειμένου να μπορείτε να απολαύσετε ξεκούραστες και χαλαρές στιγμές που να συνδυάζονται με […]

06.07.2021

Αεροπορικά ταξίδια και εγκυμοσύνη

Αν δεν υπάρχουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη σας, το ταξίδι με αεροπλάνο θεωρείτε ασφαλές. Οι προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε είναι οι γενικές, που αφορούν όλους όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο αλλά υπάρχουν και ειδικές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. –Αν είστε υγιής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μεταβολές στην ατμοσφαιρική πίεση και την υγρασία μέσα στην […]

Δίδυμη κύηση: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μέλλουσες μητέρες
02.07.2021

Δίδυμη κύηση: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μέλλουσες μητέρες

Τρία βασικά βήματα για απώλεια βάρους μετά τον τοκετό
01.07.2021

Τρία βασικά βήματα για απώλεια βάρους μετά τον τοκετό

Σαλπιγγογραφία με υπερήχους: Τα σύγχρονα πλεονεκτήματα μιας κλασικής εξέτασης
16.06.2021

Σαλπιγγογραφία με υπερήχους: Τα σύγχρονα πλεονεκτήματα μιας κλασικής εξέτασης

Γονιμότητα: Τα 8 βήματα για να μείνετε έγκυος
15.06.2021

Γονιμότητα: Τα 8 βήματα για να μείνετε έγκυος

HPV – Μελέτη : Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και επιπλοκών για τις γυναίκες που μολύνονται
14.06.2021

HPV – Μελέτη : Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και επιπλοκών για τις γυναίκες που μολύνονται

Μητρότητα: Διατροφή και άσκηση στην εγκυμοσύνη
14.06.2021

Μητρότητα: Διατροφή και άσκηση στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Μπορεί η μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας σώματος να σας βοηθήσει να συλλάβετε;
09.06.2021

Εγκυμοσύνη: Μπορεί η μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας σώματος να σας βοηθήσει να συλλάβετε;

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον σακχαρώδη διαβήτη της κύησης
08.06.2021

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον σακχαρώδη διαβήτη της κύησης

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ομορφιά
3

Bλεφαρίδες: Πώς να τις κάνετε να λάμψουν με 5 απλά βήματα

Ομορφιά
4

Γκρίζα μαλλιά: Πώς βοηθούν οι πατάτες στη μείωση των λευκών τριχών

Περισσότερα

23.07.2021

Προσοχή: Αυτές οι δίαιτες μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες

Παρά τους πολυάριθμους ισχυρισμούς για βελτιωμένη υγεία από τους δημιουργούς και τους υποστηρικτές της δίαιτας αποτοξίνωσης, τα περισσότερα προγράμματα αποτοξίνωσης δεν έχουν κλινικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλειά τους. «Δίαιτες Detox»: Οι «δίαιτες αποτοξίνωσης» ή τα σχέδια διατροφής που έχουν σχεδιαστεί για να «αποτοξινώνουν» το σώμα από τοξικές ουσίες, είναι δημοφιλή […]

23.07.2021

Τι μπορεί να κρύβει η ανεξήγητη κόπωση;

Ένα σπάνιο σύνδρομο που «προτιμά» τις γυναίκες, επηρεάζει όλο το σώμα και δυστυχώς δεν αναγνωρίζεται εύκολα και γρήγορα τόσο από τους ασθενείς όσο και από τους γιατρούς. Χαρακτηριστικό σύμπτωμά του η κόπωση. Το σύνδρομο Sjögren είναι το δεύτερο πιο κοινό συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα μετά τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Παρά το γεγονός αυτό, το νόσημα δεν αναγνωρίζεται […]

Α.Γεωργιάδης: «Δεν αποκλείεται να απαγορευθεί στους ανεμβολίαστους η είσοδος στα καταστήματα λιανικού εμπορίου»
23.07.2021

Α.Γεωργιάδης: «Δεν αποκλείεται να απαγορευθεί στους ανεμβολίαστους η είσοδος στα καταστήματα λιανικού εμπορίου»

Αυτές οι τροφές είναι ακατάλληλες για το στομάχι
23.07.2021

Αυτές οι τροφές είναι ακατάλληλες για το στομάχι

Ισραήλ: «Στο 39% κατέρρευσε η αποτελεσματικότητα του Pfizer»! – «Άνθρακες» ο θησαυρός
23.07.2021

Ισραήλ: «Στο 39% κατέρρευσε η αποτελεσματικότητα του Pfizer»! – «Άνθρακες» ο θησαυρός

Κυρ. Μητσοτάκης: Ξεπεράσαμε το φράγμα των 10 εκατ. εμβολιασμών
22.07.2021

Κυρ. Μητσοτάκης: Ξεπεράσαμε το φράγμα των 10 εκατ. εμβολιασμών

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Εγκρίθηκε η τροπολογία με τις ψήφους ΝΔ- ΚΙΝΑΛ – Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ
22.07.2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Εγκρίθηκε η τροπολογία με τις ψήφους ΝΔ- ΚΙΝΑΛ – Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Κ. Μητσοτάκης: Εμβολιαστείτε – Κλείστε «ραντεβού ζωής»
22.07.2021

Κ. Μητσοτάκης: Εμβολιαστείτε – Κλείστε «ραντεβού ζωής»

Εγκαίνια Μονάδας Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης στο Ηράκλειο Κρήτης
22.07.2021

Εγκαίνια Μονάδας Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης στο Ηράκλειο Κρήτης

ΠΟΥ: Μείωση έως 50% εμβολιασμών στην Ευρώπη – Οι καθυστερήσεις κοστίζουν σε ζωές και οικονομία
22.07.2021

ΠΟΥ: Μείωση έως 50% εμβολιασμών στην Ευρώπη – Οι καθυστερήσεις κοστίζουν σε ζωές και οικονομία