Good life

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αν πίνουμε σαμπάνια, τρώμε περισσότερα φρούτα, διατηρούμε χαμηλό βάρος και έχουμε θετική στάση απέναντι στη ζωή, τότε περιορίζουμε σημαντικά τον κίνδυνο για αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο παγκοσμίως πεθαίνουν από καρδιακή ανακοπή, μία κατάσταση κατά την οποία η καρδιά ξαφνικά σταματά να στέλνει αίμα στο σώμα. Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, ενώ χωρίς άμεση παρέμβαση είναι θανατηφόρα.

Η νέα μελέτη εντόπισε 56 μη κλινικούς παράγοντες κινδύνου που συσχετίζονται με την καρδιακή ανακοπή και αφορούν τον τρόπο ζωής, σωματικές μετρήσεις, ψυχοκοινωνικές παραμέτρους, την οικονομική κατάσταση, αλλά και το τοπικό περιβάλλον.

Σε δημοσίευμα της η Guardian γράφει ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν πως παράγοντες όπως η υψηλότερη κατανάλωση σαμπάνιας και λευκού κρασιού, η αυξημένη πρόσληψη φρούτων, η καλή ψυχική διάθεση, η διαχείριση του βάρους, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και το βελτιωμένο εκπαιδευτικό επίπεδο μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά.

Κατέληξαν μάλιστα ότι ελέγχοντας ένα μεγάλο μέρος αυτών των παραγόντων, περίπου το 40-63% των περιστατικών θα μπορούσαν να αποτραπούν. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Journal of Cardiology.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερους από 500.000 ανθρώπους, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το UK Biobank. Από αυτούς που παρακολουθούσαν, 3.147 άτομα υπέστησαν καρδιακή ανακοπή εντός 14 ετών. Όπως αναφέρει ο Renjie Chen από το Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης που συμμετείχε στη μελέτη, «εξ όσων γνωρίζουμε, είναι η πρώτη μελέτη που διερεύνησε συνολικά τους συσχετισμούς μεταξύ μη κλινικών τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου και εμφάνισης καρδιακής ανακοπής. Εκπλαγήκαμε από το μεγάλο ποσοστό (40-63%) των περιπτώσεων που θα μπορούσαν να αποτραπούν βελτιώνοντας μη ευνοϊκά προφίλ».

Η απάλειψη του χειρότερου ενός τρίτου από τους 56 παράγοντες μεταφράζεται σε 40% λιγότερα περιστατικά, σύμφωνα με την έρευνα. Το ποσοστό αυξάνεται σε 63% εφόσον απαλειφθούν τα χειρότερα δύο τρίτα.

Τι ισχύει τελικά με τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες του κρασιού

Σε σχετικό εκδοτικό σημείωμα, ο Nicholas Grubic από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά και η Dakota Gustafson από το Πανεπιστήμιο Queen του Οντάριο τονίζουν ότι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι η καρδιοπροστατευτική ιδιότητα της σαμπάνιας και του λευκού κρασιού, που αμφισβητεί τη μακρόχρονη πεποίθηση ότι το κόκκινο κρασί είναι αυτό που ωφελεί την καρδιά.

«Η έρευνα στους υποκείμενους μηχανισμούς παραμένει ασαφής, ωστόσο αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την ιδέα ότι τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να είναι πιο περίπλοκα απ’ όσο υποθέταμε μέχρι σήμερα».

Good life

13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Μάθετε το μυστικό που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που μαγειρεύετε κρέας στο σπίτι

05.11.2025

Τα ακατάστατα σπίτια προκαλούν βλάβη στον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία

Οι ειδικοί προειδοποιούν

02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

29.08.2025

Φριτέζες αέρος: Απόλαυση χωρίς κόπο & ενοχές – Υγιεινό, γρήγορο & ελαφρύ φαγητό για όλες τις ώρες!

28.08.2025

Κατάθλιψη όταν γυρίζουμε από διακοπές: Γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσουμε

28.08.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

25.08.2025

ΕΟΦ: Προειδοποιεί για συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες

25.08.2025

Κεράσια: Έτσι βοηθούν την καρδιά, τις αρθρώσεις και τον ύπνο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε