Εγκυμοσύνη

Κατεψυγμένα ωάρια και το τέλος του βιολογικού ρολογιού

«Πώς θα ζούσατε τη ζωή σας αν μπορούσατε να σταματήσετε το βιολογικό σας ρολόι; Αν απελευθερωνόσασταν από τον πανικό του μωρού που έχει ταλαιπωρήσει μία ολόκληρη γενιά γυναικών, η οποία έπρεπε να προγραμματίσει την καριέρα της ανάλογα με τη δυνατότητα της να κάνει οικογένεια; Ίσως είχατε ψυχραιμία για πιο επιτυχημένες γνωριμίες, ίσως παντρευόσασταν αργότερα ή το απολαμβάνατε περισσότερο». 
 

Η δημοσιογράφος Σάρα Ελίζαμπεθ Ρίτσαρντς έγραψε το βιβλίο «Η μητρότητα επαναπρογραμματίζεται: Η νέα κατάκτηση της κατάψυξης ωαρίων και οι γυναίκες που το δοκίμασαν» παρακολουθώντας την προσπάθεια τεσσάρων υποψήφιων (συμπεριλαμβανομένου του εαυτού της) να τα βάλουν με το χρόνο.
 
«Μέχρι πριν μία δεκαετία η ιδέα της κατάψυξης των ωαρίων φαινόταν μάταιη αλλά κυρίως επικίνδυνη. Σήμερα, όμως, χάρη στις ιατρικές εξελίξεις, οι γυναίκες που διαλέγουν αυτή την οδό δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο παιδιά με γενετικές ανωμαλίες ενώ τα ποσοστά επιτυχίας εγκυμοσύνης με κατεψυγμένα ωάρια πλησιάζουν τα ποσοστά των φρέσκων. Σε μία εποχή όπου μία στις πέντε γυναίκες 40-44 χρονών είναι άτεκνη και μισές από αυτές ομολογούν ότι θα ήθελαν να είχαν παιδιά, το μήνυμα είναι αισιόδοξο».
 
Το μυστικό της επιτυχίας
 
Το αρχικό στοίχημα της επιστήμης ήταν να προσφέρει τη δυνατότητα γονιμότητας σε γυναίκες που έβλεπαν την αναπαραγωγική τους ηλικία να διαρκεί λιγότερο από το φυσιολογικό λόγω κάποιου προβλήματος υγείας όπως η πρόωρη εμμηνόπαυση ή ένας καρκίνος (του οποίου η θεραπεία που φέρνει στειρότητα). Όταν ο δρ. Κρίστοφερ Τσεν στην Αυστραλία ανακοίνωσε το 1986 την πρώτη εγκυμοσύνη με την χρήση ωαρίων που ήταν στην κρυοσυντήρηση, οι ειδικοί ήταν αρκετά επιφυλακτικοί.
 
Για πολλά χρόνια οι έρευνες έδειχναν πολύ χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με την εξωσωματική γονιμοποίηση με φρέσκα ωάρια. Ωστόσο η εμβρυολογία εξελίσσεται και το 2005 τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν. Σήμερα όχι μόνο τα ποσοστά επιτυχίας είναι παρόμοια με αυτά των φρέσκων ωαρίων αλλά και οι γενετικές ανωμαλίες ενός τέτοιου εμβρύου είναι τόσο σπάνιες όσο και αυτές των εμβρύων που δημιουργούνται από φυσιολογική σύλληψη.
 
Αν και δεν είναι ακόμα μία διαδεδομένη πρακτική, εκτιμάται πώς σύντομα η κρυοσυντήρηση ωαρίων θα είναι μία διαδεδομένη επιλογή για τις γυναίκες που θέλουν να επιμηκύνουν την εποχή της γονιμότητας. Ο χειρουργός γυναικολόγος μαιευτήρας Ηλίας Γάτος, Επιστημονικός Διευθυντής του emBIO medical center εξηγεί:
 
«Τα ωάρια αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από νερό που στην κατάψυξη παγώνει. Η μέχρι πρότινος διαδικασία κατάψυξής τους δεν είχε σημαντικά ποσοστά επιτυχίας λόγω της δημιουργίας παγοκρυστάλλων που κατέστρεφαν το ωάριο κατά την απόψυξη. Σήμερα με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification) αποφεύγουμε τη δημιουργία κρυστάλλων και επιτυγχάνουμε υψηλά ποσοστά επιβίωσης των ωαρίων καθώς επίσης και σημαντικά βελτιωμένες πιθανότητες γονιμοποίησής τους από το σπέρμα. Ενώ δηλαδή με την προηγούμενη τεχνολογία το ποσοστό επιτυχίας ήταν κάτω από 10%, με τη νέα μέθοδο φτάνουμε το 30-35%. Σημαντική προϋπόθεση για μεγάλα ποσοστά επιτυχίας είναι η εξαρχής καλή ποιότητα των ωαρίων. Με λίγα λόγια, όσο πιο νέα είναι μια γυναίκα που αποφασίζει να καταψύξει το γενετικό της υλικό τόσο περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έχει στο μέλλον και τόσο καλύτερα εκμεταλλεύεται την τεχνολογία της κρυοσυντήρησης».
 
Η διαδικασία είναι ίδια με αυτήν της εξωσωματικής: διέγερση των ωοθηκών με ενέσεις και λήψη των ωαρίων. Τα ωάρια μπορούν παραμείνουν στην κατάψυξη για δέκα περίπου χρόνια. Όταν χρειαστεί, αποψύχονται, γονιμοποιούνται με το σπέρμα και δημιουργούνται έμβρυα, τα οποία μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας.
 
Πηγή in.gr

Εγκυμοσύνη

15.04.2025

«Γενετική καταστροφή» στην Ολλανδία: Δεκάδες δότες σπέρματος απέκτησαν μέχρι και 75 παιδιά ο καθένας!

Φόβοι για μη ανιχνεύσιμες αιμομικτικές σχέσεις

06.03.2025

Δείτε ποια είναι τα κοινά συμπτώματα εγκυμοσύνης

Μπορεί να νιώσετε το σώμα σας να αλλάζει προτού καν καταλάβετε ότι είστε έγκυος

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού