Good life

Ληγμένα τρόφιμα: Αυτά μπορούν να καταναλωθούν και μετά την ημερομηνία λήξης

H επικρατούσα άποψη ότι τα τρόφιμα που δεν καταναλώθηκαν μέχρι την υποχρεωτική σε όλα αναγραφόμενη ημερομηνίας λήξης τους, δεν είναι πάντα σωστή, καθώς υπάρχουν κάποια από αυτά που μπορούν να καταναλωθούν άφοβα και μετά από αυτήν.

Ναι, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα τα οποία δεν χρειάζεται να τα πετάξετε ακόμα και αν (θεωρητικά) έχουν λήξει.

Πολλές φορές παρασυρόμαστε από την προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης που αναγράφεται στις συσκευασίες και καταλήγουμε να πετάμε τρόφιμα που δεν έχουν χαλάσει και είναι απολύτως ασφαλή προς κατανάλωση. Ειδικά αυτή την εποχή, που οι επισκέψεις μας στα σούπερ μάρκετ έχουν μειωθεί αισθητά εξαιτίας της πανδημίας, καλό είναι να μην κάνουμε σπατάλη τροφίμων.

Οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιούμε την κοινή λογική αλλά και τη… μύτη μας προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν τα τρόφιμα που έχουμε στο ντουλάπι ή στο ψυγείο μας πρέπει να πεταχτούν ή όχι. Δείτε μερικά τρόφιμα που είναι ασφαλή να καταναλωθούν και μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Ψωμί

Η ημερομηνία λήξης του ψωμιού αφορά τη διατήρησή του εκτός ψυγείου. Εάν δεν παρατηρείτε σημάδια μούχλας, μπορείτε να το καταναλώσετε άφοβα. Αν παρ’ όλα αυτά θέλετε να επιμηκύνετε τη διάρκεια ζωής του, βάλτε το στο ψυγείο, όπου μπορεί να διατηρηθεί έως και δύο εβδομάδες μετά τη λήξη του ή, ακόμη καλύτερα, στην κατάψυξη.

Σκληρά τυριά

Σκληρά τυριά όπως η παρμεζάνα μπορούν να καταναλωθούν ακόμα και αν έχουν αρχίσει να σχηματίζουν μούχλα. Απλά φροντίστε να αφαιρέσετε τα σημεία με μούχλα πριν πασπαλίσετε με τριμμένο τυρί τα ζυμαρικά σας. Σε γενικές γραμμές, τα σκληρά τυριά μπορούν να καταναλωθούν μέχρι και ένα μήνα μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Δημητριακά

Όπως και πολλές άλλες τροφές, αν τα δημητριακά φυλάσσονται σε δροσερό και ξηρό μέρος, μπορεί να είναι μια χαρά για πολλούς μήνες μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Ζυμαρικά

Αν τα αποθηκεύσετε σωστά δεν έχετε κανένα φόβο να τα καταναλώσετε και αρκετό καιρό μετά τη λήξη τους- αρκεί να μην μυρίζουν περίεργα (ιδιαίτερα όσα έχουν μέσα αυγό).

Γιαούρτι

Εάν το βάλατε στο ψυγείο αμέσως μόλις το αγοράσατε και δεν το έχετε ανοίξει, μπορείτε να φάτε το γιαούρτι σας ακόμη και μία έως δύο εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης του.

Τρόφιμα σε κονσέρβες

Η διάρκεια ζωής στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι συνήθως τρία χρόνια, όμως μπορείτε να τα καταναλώσετε μέχρι και 3-4 χρόνια μετά, αρκεί να τα φυλάσσετε σε δροσερό και ξηρό μέρος. Αν δείτε σημάδια διαρροής ή σκουριάς, τότε πετάξτε τα.

Φυστικοβούτυρο

Αν δεν έχει ανοιχτεί, το φυστικοβούτυρο μπορεί να είναι καλό για πολύ καιρό μετά την ημερομηνία που αναγράφεται στην συσκευασία του. Μόλις το ανοίξετε, καταναλώστε το μέσα σε λίγους μήνες για καλύτερη ποιότητα.

Good life

13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Μάθετε το μυστικό που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που μαγειρεύετε κρέας στο σπίτι

05.11.2025

Τα ακατάστατα σπίτια προκαλούν βλάβη στον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία

Οι ειδικοί προειδοποιούν

02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

29.08.2025

Φριτέζες αέρος: Απόλαυση χωρίς κόπο & ενοχές – Υγιεινό, γρήγορο & ελαφρύ φαγητό για όλες τις ώρες!

28.08.2025

Κατάθλιψη όταν γυρίζουμε από διακοπές: Γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσουμε

28.08.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

25.08.2025

ΕΟΦ: Προειδοποιεί για συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες

25.08.2025

Κεράσια: Έτσι βοηθούν την καρδιά, τις αρθρώσεις και τον ύπνο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε