Good life

Ρεφλεξολογία

Η ιστορία της μεθόδου της ρεφλεξολογίας χάνεται στα βάθη των αιώνων, 4500-5000 χρόνια πριν. Την συναντάμε στην Αρχαία Ελλάδα, όπως μαρτυρούν παραστάσεις σε αγγεία , (στα Ασκληπιεία), στην Αρχαία Αίγυπτο σύμφωνα με ιερογλυφικά που έχουν βρεθεί, στην Αρχαία Κίνα καθώς και σε άλλες περιοχές του κόσμου σύμφωνα με τα ευρήματα που έχουμε.

Τις ευεργετικές ιδιότητες της ρεφλεξολογίας γνώρισε στον σύγχρονο κόσμο ο γιατρός δρ. Φιτζέραλντ στην δεκαετία του 1920, ο οποίος για πρώτη φορά μίλησε για την θεωρία των «αντανακλαστικών ζωνών», και στην συνέχεια η βρετανίδα Γιούνις Ίνκαμ, η οποία εξέλιξε την θεωρία αυτή στην μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.
 
 
Πώς λειτουργεί η Ρεφλεξολογία;

Η ρεφλεξολογία προέρχεται ετυμολογικά από την λέξη «reflex», που σημαίνει αντανακλαστικό, και είναι μια φυσική, ευχάριστη, ολιστική μέθοδος. Βασίζεται στην ύπαρξη ειδικών αντανακλαστικών σημείων, στα πέλματα, στις παλάμες, στα αυτιά αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος, τα οποία συνδέονται με πλήθος νευρικών απολήξεων, και τα οποία αντιστοιχούν σε κάθε όργανο ή τμήμα του σώματος. Το φυσικό εργαλείο με το οποίο η φύση επουλώνει, προστατεύει και φροντίζει την ύπαρξη μας, το σώμα μας, είναι οι μηχανισμοί άμυνας ή αυτοϊασης. Διεγείροντας συστηματικά αυτά τα αντανακλαστικά σημεία, με ειδικές πιέσεις και χειρισμούς διευκολύνουμε σταδιακά την ενεργοποίηση αυτών των μηχανισμών άμυνας, προστασίας αλλά και εκτόνωσης του οργανισμού, που σαν σκοπό έχουν διαμέσου της χαλάρωσης που μας προσφέρει η ρεφλεξολογία να προλαμβάνουν, να ξεμπλοκάρουν και να διατηρούν στον ανθρώπινο οργανισμό την ισορροπία, την αρμονία και την ευεξία.
Η ρεφλεξολογία σαν φυσική ολιστική μέθοδος προσεγγίζει την ανθρώπινη ύπαρξη, σαν ένα σύνολο αλληλεπιδράσεων μεταξύ των λειτουργιών του σώματος, των συναισθημάτων και του πνεύματος και κύριο μέλημα της είναι να υποστηρίξει το σώμα, έτσι ώστε να απελευθερώνει τις δικές του «θαυμαστές θεραπευτικές δυνάμεις».
Είναι λοιπόν μια φυσική, αφάρμακη μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται σε ανθρώπους ανεξαρτήτου φύλλου ή ηλικίας και μόνον οφέλη μπορεί κανείς να αποκομίσει από αυτήν εφ’ όσον βέβαια εφαρμόζεται από ειδικά εκπαιδευμένο ρεφλεξολόγο.
 
H Ρεφλεξολογία πως μπορει και που…..να ανακουφίσει;

Η ρεφλεξολογία μπορεί επίσης να συνδυαστεί με πολύ καλά αποτελέσματα με την κλασσική ιατρική καθώς επίσης και με άλλες συμπληρωματικές μεθόδους όπως π.χ ομοιοπαθητική, βελονισμό κ.α.
Η ρεφλεξολογία έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην ανακούφιση του πόνου καθώς επίσης και στην υποχώρηση διαφόρων συμπτωμάτων όπως πονοκέφαλοι, ημικρανίες, ίλιγγοι, εμβοές, αυχεναλγίες, οσφυαλγίες, ισχυαλγίες, πόνοι στα γόνατα, πόνοι στις αρθρώσεις ποδιών και χεριών, πόνοι περιόδου, άγχος, αίσθημα κακής διάθεσης κ.α, συμμετέχοντας ταυτόχρονα ενεργά στην χαλάρωση και στην τόνωση του οργανισμού, στην διευκόλυνση του μεταβολισμού, στην βελτίωση της καλής διάθεσης, της διαύγειας, του καλύτερου ύπνου αλλά και του αμυντικού συστήματος, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη αλλά και στην σύντομη ανάρρωση και ενισχύοντας την σωματική και ψυχική ευεξία.

Μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες;

Σαν παρενέργειες στην διαδικασία της αγωγής της ρεφλεξολογίας, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την θεραπευτική αντίδραση σε μερικές περιπτώσεις, η οποία είναι μια διαδικασία που οφείλεται στην προσπάθεια του οργανισμού να αποσυμφορηθεί από εντάσεις, συσσωρευμένες τοξίνες κ.α, με αποτέλεσμα στις πρώτες συνεδρίες να μοιάζουν να εντείνονται τα συμπτώματα για τα οποία ξεκινήσαμε αρχικά την ρεφλεξολογία. Γρήγορα όμως υποχωρούν και αισθανόμαστε ανακούφιση και ευεξία.

Σήμερα, η ρεφλεξολογία είναι μια αναγνωρισμένη ειδικότητα, σε πολλά προηγμένα κράτη όπως : Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Δανία κ.α, όπου και εντάσσεται πλήρως στο εθνικό σύστημα υγείας τους. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιούνται πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων, με σκοπό την ωφελιμότητα της ρεφλεξολογίας.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι η εκπαίδευση των ρεφλεξολόγων στην Ελλάδα είναι διετής, ενώ το πρόγραμμα σπουδών ελέγχεται από το Σωματείο Ελλήνων Ρεφλεξολόγων (ΣΕΡ), το οποίο λειτουργεί από το 1992 και από τον Πανελλήνιο Επαγγελματικό Σύλλογο Ρεφλεξολόγων (ΠΕΣΡ), οι οποίοι ελέγχονται από τον Ευρωπαϊκό Σύλλογο Ρεφλεξολόγων (RIEN).
 
 
 

Good life

02.07.2025

Πόνος στον ώμο μετά τον ύπνο – Αυτές είναι οι στάσεις πουν πρέπει να αποφεύγετε

Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών

02.07.2025

Αυτές είναι οι κατάλληλες στιγμές που πρέπει να πιείτε νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας

Οι ειδικοί συνιστούν να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα

01.07.2025

Επτά σνακ για το βράδυ που ενισχύουν τον μεταβολισμό

01.07.2025

Οι κίνδυνοι που «κρύβει» το κλιματιστικό – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

01.07.2025

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση

30.06.2025

Δείτε πόσα κιλά θα χάσετε αν πίνετε δύο ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα

30.06.2025

Πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο: Τα καλοκαιρινά φρούτα που ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο

30.06.2025

Δείτε πώς η παράλειψη του πρωινού επηρεάζει την υγεία σας

27.06.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Γιατί μερικοί άνθρωποι γερνούν καλύτερα από άλλους;

27.06.2025

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 10 απλές οδηγίες για να προστατευτούμε από τον καύσωνα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

02.07.2025

Πόνος στον ώμο μετά τον ύπνο – Αυτές είναι οι στάσεις πουν πρέπει να αποφεύγετε

Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών

02.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει – Πώς η εγκυμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλο

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

02.07.2025

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

02.07.2025

Γιατί οι καύσωνες καθιστούν αναποτελεσματικά τα φάρμακα που παραδίδονται μέσω κούριερ

02.07.2025

Αυτές είναι οι κατάλληλες στιγμές που πρέπει να πιείτε νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας

02.07.2025

Τι είναι οι μυκοτοξίνες και πώς σχηματίζονται στα τρόφιμα

02.07.2025

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε πεπόνια και καρπούζια με αυτό το σημάδι

02.07.2025

Αυτές είναι οι 6 πιθανές αιτίες για την υψηλή χοληστερίνη στις γυναίκες

02.07.2025

Εθισμός στο διαδίκτυο: Πώς επιδρά στον εγκέφαλο των εφήβων

02.07.2025

Εγκεφαλικά νεκρή η 62χρονη που έπεσε σε κώμα μετά τη λάθος μετάγγιση αίματος στο Τζάνειο