Good life

Καλοκαιρινοί μύθοι που μπορεί να σας αρρωστήσουν

Καθώς το καλοκαίρι τα φαγητά εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούνται κίνδυνοι για δηλητηριάσεις. Ακόμη όμως και εκεί που παραμονεύουν τα παθογόνα βακτήρια, μπορείτε να παραμείνετε υγιείς, απλά καταρρίπτοντας τους παρακάτω μύθους.

Καθώς ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, μαζί αυξάνεται και ο κίνδυνος για τροφική δηλητηρίαση. Από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο ο αριθμός των ατόμων που επισκέπτονται τα νοσοκομεία για παρόμοιους λόγους, μεγαλώνει και αυτό επειδή πολλοί μύθοι που είναι διαδεδομένοι σχετικά με το φαγητό είναι τελείως λανθασμένοι.

Κάπου ανάμεσα στα πικ νικ και στα γεύματα στην εξοχή, καθώς τα φαγητά εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούνται κίνδυνοι για δηλητηριάσεις. Ακόμη όμως και εκεί που παραμονεύουν τα παθογόνα βακτήρια μπορείτε να παραμείνετε υγιείς, απλά καταρρίπτοντας τους παρακάτω μύθους.

Το φαγητό είναι ασφαλές σε φορητό ψυγείο

Η… ζωή στο ψυγείο ξεκινά στους 4 βαθμούς, οπότε αν το ψυγειάκι σας ανέβει πάνω από αυτό το όριο, οι μικροοργανισμοί που προκαλούν ασθένειες πολλαπλασιάζονται. Για να διατηρήσετε τα τρόφιμα φρέσκα, γεμίστε το 75% του ψυγείου με φαγώσιμα και για το υπόλοιπο 25% αφήστε χώρο για πάγο ή παγοκύστες. Μεταφέρετε το ψυγειάκι σε κλιματισμό και όχι μέσα σε ζεστό όχημα και μόλις φτάσετε στον προορισμό σας κρατήστε το στη σκιά με το καπάκι κλειστό. Τοποθετήστε ένα θερμόμετρο ανάμεσα στα τρόφιμα για να βεβαιωθείτε για τα επίπεδα της θερμοκρασίας.

Το φαγητό είναι ασφαλές σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες

Ένας μπουφές από αλλαντικά, τηγανητό κοτόπουλο, χάμπουργκερ, πατάτες, μακαρόνια και σαλάτα είναι εντάξει σε θερμοκρασία δωματίου για λιγότερη ώρα απ’ όσο νομίζετε. Σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 30 βαθμούς μπορείτε να διατηρήσετε τα τρόφιμα έξω μόνο για μία ώρα. Σε θερμοκρασίες κάτω των 30 βαθμών έχετε το πολύ 2 ώρες μέχρι να καταναλώσετε τα τρόφιμα. Όσο περνάει η ώρα τα βακτήρια που μπορούν να σας βλάψουν πολλαπλασιάζονται και κάπως έτσι οδηγήστε στη δηλητηρίαση.

Η τροφική δηλητηρίαση δεν είναι και τόσο σοβαρή

Αυτό είναι απόλυτα ανακριβές. Η τροφική δηλητηρίαση προκαλεί αμέτρητες ασθένειες, ακόμη και θανάτους κάθε χρόνο. Το πόσο άρρωστο είναι ένα άτομο εξαρτάται από το τι βακτήρια κατανάλωσε, πόσο έφαγε και τι ευαισθησία έχει. Τα μωρά, τα μικρά παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και χρόνιες παθήσεις, είναι πιο ευάλωτοι στο να αρρωστήσουν ή να αναπτύξουν σοβαρές μακροχρόνιες παθήσεις όπως νεφρική ανεπάρκεια. Δεν έχει σημασία η ηλικία ή η κατάσταση της υγείας σας, αφού πάντα τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης θα είναι εξίσου δυσάρεστα.

Τα αποφάγια είναι εντάξει για μέρες όσο μένουν στο ψυγείο

Φαγητά όπως μαγειρεμένο κρέας, κοτόπουλο και σαλάτα ζυμαρικών, είναι ασφαλή στο ψυγείο για διάστημα τεσσάρων ημερών. Μετά από αυτό, τα βακτήρια που μπορεί να σας αρρωστήσουν ολοένα και αυξάνονται ακόμη και αν δεν μπορείτε να τα δείτε ή να τα μυρίσετε. Αν όμως τα φαγητά ήταν έξω από το ψυγείο για περισσότερες από δύο ώρες ή μια ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες, θα χρειαστεί να τα πετάξετε.

Τα χαλασμένα τρόφιμα μοιάζουν και μυρίζουν άσχημα

Τρώγοντας χαλασμένα τρόφιμα μπορεί να πάθετε τροφική δηλητηρίαση, αλλά σίγουρα δεν μπορείτε να πείτε αν κάτι είναι χαλασμένο από την όψη, τη μυρωδιά ή τη γεύση του. Αν ένα φαγητό είναι στο ψυγείο μια εβδομάδα ή δεν μπορείτε να θυμηθείτε από πότε το βάλατε εκεί, απλά πετάξτε το. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η θερμοκρασία στο ψυγείο σας δεν είναι πάνω από 4 βαθμούς.
 
Μπορείτε να πείτε αν ένα φαγητό είναι καλό απλά κοιτάζοντάς το

Όσο και αν εμπιστεύεστε την κρίση σας, χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων. Μπορεί το εξωτερικό του κρέατος να δείχνει έτοιμο αν το βλέπετε ή το πιέζετε, αλλά στο εσωτερικό μπορεί να υπάρχουν μέρη που δεν έχουν ψηθεί. Οι μπριζόλες είναι ασφαλείς στους 60 με 75 βαθμούς και από εκεί και πέρα εξαρτάται πώς ακριβώς τις θέλετε.

Δε χρειάζεται να πλένετε τις τροφές εάν τις ξεφλουδίζετε

Πρέπει να ξεπλένετε τα αβοκάντο, τα αγγούρια και τα καρπούζια καλά, ακόμη και αν τα ξεφλουδίζετε. Το μαχαίρι του ξεφλουδίσματος μπορεί να μεταφέρει βακτήρια στο εσωτερικό του φρούτου όπως αυτό κόβεται σε φέτες από το εξωτερικό στο εσωτερικό. Για αυτό πλύνετέ τα κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης πριν τα κόψετε και τρίψτε καλά όσα έχουν σχισμές, όπως το πεπόνι.

Μπορούμε να μαρινάρουμε με ασφάλεια τα φαγητά στον πάγκο

Ακόμη και αν πολλές μαρινάδες περιέχουν οξύ που σκοτώνει τα μικρόβια, όπως για παράδειγμα ο χυμός λεμονιού, όταν τα τρόφιμα είναι σε θερμοκρασία 4 μέχρι 60 βαθμών, οι ασθένειες που προκαλούν τα βακτηρίδια αναπτύσσονται γρήγορα. Αφήστε τα τρόφιμα να μαρινάρονται στο ψυγείο και αν χρησιμοποιείτε μαρινάδα που έχει απομείνει, βράστε την πριν την απλώσετε σε μαγειρεμένα κρέατα.

Τα φαγητά ξεπαγώνουν με ασφάλεια στον πάγκο

Μπορεί να νομίζετε ότι επιταχύνετε τη διαδικασία απόψυξης, αλλά αφήνοντας τα τρόφιμα έξω, στην πραγματικότητα επιταχύνετε την ανάπτυξη των βακτηρίων, σε σημείο που μπορεί να φτάσουν το ένα τρισεκατομμύριο σε 24 ώρες. Αποψύξτε λοιπόν τα τρόφιμα στο ψυγείο όλο το βράδυ, στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο νεροχύτη σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Για απόψυξη στο νεροχύτη, τυλίξτε τα τρόφιμα σε μια πλαστική σακούλα που κλείνει καλά και βυθίστε την στο κρύο νερό το οποίο και πρέπει να αλλάζετε κάθε 30 λεπτά.

Πρέπει να ξεπλένετε καλά το κοτόπουλο και το κρέας πριν το ψήσιμο

Αυτή είναι μια από τις πιο συνηθισμένες παρανοήσεις. Καθώς το νερό αναπηδά στο κρέας, πέφτουν πιτσιλιές πάνω στον πάγκο και μετά στο νεροχύτη εξαπλώνοντας μικρόβια σαλμονέλας παντού. Το ξέπλυμα αυξάνει τον κίνδυνο να μολύνετε και κάποια άλλη επιφάνεια. Μην μπείτε στη διαδικασία του καθαρισμού και βασιστείτε στις κατάλληλες θερμοκρασίες μαγειρέματος για να κρατήσετε το κρέας σας ασφαλές.

[Πηγή clickatlife.gr]

Good life

29.08.2025

Φριτέζες αέρος: Απόλαυση χωρίς κόπο & ενοχές – Υγιεινό, γρήγορο & ελαφρύ φαγητό για όλες τις ώρες!

Ξέχνα λάδια, μυρωδιές και ζεστούς φούρνους – Μαγείρεψε με ένα κουμπί

28.08.2025

Κατάθλιψη όταν γυρίζουμε από διακοπές: Γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσουμε

Οι αιτίες της μελαγχολίας κατά την επιστροφή στη ρουτίνα μας και οι πρακτικοί τρόποι για να την ξεπεράσουμε

28.08.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

25.08.2025

Τα ακατάστατα σπίτια προκαλούν βλάβη στον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία

25.08.2025

ΕΟΦ: Προειδοποιεί για συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες

25.08.2025

Κεράσια: Έτσι βοηθούν την καρδιά, τις αρθρώσεις και τον ύπνο

25.08.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

22.08.2025

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα γραφεία ορθίων – Οι τρεις λόγοι για να τα επιλέξετε

22.08.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

21.08.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Αυτό το τρόφιμο είναι το μυστικό για ζωή 100 χρόνων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

11.09.2025

Η πρωτεΐνη που θα τρώει τα κύτταρα που μας αρρωσταίνουν

Τι κάνει το νέο «εργαλείο»

09.09.2025

Οι ενέσεις αδυνατίσματος μπήκαν στη λίστα του ΠΟΥ με τα «βασικά φάρμακα»

Περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2021 από ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία

09.09.2025

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής με μη εγκεκριμένη ουσία – Δείτε ποιο αφορά

08.09.2025

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

08.09.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

08.09.2025

Γιατί τα νήπια κλαίνε όταν πάνε σχολείο; Πόσο καιρό παίρνει η προσαρμογή τους;

08.09.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

08.09.2025

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα

08.09.2025

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα