Good life

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον. Βελτιώστε τη ζωή των ασθενών

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον. Βελτιώστε τη ζωή των ασθενών

24.000 Έλληνες ασθενείς με Πάρκινσον και οι οικογένειές τους δικαιούνται και μπορούν να ζήσουν μια  καλύτερη και ενεργή ζωή! Με αφορμή την σημερινή  Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον, η Ελληνική εταιρεία εθελοντών και ασθενών για την Ν. Πάρκινσον, ‘Επίκουρος Κίνηση’ (ΕΚ) υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης απ’ όλους, τους φορείς και το κοινό, για την αντιμετώπιση της νόσου και τη βελτίωση της ζωής των ασθενών. Σ’ αυτό το πλαίσιο η  Επίκουρος Κίνηση ως μέλος της  Ευρωπαϊκής εταιρείας για τη Ν. Πάρκινσον (European Parkinson’s Disease Association – E.P.D.A.), συμμετείχε στη δημιουργία και παρουσίαση της ‘Ευρωπαϊκής  Κοινής Διακήρυξης για τα Πρότυπα Φροντίδας στη νόσο του Πάρκινσον’ , το Νοέμβριο του 2011 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς έως σήμερα δεν υπήρχε μια κοινή ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Η Κοινή Διακήρυξη συντάχθηκε από διακεκριμένους ειδικούς στη νόσο του Πάρκινσον, άτομα με νόσο του Πάρκινσον, φροντιστές και οργανισμούς-Μέλη της EPDA, και ενθαρρύνει την ισότητα και βελτιστοποίηση της θεραπείας της νόσου, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο.

Στο ίδιο πλαίσιο, η  Επίκουρος Κίνηση συμμετέχει στη νέα πρωτοβουλία της EPDA, στην οργάνωση ενός Δικτύου Υποστήριξης από Ευρωβουλευτές για τη Νόσο  Πάρκινσον, συνυπογράφοντας πρόταση με στόχο να:  

•    αυξηθεί η χρηματοδότηση για την έρευνα
•    να θεσπιστούν βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση της νόσου
•    να διευρυνθεί η επιρροή των εθνικών οργανώσεων για τη νόσο
•    και να τοποθετηθούν οι νευροεκφυλιστικές νόσους στις προτεραιότητες αυτών που χαράσσουν ευρωπαϊκή πολιτική
Η πρόταση θα είναι διαθέσιμη προς υπογραφή από τους Ευρωβουλευτές και το ευρύ κοινό την 11η Απριλίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η Επίκουρος Κίνηση έχει απευθύνει σχετική πρόσκληση και στους Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Όλα τα δεδομένα για την ασθένεια και τις θεραπευτικές λύσεις παρουσιάστηκαν σε Συνέντευξη Τύπου της ‘Επίκουρος Κίνηση’, με ομιλητές τους  κ. Παναγιώτη Ζήκο, Ειδικό Νευρολόγο και Πρόεδρο της ‘Επίκουρος Κίνηση’, τον κ. Ιωάννη Παπατριανταφύλλου, Ψυχίατρο, Ιδρυτικό μέλος της ‘Επίκουρος Κίνηση’ και τον κ. Κωνσταντίνο Ματσουκά , Μέλος της ‘Επίκουρος Κίνηση’ (άτομο με νόσο Πάρκινσον),  που κατέθεσε τη δική του προσωπική μαρτυρία.

Ο κ. Π. Ζήκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Το Πάρκινσον είναι μια ασθένεια με πολλά πρόσωπα και εκδηλώνεται σε κάθε ασθενή διαφορετικά, με κινητικά και μη κινητικά προβλήματα, που επηρεάζουν καταλυτικά την ποιότητα της ζωής του αλλά και των φροντιστών του. Έτσι, η πλημμελής διαχείριση της νόσου λόγω  καθυστέρησης στη διάγνωση και λόγω έλλειψης έγκυρης ενημέρωσης,  δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην υγεία του ασθενή αλλά και επιβαρύνει οικονομικά τόσο τους ίδιους όσο και τα ευρωπαϊκά κράτη, με κόστος που αγγίζει τα €13,9 δις ετησίως. Η εις βάθος ενημέρωση και πρόληψη αποτελεί προτεραιότητα, καθώς συμβάλλει στη μείωση του στίγματος, εξασφαλίζει την ίση πρόσβαση των ασθενών στην εξειδικευμένη περίθαλψη, και πάνω απ’ όλα δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να παραμείνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας. Για όλα αυτά χρειάζεται η στήριξη όλων!»
 
Σε ότι αφορά στη συμπτωματολογία και τη θεραπευτική προσέγγιση ο κ. Π. Ζήκος επισήμανε: «Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα όπως τρέμουλο στα χέρια, δυσκαμψία, βραδύτητα και αστάθεια, και μη κινητικά προβλήματα όπως κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές μνήμης, ούρησης και ύπνου, δυσκοιλιότητα. Η επιλογή της καταλληλότερης φαρμακευτικής αγωγής παίζει καίριο ρόλο στην εξέλιξη της υγείας του ασθενή και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι καθοριστικής σημασίας όπως άλλωστε ορίζουν οι σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τρόπος αποτροπής της εξέλιξης της νόσου, υπάρχει τόσο η δυνατότητα φαρμακευτικής αγωγής όσο και η επεμβατική αντιμετώπιση. Ειδικότερα για τους ασθενείς που βρίσκονται σε όψιμα στάδια Πάρκινσον η επεμβατική μέθοδος για τη χορήγηση του φαρμάκου μπορεί να αναστρέψει τις  κινητικές επιπλοκές εξασφαλίζοντας μέγιστο όφελος από τη θεραπεία.»

«Η φύση της νόσου δημιουργεί τεράστιο άγχος και ψυχολογικό βάρος στους ασθενείς με εκδήλωση θυμού, φόβου, κατάθλιψης, απομόνωσης αλλά και συμπτωμάτων όπως ταχυπαλμίες, εφίδρωση, πονοκέφαλο» ανέφερε ο  κ. Ι. Παπατριανταφύλλου και σημείωσε ότι, «Τα μη κινητικά συμπτώματα της νόσου όπως η κατάθλιψη, η βραδύτητα σκέψης και η άνοια αυξάνουν το βάρος του φροντιστή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι ασθενείς και οι οικείοι τους να ενημερωθούν εξαρχής λεπτομερώς για τη νόσο και τις επιπτώσεις της, ενώ ενδείκνυται ιδιαίτερα η συμμετοχή του ασθενή στη λήψη αποφάσεων για την καταπολέμηση του άγχους. Η άσκηση είναι ένας ακόμα πολύ αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης καθώς συμβάλλει στη χαλάρωση και εκτόνωση του ασθενή. Σημαντικό είναι οι ασθενείς να αναζητήσουν την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων αλλά και των ειδικών ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης.»

Ο κ. Κωνσταντίνος Ματσουκάς, άτομο με νόσο Πάρκινσον κατέθεσε τη δική του μαρτυρία, υπογραμμίζοντας: «Διαγνώστηκα με Πάρκινσον πριν περίπου 8 χρόνια. Με την πάροδο των ετών και ειδικότερα τα τελευταία 3 χρόνια η επιδείνωση της υγείας μου άλλαξε δραματικά την καθημερινότητά μου και τη ζωή της οικογένειάς μου. Άλλαξαν οι συνήθειές μας, έπαψα να εργάζομαι, να ασχολούμαι με τις δραστηριότητές μου. Δεν μπορούσα να κάνω μόνος μου ούτε τις πιο απλές κινήσεις, να περπατήσω, να ανέβω τις σκάλες, να περιποιηθώ τα λουλούδια μου, να φάω ή να γράψω! Όλα αυτά μου δημιούργησαν εκτός από τα πρακτικά προβλήματα ένα τεράστιο ψυχολογικό βάρος, κατάθλιψη, άρνηση να συνεχίσω και δεν μπορούσα να απολαύσω  τη ζωή μου. Σήμερα, χάρη στην προσπάθεια που καταβάλει η Επίκουρος Κίνηση  για έγκυρη ενημέρωση, έμαθα για όλες τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν και επέλεξα σε συνεργασία με το γιατρό μου την καταλληλότερη για εμένα. Τώρα πλέον, είμαι γεμάτος ελπίδα για το μέλλον και εξαιρετικά χαρούμενος που σήμερα είμαι εδώ  και μπορώ να σας μιλήσω, να σταθώ μπροστά σας και να περιγράψω τη δική μου ιστορία ώστε και άλλοι ασθενείς να μάθουν ότι υπάρχουν λύσεις για να ξαναζήσουν μια πλήρη φυσιολογική ζωή, όπως το δικαιούνται!»
 

Good life

06.02.2024

Αυτές είναι οι τέσσερις «ορμόνες της ευτυχίας» – Πώς μπορείτε να τις ενισχύσετε φυσικά

Όλοι μας ξέρουμε πως οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες του σώματός μας. Ωστόσο, οι λεγόμενες «ορμόνες της ευτυχίας» μπορουν να διαμορφώσουν τη διάθεσή σας και να σας κάνουν να νιώσετε ευτυχισμένοι. Θεωρούνται επίσης νευροδιαβιβαστές, καθώς μεταφέρουν χημικά μηνύματα σε όλο το σώμα. Οι 4 ορμόνες της ευτυχίας είναι: 1. Ντοπαμίνη Είναι μια ορμόνη […]

02.02.2024

Η πρωινή συνήθεια που μπορεί να πλήξει την υγεία του εγκεφάλου μας

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει μια συνήθεια που υπονομεύει την ποιότητα του ύπνου και ενισχύει το στρες. Η συνήθεια αυτή είναι να κοιτάμε στο κινητό μας μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας. Παρότι φαινομενικά είναι αθώα, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, αναφέρει ψυχίατρος από τη Νέα Υόρκη. Δυστυχώς οι περισσότεροι κάνουν αυτό ακριβώς. Παλαιότερη έρευνα σε περισσότερους από […]

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι κίνδυνος υπάρχει για τον εγκέφαλο εάν δεν βουρτσίζετε πρωί και βράδυ τα δόντια σας
15.01.2024

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι κίνδυνος υπάρχει για τον εγκέφαλο εάν δεν βουρτσίζετε πρωί και βράδυ τα δόντια σας

Δείτε ποια είναι τα 10 φυτά εσωτερικού χώρου που θα σας φτιάξουν τη διάθεση
11.01.2024

Δείτε ποια είναι τα 10 φυτά εσωτερικού χώρου που θα σας φτιάξουν τη διάθεση

«Μιράν»: Γεμίστε το γιορτινό τραπέζι με μοναδικές γεύσεις
20.12.2023

«Μιράν»: Γεμίστε το γιορτινό τραπέζι με μοναδικές γεύσεις

Προσοχή στα κιλά των γιορτών: Τι μπορείτε να κάνετε για να μην παχύνετε
04.12.2023

Προσοχή στα κιλά των γιορτών: Τι μπορείτε να κάνετε για να μην παχύνετε

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι τηλεδιασκέψεις εξαντλούν τον οργανισμό – Τι μπορούμε να κάνουμε
27.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι τηλεδιασκέψεις εξαντλούν τον οργανισμό – Τι μπορούμε να κάνουμε

Πώς λειτουργεί η δίαιτα MIND για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου; – Οι τροφές που επιτρέπονται
20.11.2023

Πώς λειτουργεί η δίαιτα MIND για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου; – Οι τροφές που επιτρέπονται

Προτιμούν τη μοναξιά τους: Αυτά είναι τα ζώδια που είναι πιθανότερο να καταλήξουν μόνα στη ζωή
03.11.2023

Προτιμούν τη μοναξιά τους: Αυτά είναι τα ζώδια που είναι πιθανότερο να καταλήξουν μόνα στη ζωή

Μεγάλος ο κίνδυνος από την παρατεταμένη ακινησία στην καρέκλα – Τι μπορεί να συμβεί
13.10.2023

Μεγάλος ο κίνδυνος από την παρατεταμένη ακινησία στην καρέκλα – Τι μπορεί να συμβεί

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού