Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη πριν τα 35 συστήνουν οι ειδικοί

Εγκυμοσύνη πριν τα 35 συστήνουν οι ειδικοί
Γιατροί και ερευνητές που ασχολούνται με την εξωσωματική γονιμοποίηση υποστηρίζουν ότι ο προγραμματισμός οικογένειας πρέπει να γίνεται, αφού οι γυναίκες ενημερωθούν για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η μητρότητα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Χωρίς αυτήν την πληροφόρηση οι άτεκνες γυναίκες μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή τους να κοιτάξουν πίσω και να αναρωτηθούν «Κι αν;» και αυτή η σκέψη να τις στοιχειώνει.
 

Η καθηγήτρια Mary Herbert –σπουδαία βιολόγος αναπαραγωγής από τη Βρετανία-λέει: «Το μήνυμα προς τις γυναίκες που θέλουν παιδιά είναι να τα κάνουν πριν να είναι αργά και δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα» και συνεχίζει «Θα ανησυχούσα αν η κόρη μου δεν είχε κάνει μωρό μέχρι τα 35 της».
 
Πλέον οι γυναίκες στην πλειονότητά τους καθυστερούν να τεκνοποιήσουν. Σχεδόν τα μισά μωρά γεννιούνται από γυναίκες μεγαλύτερες από 30 ετών, ενώ ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται από γυναίκες λίγο πριν τα 40, έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.
 
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ενώ ορισμένες γυναίκες είναι αρκετά τυχερές για να μείνουν έγκυοι στα 40 ή ακόμα και στα 50 τους, άλλες δεν τα καταφέρνουν και αυτό τους προκαλεί βαθιά απογοήτευση.
 
Οι γυναίκες, λοιπόν, πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι η γονιμότητα πέφτει απότομα μετά την ηλικία των 35 και η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν μπορεί να εγγυηθεί σε ένα ζευγάρι ότι θα αποκτήσει παιδί. Όσες γυναίκες καταφέρουν παρ’ όλα αυτά να μείνουν έγκυοι σε μεγάλη ηλικία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία τους, αλλά και την υγεία των αγέννητων μωρών τους. Έχουν αυξημένο κίνδυνο να αποβάλουν, να παρουσιάσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και να γεννήσουν πρόωρα ή λιποβαρή μωρά.
 
Επιπλέον, οι γυναίκες που τεκνοποιούν σε μεγάλη ηλικία είναι πιο ευάλωτες μεταξύ άλλων στην αρθρίτιδα, στην κατάθλιψη και στις καρδιακές προσβολές κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
 
Η καθηγήτρια Judith Rankin που ειδικεύεται στην υγεία της μητέρας και του παιδιού εξηγεί: «Δεν πιστεύω ότι οι γυναίκες συνειδητοποιούν τους κινδύνους και ίσως αργότερα να μετανιώσουν την απόφασή τους να καθυστερήσουν την έναρξη της οικογένειάς τους».
 
Η Jane Stewart, γιατρός εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Κέντρο Γονιμότητας του Newcastle και γραμματέας της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας, τόνισε ότι ούτε η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πανάκεια και φυσικά, όπως και στη φυσική σύλληψη, η επιτυχία της μειώνεται με την ηλικία.
 
«Μου σπαράζει την καρδιά το να έρχονται άνθρωποι στην Κλινική και να μου εξηγούν γιατί καθυστέρησαν την τεκνοποίηση και πως τώρα δεν μπορούν να κάνουν παιδί και εγώ να μην μπορώ να τους βοηθήσω», λέει η κ. Stewart.
 
Πηγή: http://www.thestival.gr/

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού