Good life

Δείτε γιατί δεν πρέπει να πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε – Ποιοι οι κίνδυνοι

Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης βακτηρίων στην κουζίνα σας
Δείτε γιατί δεν πρέπει να πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε – Ποιοι οι κίνδυνοι

Το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα θα πρέπει να γίνει γνωστό πώς δεν είναι μόνο περιττό αλλά και επικίνδυνο για την υγεία.

Πολλοί πιστεύουν ότι το ξέπλυμα του κοτόπουλου απομακρύνει τα βακτήρια και τυχόν βρωμιές, καθιστώντας το πιο ασφαλές για κατανάλωση.

Ωστόσο, οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων προειδοποιούν ότι το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Αντί να μειώνει την μόλυνση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης βακτηρίων στην κουζίνα σας.

Οπότε, τι ισχύει; Η παράδοση ή οι συμβουλές των ειδικών;

Γιατί μερικοί πλένουν το ωμό κοτόπουλο

Πολλοί άνθρωποι πλένουν ωμό κοτόπουλο λόγω:

  • Οικογενειακής παράδοσης: Πρακτική που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.
  • Αντιληπτή καθαριότητα: Μερικοί πιστεύουν ότι αφαιρεί τη λάσπη, το αίμα ή τα βακτήρια της επιδερμίδας/πέτσας.
  • Εξάλειψη οσμών: Σε ορισμένες κοινωνίες πλένουν το κοτόπουλο με ξύδι, λεμόνι ή αλάτι για να εξουδετερώσουν τις οσμές.

Αν και αυτές οι πρακτικές είναι κοινές, η επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει ότι το πλύσιμο του κοτόπουλου είναι περιττό και δυνητικά επικίνδυνο.

Γιατί πρέπει να ΜΗΝ πλένετε το ωμό κοτόπουλο

1. Μετάδοση βακτηρίων (κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης)

Το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου μπορεί να προκαλέσει σταγονίδια νερού αν βακτήρια εκτοξευθούν σε πάγκους, σκεύη και άλλα τρόφιμα.

Επικίνδυνα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτήριο, μπορούν να εξαπλωθούν έως και μισό μέτρο μακριά από τον νεροχύτη, μολύνοντας την κουζίνα σας.

2. Δεν σκοτώνει τα βακτήρια

Το νερό από μόνο του δεν μπορεί να αφαιρέσει ή να σκοτώσει τα βακτήρια.

Μόνο το μαγείρεμα στη σωστή θερμοκρασία (74°C) καταστρέφει τα επιβλαβή βακτήρια.

3. Είναι περιττό για ποιότητα ή γεύση

Το πλύσιμο δεν βελτιώνει τη γεύση, την υφή ή την ποιότητα.

Το ξέβγαλμα μπορεί να κάνει το κοτόπουλο υδαρές, επηρεάζοντας τον τρόπο και το αποτέλεσμα του ψησίματος.

Πώς να χειριστείτε το ωμό κοτόπουλο με ασφάλεια

Αντί να πλένετε το κοτόπουλο, χρησιμοποιήστε αυτές τις τεχνικές χειρισμού, που συνιστώνται από τους ειδικούς:

1. Κρατήστε το κοτόπουλο περιορισμένο

Αποθηκεύστε το ωμό κοτόπουλο σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο για να αποφύγετε τυχόν διαρροή φυσικών υγρών/χυμών.

Μην αφήνετε τους χυμούς του κοτόπουλου να αγγίζουν άλλα τρόφιμα.

2. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστή σανίδα κοπής

Έχετε πάντα μία συγκεκριμένη σανίδα κοπής ΜΟΝΟ για ωμά πουλερικά, ώστε να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.

Καθαρίστε την καλά με ζεστό, σαπουνόνερο μετά τη χρήση και αποθηκεύστε την για την επόμενη φορά που θα χειριστείτε πουλερικά.

3. Μαγειρέψτε το κοτόπουλο στη σωστή θερμοκρασία

Μαγειρεύετε πάντα το κοτόπουλο σε εσωτερική θερμοκρασία 74°C, για να σκοτώσετε τα βακτήρια.

Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος για να ελέγξετε την ετοιμότητα: το χρώμα από μόνο του δεν είναι αξιόπιστος δείκτης.

4. Πλύνετε τα χέρια σας και τις επιφάνειες της κουζίνα αμέσως

Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα μετά τον χειρισμό του ωμού κοτόπουλου.

Απολυμάνετε τους πάγκους και τους νεροχύτες για να εξαλείψετε την εξάπλωση των βακτηρίων.

Ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για το πλύσιμο του κοτόπουλου

Αν δεν σας αρέσει η γλοιώδης υφή του ωμού κοτόπουλου, δοκιμάστε αυτές τις ασφαλείς εναλλακτικές:

  • Στεγνώστε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας – Αυτό αφαιρεί την υπερβολική υγρασία χωρίς να διασπείρει βακτήρια.
  • Κόψτε το ανεπιθύμητο λίπος ή το δέρμα χρησιμοποιώντας καθαρό ψαλίδι κουζίνας.
  • Μαρινάρετε το κοτόπουλο στο ψυγείο αντί να το ξεπλύνετε με ξύδι ή λεμόνι.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι να κάνω αν πλύνω κατά λάθος το ωμό κοτόπουλο;

Καθαρίστε και απολυμάνετε αμέσως τον νεροχύτη, τους πάγκους και τις γύρω περιοχές για να αποτρέψετε την εξάπλωση βακτηρίων. Εξασφαλίστε τη σωστή θερμοκρασία μαγειρέματος (74°C) για να εξοντώσετε τα βακτήρια.

