Good life

Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Αυτές είναι οι τρεις τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεστάνετε

Μία διαιτολόγος αποκάλυψε ότι μερικές τροφές πρέπει να ζεσταίνονται μόνο μία φορά καθώς μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά ην υγεία στην περίπτωση που ξαναζεσταθούν.

Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό. Πρώτον, οι χημικές ενώσεις των συστατικών μπορούν να αλλάξουν όταν ξαναζεσταθούν, προκαλώντας την απελευθέρωση τοξικών ουσιών που συνδέονται με προβλήματα όπως η βλάβη στα νεφρά. Δεύτερον, σε ορισμένα τρόφιμα μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια όπως το E.coli και η λιστέρια αν κρυώσουν.

Σε βίντεο που μοιράστηκε στο TikTok, η διαιτολόγος Harini Bala αποκάλυψε τις τριες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνετε.
@dietitianharinibala #wellness #nutritiontips #nutritionist #dietitian ♬ original sound – Harini Bala

Πρώτο στη λίστα είναι το σπανάκι. Η κ. Bala είπε ότι το φυλλώδες πράσινο λαχανικό περιέχει μια ουσία που ονομάζεται οξαλικό οξύ και είναι αβλαβές όταν το σπανάκι καταναλώνεται ωμό. Ωστόσο, μόλις ξαναζεσταθεί, το οξαλικό οξύ «κρυσταλλώνεται» και γίνεται «τοξικό». Σε υψηλές δόσεις, η ουσία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά. «Περιέχει επίσης νιτρικά άλατα και αυτά θα μετατραπούν σε νιτρώδη όταν ξαναθερμανθεί και αυτά είναι τοξικά», συμπλήρωσε η διαιτολόγος.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν πρέπει να ζεσταίνετε και το τσάι. Όχι μόνο το ρόφημά σας θα γίνει πιο πικρό – επειδή η αναθέρμανση αυξάνει την ποσότητα τανινών, αλλά και «κάθε είδους αδρανοποιημένα βακτήρια μπορεί να ενεργοποιηθούν σε αυτό».

Τέλος, το πιο επικίνδυνο φαγητό για να ξαναζεστάνετε είναι το ρύζι. Όταν το μαγειρεμένο ρύζι κρυώνει, μπορεί να περιέχει βάκιλλο κηρόχρου, ένα βακτήριο που σχηματίζει σπόρια που είναι ανθεκτικά στη θερμότητα – έτσι ακόμα και όταν ζεστάνετε το φαγητό σας, δεν εξαλείφεται ο κίνδυνος. O βάκιλλος ο κηρόχρους προκαλεί διάρροιες ή έμετους.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να περιορίσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, είπε η Bala. «Μπορεί να ξαναζεσταθεί αν το αποθηκεύσετε εντός δύο ωρών [μετά το μαγείρεμα] στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο. Αλλά αν μαγειρεύετε το ρύζι σας το πρωί [αφήνοντάς το έξω] και το αποθηκεύετε στο ψυγείο το βράδυ για να το φάτε την επόμενη μέρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σχηματιστεί βάκιλλος κηρόχρους».

Good life

13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Μάθετε το μυστικό που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που μαγειρεύετε κρέας στο σπίτι

05.11.2025

Τα ακατάστατα σπίτια προκαλούν βλάβη στον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία

Οι ειδικοί προειδοποιούν

02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

29.08.2025

Φριτέζες αέρος: Απόλαυση χωρίς κόπο & ενοχές – Υγιεινό, γρήγορο & ελαφρύ φαγητό για όλες τις ώρες!

28.08.2025

Κατάθλιψη όταν γυρίζουμε από διακοπές: Γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσουμε

28.08.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

25.08.2025

ΕΟΦ: Προειδοποιεί για συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες

25.08.2025

Κεράσια: Έτσι βοηθούν την καρδιά, τις αρθρώσεις και τον ύπνο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε