Μπορεί η παράλειψη του πρωινού να φαίνεται ως κάτι «αθώο» ωστόσο μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία σας.
Μπορεί η διαλειμματική νηστεία να έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, αλλά δεν είναι όλες οι μορφές παράλειψης γευμάτων ίδιες, ειδικά όσον αφορά το πρωινό.
Επηρεάζει πραγματικά το σώμα μας η παράλειψη του πρωινού;
Ναι. Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από φυσιολογικές αλλαγές, όπως αστάθεια σακχάρου στο αίμα, ορμονικές ανισορροπίες, αυξημένη πείνα αργότερα μέσα στην ημέρα και μακροπρόθεσμους καρδιαγγειακούς κινδύνους.
Το πρωινό «θέτει τον τόνο» για τον μεταβολικό σας ρυθμό. Όταν παραλείπεται, το σώμα σας αντισταθμίζει με τρόπους που μπορεί να είναι επιβλαβείς με την πάροδο του χρόνου – ειδικά για άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη, μεταβολικό σύνδρομο ή καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.
Τι συμβαίνει στο σάκχαρο και την ινσουλίνη όταν παραλείπετε το πρωινό;
Η παράλειψη του πρωινού οδηγεί σε κακό γλυκαιμικό έλεγχο και υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης μετά από γεύματα αργότερα την ημέρα. Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη.
- Το σώμα σας γίνεται πιο ανθεκτικό στην ινσουλίνη αργότερα μέσα στην ημέρα
- Η γλυκόζη στο αίμα αυξάνεται πιο απότομα μετά το μεσημεριανό και βραδινό γεύμα
- Αυτό αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή
Μήπως η παράλειψη του πρωινού σας προκαλεί υπερφαγία αργότερα;
Ναι. Η παράλειψη του πρωινού συχνά οδηγεί σε αυξημένη πείνα και αντισταθμιστική υπερφαγία αργότερα μέσα στην ημέρα, ειδικά σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή ζάχαρη.
- Η ορμόνη της πείνας, η γκρελίνη, αυξάνεται κατά τη διάρκεια του πρωινού
- Τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό τείνουν να καταναλώνουν συνολικά περισσότερες θερμίδες
- Η υπερφαγία αργά το βράδυ μπορεί να αυξήσει τα τριγλυκερίδια και να επηρεάσει την πέψη
Μπορεί η παράλειψη του πρωινού να βλάψει την καρδιά;
Η τακτική παράλειψη του πρωινού έχει συνδεθεί με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης μιας υψηλότερης πιθανότητας εμφάνισης υπέρτασης και αθηροσκλήρωσης.
- Η πρωινή νηστεία μπορεί να αυξήσει την κορτιζόλη και την αρτηριακή πίεση
- Οι δείκτες φλεγμονής (όπως η CRP) μπορεί να αυξηθούν
- Η παράλειψη του πρωινού σχετίζεται με αυξημένη LDL χοληστερόλη
Πώς επηρεάζει η παράλειψη του πρωινού την ψυχική και γνωστική απόδοση;
Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση, τη διάθεση και την μνήμη, ιδιαίτερα σε παιδιά κι εφήβους.
Η γλυκόζη είναι το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου. Η νηστεία μειώνει την παροχή.
Μελέτες συνδέουν την παράλειψη του πρωινού με καθυστερήσεις στην ανάκληση μνήμης και μειωμένη προσοχή.
Η χαμηλή πρόσληψη ενέργειας το πρωί μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα της διάθεσης.
Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο σχετικά με την παράλειψη του πρωινού;
Δεν επηρεάζονται όλοι εξίσου από την παράλειψη του πρωινού. Για ορισμένα άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας η παράλειψη αυτού του γεύματος μπορεί να ενέχει πραγματικούς κινδύνους.
Συχνές ερωτήσεις
Είναι υγιεινό να παραλείπω το πρωινό εάν προσπαθώ να χάσω βάρος;
Όχι απαραίτητα. Ενώ η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει μερικούς, η παράλειψη του πρωινού μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, προκαλώντας υπερκατανάλωση τροφής αργότερα και επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό.
Μπορεί η παράλειψη του πρωινού να αυξήσει την κορτιζόλη;
Ναι. Η πρωινή νηστεία διατηρεί τα επίπεδα κορτιζόλης αυξημένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το άγχος, την αρτηριακή πίεση και την όρεξη.
Βοηθά το πρωινό στη ρύθμιση του μεταβολισμού;
Ναι. Η κατανάλωση πρωινού υποστηρίζει την μεταβολική ομοιόσταση, βοηθώντας στον έλεγχο της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της οξείδωσης του λίπους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Υπάρχουν οφέλη από την παράλειψη του πρωινού;
Ορισμένα άτομα που εφαρμόζουν χρονικά περιορισμένη διατροφή μπορεί να δουν βραχυπρόθεσμες μεταβολικές βελτιώσεις, αλλά αυτό δεν είναι ιδανικό για όλους.
Μετράει σαν πρωινό γεύμα ένας μόνο καφές;
Όχι. Ο καφές από μόνος του δεν παρέχει μακροθρεπτικά συστατικά ούτε σταθερότητα σακχάρου στο αίμα. Μπορεί να καταστείλει προσωρινά την όρεξη, αλλά δεν αντικαθιστά τις διατροφικές ανάγκες.