Εγκυμοσύνη

Κατεψυγμένα ωάρια και το τέλος του βιολογικού ρολογιού

Κατεψυγμένα ωάρια και το τέλος του βιολογικού ρολογιού
«Πώς θα ζούσατε τη ζωή σας αν μπορούσατε να σταματήσετε το βιολογικό σας ρολόι; Αν απελευθερωνόσασταν από τον πανικό του μωρού που έχει ταλαιπωρήσει μία ολόκληρη γενιά γυναικών, η οποία έπρεπε να προγραμματίσει την καριέρα της ανάλογα με τη δυνατότητα της να κάνει οικογένεια; Ίσως είχατε ψυχραιμία για πιο επιτυχημένες γνωριμίες, ίσως παντρευόσασταν αργότερα ή το απολαμβάνατε περισσότερο». 
 

Η δημοσιογράφος Σάρα Ελίζαμπεθ Ρίτσαρντς έγραψε το βιβλίο «Η μητρότητα επαναπρογραμματίζεται: Η νέα κατάκτηση της κατάψυξης ωαρίων και οι γυναίκες που το δοκίμασαν» παρακολουθώντας την προσπάθεια τεσσάρων υποψήφιων (συμπεριλαμβανομένου του εαυτού της) να τα βάλουν με το χρόνο.
 
«Μέχρι πριν μία δεκαετία η ιδέα της κατάψυξης των ωαρίων φαινόταν μάταιη αλλά κυρίως επικίνδυνη. Σήμερα, όμως, χάρη στις ιατρικές εξελίξεις, οι γυναίκες που διαλέγουν αυτή την οδό δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο παιδιά με γενετικές ανωμαλίες ενώ τα ποσοστά επιτυχίας εγκυμοσύνης με κατεψυγμένα ωάρια πλησιάζουν τα ποσοστά των φρέσκων. Σε μία εποχή όπου μία στις πέντε γυναίκες 40-44 χρονών είναι άτεκνη και μισές από αυτές ομολογούν ότι θα ήθελαν να είχαν παιδιά, το μήνυμα είναι αισιόδοξο».
 
Το μυστικό της επιτυχίας
 
Το αρχικό στοίχημα της επιστήμης ήταν να προσφέρει τη δυνατότητα γονιμότητας σε γυναίκες που έβλεπαν την αναπαραγωγική τους ηλικία να διαρκεί λιγότερο από το φυσιολογικό λόγω κάποιου προβλήματος υγείας όπως η πρόωρη εμμηνόπαυση ή ένας καρκίνος (του οποίου η θεραπεία που φέρνει στειρότητα). Όταν ο δρ. Κρίστοφερ Τσεν στην Αυστραλία ανακοίνωσε το 1986 την πρώτη εγκυμοσύνη με την χρήση ωαρίων που ήταν στην κρυοσυντήρηση, οι ειδικοί ήταν αρκετά επιφυλακτικοί.
 
Για πολλά χρόνια οι έρευνες έδειχναν πολύ χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με την εξωσωματική γονιμοποίηση με φρέσκα ωάρια. Ωστόσο η εμβρυολογία εξελίσσεται και το 2005 τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν. Σήμερα όχι μόνο τα ποσοστά επιτυχίας είναι παρόμοια με αυτά των φρέσκων ωαρίων αλλά και οι γενετικές ανωμαλίες ενός τέτοιου εμβρύου είναι τόσο σπάνιες όσο και αυτές των εμβρύων που δημιουργούνται από φυσιολογική σύλληψη.
 
Αν και δεν είναι ακόμα μία διαδεδομένη πρακτική, εκτιμάται πώς σύντομα η κρυοσυντήρηση ωαρίων θα είναι μία διαδεδομένη επιλογή για τις γυναίκες που θέλουν να επιμηκύνουν την εποχή της γονιμότητας. Ο χειρουργός γυναικολόγος μαιευτήρας Ηλίας Γάτος, Επιστημονικός Διευθυντής του emBIO medical center εξηγεί:
 
«Τα ωάρια αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από νερό που στην κατάψυξη παγώνει. Η μέχρι πρότινος διαδικασία κατάψυξής τους δεν είχε σημαντικά ποσοστά επιτυχίας λόγω της δημιουργίας παγοκρυστάλλων που κατέστρεφαν το ωάριο κατά την απόψυξη. Σήμερα με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification) αποφεύγουμε τη δημιουργία κρυστάλλων και επιτυγχάνουμε υψηλά ποσοστά επιβίωσης των ωαρίων καθώς επίσης και σημαντικά βελτιωμένες πιθανότητες γονιμοποίησής τους από το σπέρμα. Ενώ δηλαδή με την προηγούμενη τεχνολογία το ποσοστό επιτυχίας ήταν κάτω από 10%, με τη νέα μέθοδο φτάνουμε το 30-35%. Σημαντική προϋπόθεση για μεγάλα ποσοστά επιτυχίας είναι η εξαρχής καλή ποιότητα των ωαρίων. Με λίγα λόγια, όσο πιο νέα είναι μια γυναίκα που αποφασίζει να καταψύξει το γενετικό της υλικό τόσο περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έχει στο μέλλον και τόσο καλύτερα εκμεταλλεύεται την τεχνολογία της κρυοσυντήρησης».
 
Η διαδικασία είναι ίδια με αυτήν της εξωσωματικής: διέγερση των ωοθηκών με ενέσεις και λήψη των ωαρίων. Τα ωάρια μπορούν παραμείνουν στην κατάψυξη για δέκα περίπου χρόνια. Όταν χρειαστεί, αποψύχονται, γονιμοποιούνται με το σπέρμα και δημιουργούνται έμβρυα, τα οποία μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας.
 
Πηγή in.gr

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού