Good life

Ο νέος κορωνοϊός βλάπτει σοβαρά την…απιστία!

Οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες σε νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας δήλωσαν απόλυτα πιστοί και μονογαμικοί αυτή την περίοδο της πανδημίας και ανέφεραν σαν αιτία τον φόβο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.

Στη νέα αυτή έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, αποτυπώνεται μια σημαντική μεταστροφή στην ερωτική συμπεριφορά, καθώς οι προηγούμενες έδειχναν ότι η απιστία ανέβαινε στα ύψη, ιδιαίτερα μετά τα lockdown. 

«Η εξήγηση ήταν απλή: η στέρηση της ελευθερίας οδηγεί πάντα σε ασυδοσία, όπως και οι απαγορεύσεις ήταν πάντα το ελιξίριο της αμαρτωλής ανθρώπινης φύσης» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός-Ουρολόγος, Ανδρολόγος και προσθέτει:

«Στη νέα μας έρευνα εν μέσω αυστηρών μέτρων, απειλής θανάτου στις εντατικές, αύξησης της μεταδοτικότητας και νέων μεταλλάξεων, θελήσαμε να αποτυπώσουμε τις αλλαγές στην ερωτική ζωή των πολιτών με την κυρίαρχη ερευνητική υπόθεση πως ο φόβος που έγινε μια καθημερινή σκέψη στην ζωή στον πλανήτη μπορεί να επηρεάζει την ερωτική ζωή σε όλες τις εκδηλώσεις της.

Είναι νομοτελειακό δεδομένο ιστορικά, πολιτιστικά και κοινωνικά πως ο άνθρωπος όσο ανάγκη έχει την πίστη σε μια θεότητα (γι’ αυτό και οι θρησκείες επιβιώνουν με τα μεταφυσικά δόγματα χιλιάδες χρόνια), άλλο τόσο έχει ανάγκη την απιστία που είναι φυσική ανθρώπινη ιδιότητα.

Οι κοινωνίες γνωρίζοντας την άπιστη φύση του ανθρώπου έφτιαξαν θεσμούς και ιδεολογικοποίησαν την τιμωρία για τους άπιστους αλλόθρησκους, αλλά και τους ερωτικά ανήσυχους πολίτες της παγκόσμιας θρησκείας που υπηρετεί τον γάμο ως μια απόλυτη ηθική αρχή για την σωτηρία της ψυχής αλλά και της κοινωνικής επιβίωσης, χωρίς τις συγκρούσεις που συνήθως ακολουθούν την ερωτική απιστία σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη.

Η παγκόσμια στατιστική υποστηρίζει πως ερωτική, συζυγική και συντροφική πίστη, τηρείται μόνο στο 5 % των ζευγαριών που είναι αυστηρά μονογαμικά.

Με δεδομένη την πολιτισμική κυριαρχία της ιδέας πως οι άνθρωποι πρέπει να είναι πιστοί για να επιβιώσουν ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά, αφού μόνο έτσι θα ζουν αρμονικά και θα προοδεύουν παράγοντας πλούτο και ευτυχία σε αντίθεση με τις «άπιστες» συμπεριφορές που δημιουργούν συγκρούσεις, χωρισμούς και πολέμους.

Ο πατέρας της λογοτεχνίας και της ιστορίας, ο Όμηρος, θα θυμίζει πάντα πόσο τραγικές υπήρξαν οι συνέπειες του Τρωικού πολέμου που πρωτότυπα και αρχετυπικά έδειξε τον δρόμο για την ερμηνεία των συνεπειών της απιστίας της ωραίας Ελένης.

Παραφράζοντας το Machiavelli που υποστήριζε πως «οι υπήκοοι είναι καλύτερα να σ’ αγαπούν αλλά αυτό δεν γίνεται εύκολα, άρα καλύτερα να σε φοβούνται», θα μπορούσαμε να πούμε πως η πίστη είναι καλύτερα να υπηρετείται αυθόρμητα, αλλά επειδή αυτό δεν είναι εφικτό, είναι σίγουρο πως ο φόβος και η τιμωρία μπορεί να είναι μια κάποια λύσις».

«Η νέα έρευνα», σημειώνει ο δρ Χρήστος Φλιάτουρας, Επιστημονικός Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, «δείχνει πως η απιστία όντως ξορκίστηκε από τα ελληνικά ήθη και οι τέως πιστοί Έλληνες στην εξάσκηση της ερωτικής απιστίας όντας απόγονοι της ελευθεριότητας των αρχαίων ημών προγόνων που λάτρευαν την φιλία και την ερωτική πανδαισία στα συμπόσια, που μόνο πλατωνικά δεν ήταν

Όλες οι προηγούμενες έρευνες έδειξαν («Εμβολιασμός: Προνόμια και στον Έρωτα», Οκτώβριος 2020) πως τα ανήθικα ήθη ήταν ψηλά -πολύ ψηλά- μέχρι προ μηνών, ενώ στην περίοδο αυτή οι συμπολίτες μας γύρισαν στην οικογενειακή εστία και στην Ιθάκη, όπως ο Οδυσσέας, πιστοί στον οικογενειακό θεσμό και άπιστοι στην απιστία που εξασκούσαν όλη την περίοδο της πανδημίας.

Άρα ο φόβος φυλάει τα έρμα και όχι η αρετή που αντικατέστησε την αμαρτία, που είναι επίσης διαλεκτικά μια φυσική σχέση του καλού με το κακό που κρύβει και θα κρύβει πάντα η ανθρώπινη φύση».

*Η έρευνα  διενεργήθηκε με τη μέθοδο των διαδικτυακών ερωτηματολογίων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2000 ενηλίκων από ολόκληρη την Ελλάδα, ηλικίας 18-54 ετών.

Good life

17.07.2025

Οι πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ

Τι δείχνουν τα ευρήματα των επιστημόνων

17.07.2025

Τι είναι το «ιαπωνικό περπάτημα» που έχει γίνει viral στο TikTok

Τι αναφέρουν μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για τη συγκεκριμένη μέθοδο προπόνησης

16.07.2025

Ρυθμίστε φυσικά το σάκχαρο και προστατέψτε τον προστάτη σας με τα απαραίτητα συμπληρώματα για την ανδρική υγεία!

16.07.2025

Σανίδα: Δείτε πόση ώρα πρέπει να κάνετε ανάλογα με την ηλικία σας

16.07.2025

Δείτε πώς η σωματική άσκηση μπορεί να αυξήσει τη γονιμότητά σας

15.07.2025

Βουνό ή θάλασσα; Παίξε με το καλοκαίρι σου όπως θέλεις!

14.07.2025

Η σωστή ποσότητα αντηλιακού που πρέπει να βάζουμε σύμφωνα με τον ΠΟΥ

14.07.2025

Το φρούτο του βασιλιά Βαραββά: Ρίχνει τη χοληστερίνη, βελτιώνει την πέψη και «θωρακίζει» από τον καρκίνο

11.07.2025

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!

10.07.2025

Ρομπότ ολοκλήρωσε για πρώτη φορά στην ιστορία χειρουργική επέμβαση χωρίς ανθρώπινη βοήθεια

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

17.07.2025

Aν αποφύγεις αυτές τις βραδινές συνήθειες θα σωθείς από τις αϋπνίες

Υπάρχουν μερικές συνήθειες που μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν την ποιότητα ύπνου

17.07.2025

Οι πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ

Τι δείχνουν τα ευρήματα των επιστημόνων

17.07.2025

Τι είναι το «ιαπωνικό περπάτημα» που έχει γίνει viral στο TikTok

17.07.2025

Αυτές είναι οι τροφές που καλό είναι να αποφεύγετε όταν έχει ζέστη

17.07.2025

Για ποιο λόγο δεν πρέπει να κοιμάσαι ποτέ με το στόμα ανοιχτό

17.07.2025

Χανιά: Θαλάσσια χελώνα δάγκωσε λουόμενο (φωτο)

17.07.2025

Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης καλλυντικού δερματικού διαλύματος – Δείτε ποιο αφορά

16.07.2025

Casu Marzu: Το τυρί με τα σκουλήκια που έχει φανατικούς θαυμαστές

16.07.2025

Ρυθμίστε φυσικά το σάκχαρο και προστατέψτε τον προστάτη σας με τα απαραίτητα συμπληρώματα για την ανδρική υγεία!

16.07.2025

Σανίδα: Δείτε πόση ώρα πρέπει να κάνετε ανάλογα με την ηλικία σας