Είναι ασφαλές να μουλιάζω το κοτόπουλο σε αλατόνερο;

Είναι ασφαλές αρκεί να γίνει στο ψυγείο και το κοτόπουλο να ψηθεί πλήρως μετά. Η άλμη βελτιώνει τη γεύση και την υφή αλλά δεν απομακρύνει τα βακτήρια.

Πώς μεταχειρίζονται οι επαγγελματίες σεφ το ωμό κοτόπουλο;

Οι περισσότεροι σεφ ακολουθούν τις οδηγίες ασφάλειας τροφίμων και δεν πλένουν ωμό κοτόπουλο. Αντίθετα, το στεγνώνουν, κόβουν το περιττό λίπος και εξασφαλίζουν τις σωστές θερμοκρασίες μαγειρέματος.

Σύνοψη

Το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα δεν είναι μόνο περιττό αλλά και επικίνδυνο. Αντί να το κάνει πιο καθαρό, εξαπλώνει επιβλαβή βακτήρια στην κουζίνα σας.

Βασικά συμπεράσματα:

  • ΜΗΝ πλένετε ωμό κοτόπουλο. Μόνο το καλό μαγείρεμα σκοτώνει τα βακτήρια, όχι το νερό.
  • Χειριστείτε το ωμό κοτόπουλο με ασφάλεια, χρησιμοποιώντας ξεχωριστές σανίδες κοπής και πλένοντας χέρια κι επιφάνειες μετά τη χρήση.
  • Μαγειρέψτε το κοτόπουλο στους 74°C.
  • Χρησιμοποιήστε ασφαλείς μεθόδους, όπως το στέγνωμα του κοτόπουλου αντί να το ξεπλύνετε.

Good life

17.03.2025

Ανακαλύψτε τη δύναμη της Φύσης: Τα συμπληρώματα διατροφής που αξίζει να εντάξετε στην καθημερινότητά σας

Φυσική υποστήριξη για ενέργεια, υγεία & ευεξία

17.03.2025

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

Πώς η «μαγική» αυτή συσκευή θα κάνει την καθημερινότητά σας πιο εύκολη

Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος – Η αλήθεια για τις διαφορές αριστερού και δεξιού ημισφαιρίου
12.03.2025

Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος – Η αλήθεια για τις διαφορές αριστερού και δεξιού ημισφαιρίου

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Το ιδανικό δώρο για τις γιορτές!
11.03.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Το ιδανικό δώρο για τις γιορτές!

Πασίγνωστο αφρόλουτρο αποσύρεται από την Ευρώπη λόγω επικίνδυνης ουσίας! (φωτο)
10.03.2025

Πασίγνωστο αφρόλουτρο αποσύρεται από την Ευρώπη λόγω επικίνδυνης ουσίας! (φωτο)

Δείτε πώς το ταχίνι επηρεάζει τη χοληστερίνη
10.03.2025

Δείτε πώς το ταχίνι επηρεάζει τη χοληστερίνη

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το φυστικοβούτυρο
10.03.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το φυστικοβούτυρο

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!
06.03.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

«Μαύρη μούχλα»: Ο επικίνδυνος μύκητας που «απειλεί» το ανοσοποιητικό
05.03.2025

«Μαύρη μούχλα»: Ο επικίνδυνος μύκητας που «απειλεί» το ανοσοποιητικό

Μυστικό bunker σπόρων στον Αρκτικό Κύκλο: Οι ισχυροί του πλανήτη επενδύουν στην «Κιβωτό της Αποκάλυψης»
05.03.2025

Μυστικό bunker σπόρων στον Αρκτικό Κύκλο: Οι ισχυροί του πλανήτη επενδύουν στην «Κιβωτό της Αποκάλυψης»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

24.03.2025

Εμβοές: Αυτοί είναι οι πέντε λόγοι που έχετε βουητό στα αυτιά

Πολλές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητάς τους και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής

24.03.2025

Τα 5 τυριά με χαμηλά λιπαρά που μπορείτε να φάτε αν κάνετε δίαιτα

Η κατανάλωση τυριού μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Νέα μελέτη: Πώς τα φιστίκια Αιγίνης μπορούν να σας προφυλάξουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
24.03.2025

Νέα μελέτη: Πώς τα φιστίκια Αιγίνης μπορούν να σας προφυλάξουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Οι 5 απλές και υγιεινές συνήθειες για να ξυπνήσετε το πρωί χωρίς να πιείτε καφέ
24.03.2025

Οι 5 απλές και υγιεινές συνήθειες για να ξυπνήσετε το πρωί χωρίς να πιείτε καφέ

ΠΟΥ: Η Ευρώπη κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς από το 1997
24.03.2025

ΠΟΥ: Η Ευρώπη κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς από το 1997

Πώς να καθυστερήσετε το γκριζάρισμα των μαλλιών με φυσικούς τρόπους
21.03.2025

Πώς να καθυστερήσετε το γκριζάρισμα των μαλλιών με φυσικούς τρόπους

Πώς η τροφική δηλητηρίαση συνδέεται με την ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων
21.03.2025

Πώς η τροφική δηλητηρίαση συνδέεται με την ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων

Ειδικός προειδοποιεί: Γιατί ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να είναι η αιτία της εξουθένωσής σας
21.03.2025

Ειδικός προειδοποιεί: Γιατί ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να είναι η αιτία της εξουθένωσής σας

Το γνωρίζατε; – Αυτό είναι το μόνο ανθρώπινο όργανο που μπορεί να αναγεννηθεί!
21.03.2025

Το γνωρίζατε; – Αυτό είναι το μόνο ανθρώπινο όργανο που μπορεί να αναγεννηθεί!

Καφές: Πόσο κακό στην υγεία κάνει το πρωί με άδειο στομάχι
21.03.2025

Καφές: Πόσο κακό στην υγεία κάνει το πρωί με άδειο στομάχι