Ο χειμώνας πλησιάζει και μαζί του οι γνωστές ιώσεις. Από το πρώτο φτέρνισμα στο γραφείο μέχρι τον βήχα στα μέσα μεταφοράς, η εποχική γρίπη και το κοινό κρυολόγημα βρίσκουν ευκαιρία να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Η καλύτερη άμυνα δεν είναι μόνο το εμβόλιο και η υγιεινή των χεριών, αλλά και οι σωστές διατροφικές επιλογές, που μπορούν να «θωρακίσουν» τον οργανισμό.
Κρυολόγημα: Τα βασικά συμπτώματα
Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται συνήθως από ρινοϊούς, αν και υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικοί ιοί που μπορεί να ευθύνονται. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά και περιορίζονται στους ανώτερους αεραγωγούς: βουλωμένη μύτη, φτέρνισμα, πονόλαιμος, καταρροή και ελαφρύς βήχας. Είναι ενοχλητικό, αλλά συνήθως δεν σας ρίχνει στο κρεβάτι.
Η αντιμετώπιση βασίζεται σε απλά μέτρα: ξεκούραση, επαρκή υγρά, ζεστά ροφήματα με μέλι και λεμόνι, αλλά και εισπνοές ατμού για ανακούφιση της μύτης. Τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες.
Γρίπη: Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε
Η γρίπη είναι διαφορετική υπόθεση. Προκαλεί έντονα συμπτώματα σε όλο το σώμα: ρίγη, υψηλό πυρετό, μυϊκούς πόνους, κεφαλαλγία και συχνά γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως εμετούς ή διάρροια. Μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα στους πιο ευάλωτους, όπως πνευμονία.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται 1–4 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και διαρκούν περίπου μία εβδομάδα, με την κόπωση να παραμένει για περισσότερο καιρό.
Η φαρμακευτική αγωγή χωρίς συνταγή (παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη, αποχρεμπτικά ή αντιισταμινικά) ανακουφίζει, αλλά αν τα συμπτώματα επιμένουν ή γίνουν σοβαρά, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε γιατρό.
Πέντε τρόφιμα που λειτουργούν σαν «φυσικά φάρμακα»
Σκόρδο και κρεμμύδια
Δεν δίνουν μόνο ένταση στη γεύση, αλλά περιέχουν ουσίες με αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση. Μειώνουν τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, χάρη στην ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων.
Εσπεριδοειδή
Πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Προσφέρουν αντιοξειδωτικά και βοηθούν τον οργανισμό να ανακάμψει πιο γρήγορα. Αν δεν αγαπάτε τα φρούτα, μπορείτε να στραφείτε σε κόκκινες πιπεριές, μπρόκολο ή γλυκοπατάτες.
Μανιτάρια
Περιέχουν β-γλυκάνες, ουσίες που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό και προσφέρουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Ένα απλό συνοδευτικό στο πιάτο, που λειτουργεί σαν «φυσικό όπλο» κατά των ιών.
Τζίντζερ
Η πιπερόριζα περιέχει σεσκιτερπένια, που στοχεύουν ειδικά ιούς του κρυολογήματος και της γρίπης. Μειώνει τον βήχα, καταπραΰνει το στομάχι και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Τροφές με σελήνιο
Αυξάνουν την παραγωγή κυτοκινών, ουσιών που βοηθούν στην άμυνα κατά του ιού. Θα το βρείτε σε καστανό ρύζι, σπανάκι, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά.
Η σημασία της ενυδάτωσης
Μην ξεχνάτε πως το νερό είναι απαραίτητο. Η καλή ενυδάτωση βοηθά το σώμα να απομακρύνει τοξίνες και να αναρρώνει πιο γρήγορα από τις λοιμώξεις.