Good life

Η παχυσαρκία αλλοιώνει τη γεύση

Η παχυσαρκία αλλοιώνει τη γεύση

Η παχυσαρκία φαίνεται να αλλοιώνει τη γεύση, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίον η γλώσσα αντιδρά στις τροφές.

«Σβήσιμο» της γλυκιάς γεύσης

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην online πλατφόρμα επιστημονικών δημοσιεύσεων «PLoS ONE» βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο είδαν ότι παχύσαρκα ποντίκια εμφάνιζαν μειωμένη ικανότητα να ανιχνεύουν τη γλυκιά γεύση.

Σε σύγκριση με τα πιο αδύνατα πειραματόζωα, όσα είχαν πολλά παραπανίσια κιλά διέθεταν λιγότερα κύτταρα-υποδοχείς της γεύσης τα οποία αποκρίνονταν στα γλυκά ερεθίσματα. Επιπλέον, ακόμη και τα κύτταρα-υποδοχείς που αποκρίνονταν στη γλυκιά γεύση είχαν πολύ «αδύναμη» αντίδραση.

Τα νέα ευρήματα ρίχνουν (έστω κάποιο) φως στο μυστήριο σχετικά με το πώς η παχυσαρκία αλλάζει τη σχέση του ανθρώπου με το φαγητό. «Μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον εγκέφαλο καθώς και στα νεύρα τα οποία ελέγχουν το περιφερικό σύστημα της γεύσης, ωστόσο κανένας μέχρι σήμερα δεν είχε μελετήσει τα κύτταρα στη γλώσσα τα οποία έρχονται σε επαφή με τις τροφές» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογικών Επιστημών Κάθριν Μέντλερ και προσέθεσε: «Αυτό που είδαμε είναι ότι ακόμη και σε αυτό το επίπεδο – κατά το πρώτο βήμα στο ‘μονοπάτι της γεύσης’ – τα κύτταρα υποδοχείς των γεύσεων επηρεάζονται από την παχυσαρκία. Τα παχύσαρκα ποντίκια διαθέτουν λιγότερα τέτοια κύτταρα τα οποία αποκρίνονται στη γλυκιά γεύση, ενώ μάλιστα ακόμη και τα υπάρχοντα κύτταρα δεν έχουν τόσο καλή απόκριση στα γλυκά ερεθίσματα».

Γεύση «ρυθμιστής» της όρεξης

Η μελέτη αυτή είναι άκρως σημαντική δεδομένου ότι η γεύση παίζει ρόλο-«κλειδί» στη ρύθμιση της όρεξης – δηλαδή στο τι τρώμε καθώς και στο πόσο τρώμε.

Βέβαια, ασαφές παραμένει το πώς η ανικανότητα ανίχνευσης της γλυκιάς γεύσης μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους. Πάντως παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παχύσαρκα άτομα αποζητούν συνεχώς γλυκές και γενικώς πλούσιες σε γεύση τροφές παρ’ότι, ως φαίνεται, δεν μπορούν να καταλάβουν αυτές τις γεύσεις με την ένταση που τις αντιλαμβάνονται τα πιο αδύνατα άτομα. Σύμφωνα με τη δρα Μέντλερ, ίσως για αυτόν ακριβώς τον λόγο η παχυσαρκία οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση γλυκών τροφών: τα παχύσαρκα ποντίκια τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες από τις τροφές των οποίων δεν αντιλαμβάνονται επαρκώς τη γεύση, ώστε να λάβουν την ίδια ευχαρίστηση.

Προς νέες θεραπείες για την παχυσαρκία

Κατά την καθηγήτρια το να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ γεύσης, όρεξης και παχυσαρκίας θα προσφέρει νέες μεθόδους προαγωγής της υγιεινής διατροφής αλλά και νέες θεραπείες ενάντια στα περιττά κιλά. «Τα κύτταρα της γλώσσας είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμα από κύτταρα που εμπλέκονται στη γεύση σε άλλα σημεία του σώματος όπως ο εγκέφαλος και έτσι μπορούν να αποτελέσουν πιο άμεσους στόχους θεραπειών».

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές συνέκριναν 25 φυσιολογικά ποντίκια με αντίστοιχο αριθμό ποντικιών που ακολούθησαν διατροφή πολύ πλούσια σε λιπαρά και κατέληξαν παχύσαρκα. Η μέτρηση του επιπέδου της απόκρισης των ζώων σε διαφορετικές γεύσεις έγινε μέσω παρακολούθησης μιας διαδικασίας που ονομάζεται σηματοδότηση ασβεστίου. Όταν τα κύτταρα-υποδοχείς της γλώσσας αναγνωρίζουν μια συγκεκριμένη γεύση, εμφανίζεται παροδική αύξηση των επιπέδων ασβεστίου εντός τους – οι επιστήμονες λοιπόν μέτρησαν αυτές τις αλλαγές των επιπέδων ασβεστίου.

Ιδια αντίδραση μόνο στην umami

Τι προέκυψε; Ότι τα κύτταρα των παχύσαρκων ποντικιών αποκρίνονταν με μικρότερη ένταση όχι μόνο στη γλυκιά γεύση αλλά (αναπάντεχα) και στην πικρή. Πάντως σε ό,τι αφορά τη γεύση umami (η οποία εκφράζει την ουσία της νοστιμιάς και την έντονη συμπυκνωμένη γευστική πληρότητα και συνδέεται περισσότερο με τη γεύση του κρέατος), η αντίδραση των κυττάρων-υποδοχέων και των δύο ομάδων πειραματοζώων ήταν η ίδια.

tovima.gr

Good life

29.08.2025

Φριτέζες αέρος: Απόλαυση χωρίς κόπο & ενοχές – Υγιεινό, γρήγορο & ελαφρύ φαγητό για όλες τις ώρες!

Ξέχνα λάδια, μυρωδιές και ζεστούς φούρνους – Μαγείρεψε με ένα κουμπί

28.08.2025

Κατάθλιψη όταν γυρίζουμε από διακοπές: Γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσουμε

Οι αιτίες της μελαγχολίας κατά την επιστροφή στη ρουτίνα μας και οι πρακτικοί τρόποι για να την ξεπεράσουμε

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!
28.08.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Τα ακατάστατα σπίτια προκαλούν βλάβη στον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία
25.08.2025

Τα ακατάστατα σπίτια προκαλούν βλάβη στον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία

ΕΟΦ: Προειδοποιεί για συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες
25.08.2025

ΕΟΦ: Προειδοποιεί για συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες

Κεράσια: Έτσι βοηθούν την καρδιά, τις αρθρώσεις και τον ύπνο
25.08.2025

Κεράσια: Έτσι βοηθούν την καρδιά, τις αρθρώσεις και τον ύπνο

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν
25.08.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα γραφεία ορθίων – Οι τρεις λόγοι για να τα επιλέξετε
22.08.2025

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα γραφεία ορθίων – Οι τρεις λόγοι για να τα επιλέξετε

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών
22.08.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Αυτό το τρόφιμο είναι το μυστικό για ζωή 100 χρόνων
21.08.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Αυτό το τρόφιμο είναι το μυστικό για ζωή 100 χρόνων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

11.09.2025

Η πρωτεΐνη που θα τρώει τα κύτταρα που μας αρρωσταίνουν

Τι κάνει το νέο «εργαλείο»

09.09.2025

Οι ενέσεις αδυνατίσματος μπήκαν στη λίστα του ΠΟΥ με τα «βασικά φάρμακα»

Περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2021 από ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής με μη εγκεκριμένη ουσία – Δείτε ποιο αφορά
09.09.2025

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής με μη εγκεκριμένη ουσία – Δείτε ποιο αφορά

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη
08.09.2025

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας
08.09.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»
08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Γιατί τα νήπια κλαίνε όταν πάνε σχολείο; Πόσο καιρό παίρνει η προσαρμογή τους;
08.09.2025

Γιατί τα νήπια κλαίνε όταν πάνε σχολείο; Πόσο καιρό παίρνει η προσαρμογή τους;

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή
08.09.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα
08.09.2025

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα
08.09.2025

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα