Good life

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Ουκ ολίγοι άνθρωποι παραγγέλνουν απ’ έξω φαγητό και δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας.

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, πολλοί από εμάς, μάλλον κι εσύ, παραβιάζουμε κάποιους «κανόνες» ασφάλειας τροφίμων όταν παίρνουν delivery. Και η αμέλεια τους μπορεί να σημαίνει κάτι περισσότερο από το να μας ενοχλήσει απλώς η κοιλιά μας. Στη χειρότερη περίπτωση; Μπορεί να καταλήξουμε με μια ανεπιθύμητη παρενέργεια, όπως δηλητηρίαση.

Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες;

  • Αφήνεις το φαγητό εκτός ψυγείου για πολλή ώρα

Όλοι το έχουμε κάνει. Παραγγέλνουμε, γυρνάμε σπίτι και εάν δεν καταναλώσουμε αμέσως το φαγητό ξεχνάμε να το βάλουμε ψυγείο. Αλλά γνώριζες ότι μερικά τρόφιμα δεν πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες; «Μην αφήνετε το μαγειρεμένο φαγητό, συμπεριλαμβανομένων των leftovers, εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες», λέει η Δρ. Βανέσα Κόφμαν, διευθύντρια της Alliance to Stop Foodborne Illness. «Σε αυτό το διάστημα, και εάν η θερμοκρασία είναι υψηλή, τα βακτήρια όπως η E. coli και η σαλμονέλα πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Εάν το μαγειρεμένο φαγητό έχει μείνει εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες, είναι καλύτερο να το πετάξετε», προσθέτει η Δρ. Coffman.

  • Δεν αναθερμαίνεις σωστά το φαγητό

Οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι μαγικές εφευρέσεις, αλλά είναι επίσης γνωστές για το ότι θερμαίνουν λάθος τα τρόφιμα. Εάν μερικά κομμάτια είναι ζεστά και άλλα παραμένουν κρύα από το ψυγείο, δεν σκοτώνονται αποτελεσματικά τα βακτήρια που μπορεί να παραμένουν στα τρόφιμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κρέατα και αμυλούχα τρόφιμα, που είναι επιρρεπή στο να φιλοξενούν βακτήρια. Καλό είναι να βεβαιωθείς πως ανακατεύεις καλά το φαγητό κατά την αναθέρμανση στον φούρνο μικροκυμάτων ή στο τηγάνι.

  • Καταναλώνεις μέρες μετά τα leftovers

Τα leftovers έχουν μια διάρκεια ζωής που είναι σημαντικό να παρακολουθείς. «Βεβαιωθείτε ότι τα υπολείμματα του takeout καταναλώνονται εντός 3 έως 4 ημερών», λέει η Δρ. Κόφμαν. «Τα βακτήρια συνεχίζουν να αναπτύσσονται στα τρόφιμα με το πέρασμα του χρόνου, ακόμα και στο ψυγείο. Μέχρι την τέταρτη μέρα, τα επικίνδυνα βακτήρια όπως η λιστέρια ή το staphylococcus aureus μπορεί να έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα».

  • Αναθερμαίνεις το φαγητό σε κουτιά από το delivery

Αυτό το μικρό πλαστικό κουτί όπου συνήθως έρχεται το φαγητό όταν παίρνουμε απ’ έξω, μπορεί να φαίνεται ως καλό σκεύος για να ξαναζεστάνεις το φαγητό σου. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα κουτιά κατάλληλα για αναθέρμανση. Μερικά υλικά μπορεί να εκλύουν επιβλαβή χημικά, όπως μικροπλαστικά, φθαλικές ενώσεις ή BPA, στο φαγητό σου, ειδικά όταν θερμαίνονται.

Good life

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

29.04.2025

HAPI END: Η 100% φυτική λύση για τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και απόδοσης (βίντεο)

28.04.2025

Ασβαγκάντα: Το αρχαίο βότανο που μειώνει το στρες και ενισχύει την αθλητική απόδοση

28.04.2025

Αυτός είναι ο καλύτερος τύπος μαύρης σοκολάτας για απώλεια βάρους

23.04.2025

Minimalism: Φιλοσοφία ζωής ή digital lifestyle;

23.04.2025

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

22.04.2025

Πόσα βήματα πρέπει να κάνετε την ημέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη και αρτηριακής πίεσης

22.04.2025

Το φυσικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση των επώδυνων λοιμώξεων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού