Εγκυμοσύνη

Τι να μην τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τι να μην τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική μια ισορροπημένη και πλούσια διατροφή, που θα εξασφαλίσει την καλή υγεία τόσο της μητέρας, όσο και του εμβρύου.

Σίγουρα οι θερμιδικές ανάγκες αυξάνονται ( περίπου κατά 150 θερμίδες/ημέρα στο πρώτο και 350 θερμίδες/ημέρα στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο), χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η έγκυος πρέπει «να τρώει για δύο». 

Όπως αναφέρει ο Βασίλειος Βαγγόπουλος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Γαία, η έγκυος γυναίκα θα πρέπει να προσέχει την διατροφή της και παραθέτει έναν κατάλογο “απαγορευμένων τροφίμων”

Δεν ενδείκνυται η κατανάλωση ροκφόρ, camembert, τυριών blue cheese και μαλακών λευκών τυριών.

Προτιμάτε τα κίτρινα σκληρά τυριά́ χαμηλών λιπαρών.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνετε θα πρέπει να είναι προϊόντα υψηλής παστερίωσης. 

Δεν ενδείκνυται η κατανάλωση συκωτιού και προϊόντων αυτού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α.

Τα κρέατα πρέπει να καταναλώνονται καλοψημένα και όχι μετρίως. ή καθόλου ψημένα

Απαγορεύεται η κατανάλωση «πατέ» στην εγκυμοσύνη, ακόμα και τα πατέ λαχανικών.

Αντενδείκνυται η κατανάλωση μεγάλων ψαριών που βρίσκονται σε ανοιχτές θάλασσες, όπως ο καρχαρίας, ξιφίας λόγω της περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα που μπορεί να είναι τοξικά για το έμβρυο. 

Περιορίστε την κατανάλωση τόνου και σολωμού κατά τη διάρκεια της κύησής σας.

Τα οστρακοειδή και το σούσι πρέπει να αποφεύγονται γιατί είτε είναι δύσκολο να μαγειρευτούν καλά, είτε καταναλώνονται ωμά.

Τα αυγά πρέπει να καταναλώνονται καλομαγειρεμένα και όχι ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα, λόγω πιθανής έκθεσης σε σαλμονέλα.

Αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Τα ωμά φρούτα και λαχανικά πρέπει να πλένονται πολύ σχολαστικά, και όχι στον ίδιο πάγκο και με τα ίδια σκεύη που λίγο πριν προετοιμάστηκε ωμό κρέας.

Μία καλή μέθοδος είναι η εμβύθισή τους σε μια λεκάνη με νερό και ξύδι και το σχολαστικό πλύσιμο μετά. 

Αποφύγετε την κατανάλωση αλατιού, προς αποφυγή της κατακράτησης υγρών που προκαλεί και μείωσης του κινδύνου προεκλαμψίας.

Η υπερβολική κατανάλωση καφεϊνης έχει συσχετιστεί με αποβολές, εμβρυϊκές ανωμαλίες, χαμηλό βάρος γέννησης, πρόωρο τοκετό καθώς και υπογονιμότητα.

Η καφεϊνη, ουσία που περιέχεται στον καφέ, στο τσάι, στη σοκολάτα, σε «ενεργειακά» ροφήματα, στη σόδα και σε κάποια φάρμακα, διαπερνά τον πλακούντα.

Οι περισσότεροι επιστημονικοί φορείς συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης καφεϊνης σε 150-200mg ημερησίως, κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης αντενδείκνυται, καθώς σχετίζεται με σωματικές, αναπτυξιακές και συναισθηματικές διαταραχές στο παιδί.

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού