Προϊόντα & Υπηρεσίες

Ο σαρωτής μαγνητικής τομογραφίας εξαιρετικά χαμηλού πεδίου θα μπορούσε να βελτιώσει την παγκόσμια πρόσβαση στη νευροαπεικόνιση

Ο σαρωτής μαγνητικής τομογραφίας εξαιρετικά χαμηλού πεδίου θα μπορούσε να βελτιώσει την παγκόσμια πρόσβαση στη νευροαπεικόνιση

Ένας συμπαγής σαρωτής μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου υπερχαμηλού πεδίου (ULF) που δεν απαιτεί μαγνητική θωράκιση ή θωράκιση ραδιοσυχνοτήτων και είναι ακουστικά αθόρυβος κατά τη σάρωση έχει αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ .

Το χαμηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας του σαρωτή ενισχύει τις δυνατότητες της τεχνολογίας ULF MRI για την κάλυψη των κλινικών αναγκών νοσοκομείων, σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, καθώς και ιατρικών εγκαταστάσεων σημείου φροντίδας, όπως:

-σουίτες χειρουργείων και,

-αίθουσες έκτακτης ανάγκης.

Η μαγνητική τομογραφία είναι το πιο πολύτιμο κλινικό εργαλείο που χρησιμοποιείται:

-για την αξιολόγηση εγκεφαλικών τραυματισμών και,

-διαταραχών, αλλά σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ ), περίπου το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε αυτήν.

Οι υπεραγώγιμοι σαρωτές μαγνητικής τομογραφίας υψηλού πεδίου (1,5 T και 3,0 T) είναι ακριβοί.

Εκτός από το κόστος απόκτησης περίπου 1–3 εκατομμυρίων δολαρίων, η εγκατάσταση τέτοιων σαρωτών είναι δαπανηρή λόγω απαιτήσεων υποδομής και έχει υψηλό κόστος συντήρησης.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό εμπόδιο στην προσβασιμότητα της μαγνητικής τομογραφίας.

Ed X Wu

Η απεικόνιση μαγνητικής τομογραφίας με χρήση τεχνολογιών ULF προσφέρει την υπόσχεση προσβάσιμης υγειονομικής περίθαλψης με σαρωτές που είναι απλοί :

-στην ενσωμάτωση,

-τη συντήρηση και,

-τη λειτουργία τους.

Με επικεφαλής τον Ed X Wu , Lam Woo καθηγητή στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Επεξεργασίας Σήματος , η ομάδα του Χονγκ Κονγκ ανέπτυξε έναν μόνιμο μαγνήτη:

– χαμηλού κόστους,

-χαμηλού θορύβου,

-χαμηλής ισχύος και ,

-χωρίς θωράκιση σαρωτή ULF MRI εγκεφάλου.

Το πρωτότυπο σύστημα, που περιγράφεται στο Nature Communications , βασίζεται σε έναν συμπαγή διπολικό μόνιμο μαγνήτη σαμάριου-κοβαλτίου (SmCo) 0,055 T, με διαστάσεις 95,2 x 70,6 x 49,7 cm και μπροστινό άνοιγμα 29 x 70 cm για πρόσβαση ασθενών.

Ο σαρωτής έχει αποτύπωμα περίπου 2 m 2 και μπορεί να λειτουργήσει από μια τυπική πρίζα AC.

Η ομάδα της εκτιμά ότι το μηχάνημα θα μπορούσε να κατασκευαστεί σε ποσότητα με κόστος υλικών κάτω των 20.000 $.

Η διαμόρφωση του σαρωτή επιτρέπει το σχηματισμό εικόνων χρησιμοποιώντας διάφορα καθολικά υιοθετημένα πρωτόκολλα για:

-κλινική απεικόνιση του εγκεφάλου,

-συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης αναστροφής με εξασθενημένο υγρό (FLAIR) και,

-της απεικόνισης με βαρύτητα διάχυσης (DWI).

Με βάση τις μεθοδολογίες που αναπτύχθηκαν για σαρωτές MRI υψηλού πεδίου, το σύστημα ULF παρέχει υψηλό επίπεδο ευελιξίας για την ανάπτυξη μελλοντικών πρωτοκόλλων μαγνητικής τομογραφίας ULF.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνική ακύρωσης ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών με γνώμονα τη βαθιά μάθηση (EMI) για:

-τη μοντελοποίηση,

-την πρόβλεψη και,

-την αφαίρεση εξωτερικών και εσωτερικών σημάτων EMI από σήματα MRI.

Αυτή η διαδικασία ακύρωσης EMI εξαλείφει την ανάγκη για έναν παραδοσιακό κλωβό θωράκισης RF.

Εν τω μεταξύ, η σταθερότητα σε υψηλές θερμοκρασίες του SmCo καταργεί την ανάγκη οποιωνδήποτε σχεδίων ρύθμισης θερμοκρασίας μαγνήτη για τη σταθεροποίηση των πεδίων που εξαρτώνται από τη θερμοκρασία.

Ο Wu και οι συνεργάτες του βελτιστοποίησαν τέσσερα από τα πιο κοινά πρωτόκολλα κλινικής μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου – T1-weighted, T2-weighted, FLAIR και DWI – για να παράγουν αναλογίες σήματος προς θόρυβο (SNR) και χαρακτηριστικά αντίθεσης παρόμοια με εκείνα των κλινικών εικόνων MR υψηλού πεδίου .

Μετά από δοκιμές σε φαντάσματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον σαρωτή για να απεικονίσουν 25 ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις (όγκους εγκεφάλου, χρόνιο εγκεφαλικό επεισόδιο και χρόνιες ενδοεγκεφαλικές αιμορραγίες), χρησιμοποιώντας αυτά τα τέσσερα πρωτόκολλα. 

Στη συνέχεια, οι ασθενείς υποβλήθηκαν στις ίδιες εξετάσεις στον σαρωτή 3 Τ του νοσοκομείου.

Οι εξετάσεις διήρκεσαν κατά μέσο όρο περίπου 30 λεπτά με τον σαρωτή 0,055 Τ, σε σύγκριση με 20 λεπτά με το σύστημα 3 Τ.

Συγκρίσεις σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας

Ένας ανώτερος κλινικός ακτινολόγος αξιολόγησε τις σαρώσεις ασθενών για να προσδιορίσει ποιες συγκεκριμένες βλάβες μπορούσαν να παρατηρηθούν στις εικόνες 0,055 T.

Ο πρωτότυπος σαρωτής εντόπισε τις περισσότερες βασικές παθολογίες στις εξετάσεις και των 25 ασθενών, με παρόμοια ποιότητα εικόνας με αυτή που παράγεται από τον σαρωτή 3 Τ.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του νέου σαρωτή είναι ότι παράγει λιγότερα τεχνουργήματα κατά την απεικόνιση εμφυτευμάτων, όπως:

-μεταλλικά κλιπ και,

-εγκεφαλοαγγειακά στεντ.

«Κατά τη χρήση του ULF, τα μεταλλικά εμφυτεύματα όχι μόνο εμφανίζουν λιγότερα τεχνουργήματα, αλλά αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικά λιγότερες μηχανικές δυνάμεις και θέρμανση που προκαλείται από RF», γράφουν οι ερευνητές.

«Η παρουσία παραμαγνητικών (τιτανίου και κράματα τιτανίου) και σιδηρομαγνητικών (κοβάλτιο, νικέλιο και συναφή κράματα) υλικών σε κλιπ ανευρύσματος και εγκεφαλοαγγειακά στεντ δεν προκάλεσε μεγάλα τεχνουργήματα».

Ως εκ τούτου, ο σαρωτής ULF θα πρέπει να επιτρέπει τη σάρωση MRI ασθενών με μεταλλικά ιατρικά εμφυτεύματα ή μεταλλικά θραύσματα που σχετίζονται με ατυχήματα, οι οποίοι διαφορετικά δεν θα ήταν υποψήφιοι για συμβατική μαγνητική τομογραφία υψηλού πεδίου.

Μελλοντικές ευκαιρίες

Ο Wu πιστεύει ότι η τεχνολογία ULF δεν έχει σχεδιαστεί για να ανταγωνιστεί την κύρια μαγνητική τομογραφία, αλλά για να τη συμπληρώσει. 

«Με ένταση πεδίου που είναι σχεδόν δύο τάξεις μεγέθους χαμηλότερη από την κύρια μαγνητική τομογραφία, η ποιότητα της εικόνας είναι αναπόφευκτα λιγότερο ελκυστική απλώς και μόνο λόγω της φυσικής της μαγνητικής τομογραφίας: χαμηλότερη ισχύς πεδίου, ασθενέστερο σήμα MR, λιγότερο παιχνίδι», λέει.

Ωστόσο, τα σήματα MR και η φυσική έχουν πολλές ελκυστικές ιδιότητες σε εξαιρετικά χαμηλό πεδίο, όσον αφορά τη λήψη δεδομένων και το σχηματισμό εικόνας.”

«Πιστεύω ότι οι υπολογιστές και τα μεγάλα δεδομένα θα είναι αναπόσπαστο όσο και αναπόφευκτο μέρος της μελλοντικής τεχνολογίας MRI», προσθέτει ο Wu.

«Δεδομένης της εγγενώς τρισδιάστατης, εξαιρετικά ποσοτικής και χωρίς ιονισμό φύσης της μαγνητικής τομογραφίας, πιστεύω ότι οι ευρέως αναπτυγμένες τεχνολογίες μαγνητικής τομογραφίας θα οδηγήσουν σε τεράστιες ευκαιρίες στο μελλοντικό σχηματισμό και διάγνωση εικόνων MR βάσει δεδομένων στην υγειονομική περίθαλψη.

 Αυτό θα οδηγήσει σε χαμηλού κόστους, αποτελεσματικές και πιο έξυπνες κλινικές εφαρμογές μαγνητικής τομογραφίας».

Μαγνητική τομογραφία υψηλού πεδίου έναντι χαμηλού πεδίου: ήρθε η ώρα για επανεξέταση;

Οι ερευνητές επέλεξαν να αναπτύξουν μια μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ULF λόγω «της τεράστιας ανάγκης και αξίας της μαγνητικής τομογραφίας στη διάγνωση και την πρόγνωση διαφόρων νευρολογικών παθήσεων και τραυματισμών», σημειώνοντας ότι περίπου το 30% των κλινικών περιπτώσεων μαγνητικής τομογραφίας αφορούν τον εγκέφαλο.

Τελικά, ελπίζουν ότι η ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών ULF MRI θα επιτρέψει σε ασθενοκεντρικούς και αγνωστικούς σαρωτές MRI να ικανοποιήσουν τις ανεκπλήρωτες κλινικές ανάγκες σε διάφορους παγκόσμιους χώρους υγειονομικής περίθαλψης, με δυνατότητα εκδημοκρατισμού της μαγνητικής τομογραφίας για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Για το σκοπό αυτό, η ομάδα καθιστά τον κωδικό κλειδιού και τα σχέδια που έχει αναπτύξει δωρεάν διαθέσιμα σε ένα δημόσιο διαδικτυακό αποθετήριο .

Ultralow-field MRI scanner could improve global access to neuroimaging

Προϊόντα & Υπηρεσίες

25.05.2022

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί από την αγορά γνωστό αντηλιακό – Ποιο αφορά

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), αποφάσισε την ανάκληση της παρτίδας Τ01, με ημερομηνία λήξης 03/2025, του καλλυντικού προϊόντος ‘Babe Super Fluid Mattifying Sunscreen SPF50 Oil-Free 50 ml. Η απόφαση ελήφθη κατόπιν ορισμένων αναφορών καταναλωτών για εμφάνιση ήπιων ανεπιθύμητων ενεργειών (ερυθρότητα δέρματος & αίσθημα καύσου που αποχωρούν μετά από λίγο), χωρίς επίδραση στην ασφάλεια και την υγεία […]

19.04.2022

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί από την αγορά σιρόπι για τον βήχα (φώτο)

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), με σημερινή του ανακοίνωση, γνωστοποίησε την απόφασή του να ανακαλέσει από την αγορά ένα σιρόπι για τον βήχα. Ειδικότερα, η ανάκληση αποφασίστηκε διότι «τα αποτελέσματα των Δοκιμών/Αναλύσεων του εργαστηρίου του ΕΟΦ δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές του προϊόντος ως προς τον έλεγχο PH». Έτσι ο ΕΟΦ ανακάλεσε την ανάκληση της […]

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί προϊόντα της Kinder λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας
06.04.2022

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί προϊόντα της Kinder λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας

Γαλλία: Αποσύρονται πέντε είδη της σοκολάτας Kinder μετά τον εντοπισμό λοιμώξεων από σαλμονέλα σε παιδιά
05.04.2022

Γαλλία: Αποσύρονται πέντε είδη της σοκολάτας Kinder μετά τον εντοπισμό λοιμώξεων από σαλμονέλα σε παιδιά

Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό συμπλήρωμα βιταμίνης C
09.03.2022

Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό συμπλήρωμα βιταμίνης C

ΕΟΦ: Ανακοίνωσε πως ανακαλεί εξεταστικά γάντια – Ποια αφορά
09.02.2022

ΕΟΦ: Ανακοίνωσε πως ανακαλεί εξεταστικά γάντια – Ποια αφορά

Pfizer Hellas: Νέο site για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
04.02.2022

Pfizer Hellas: Νέο site για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Καρκινογόνος ουσία κρύβεται στο Baby Powder και σε άλλα καλλυντικά προϊόντα ταλκ της  J&J
04.02.2022

Καρκινογόνος ουσία κρύβεται στο Baby Powder και σε άλλα καλλυντικά προϊόντα ταλκ της J&J

Παγκόσμια κατοχύρωση τεσσάρων Ελληνικών ελαιολάδων ΠΟΠ – ΠΓΕ
31.01.2022

Παγκόσμια κατοχύρωση τεσσάρων Ελληνικών ελαιολάδων ΠΟΠ – ΠΓΕ

Ρομπότ πραγματοποιεί με επιτυχία χειρουργική επέμβαση σε χοίρους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια
27.01.2022

Ρομπότ πραγματοποιεί με επιτυχία χειρουργική επέμβαση σε χοίρους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια

Δημοφιλή

Healthy pets
1

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
2

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
3

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Υγεία & πολιτική
4

Θ.Πλεύρης: Έρχεται διάταξη για την απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών – «Ριψάσπιδες που αρνούνται την επιστήμη»

Περισσότερα

27.05.2022

Ευλογιά των πιθήκων: Σε κοινές προμήθειες φαρμάκων κατέληξε η ΕΕ

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα συμβόλαια με δύο εταιρείες για κοινά φάρμακα κατά της νέας επιδημίας.

27.05.2022

Covid-19: H Βόρεια Κορέα προετοιμαζόταν για το ξέσπασμα εισάγοντας μάσκες, αναπνευστήρες και εμβόλια από Κίνα

Σύμφωνα με τα εμπορικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Πεκίνο

6 πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ψωρίασης
27.05.2022

6 πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ψωρίασης

Αυτή είναι η εκπληκτική βιταμίνη που περιέχει το βούτυρο
27.05.2022

Αυτή είναι η εκπληκτική βιταμίνη που περιέχει το βούτυρο

Πραγματοποιήθηκε προσομοίωση πανδημίας ευλογιάς των πιθήκων πριν ένα χρόνο: «4 δισ. κρούσματα και 270 εκατ. νεκροί»!
27.05.2022

Πραγματοποιήθηκε προσομοίωση πανδημίας ευλογιάς των πιθήκων πριν ένα χρόνο: «4 δισ. κρούσματα και 270 εκατ. νεκροί»!

Γερμανία: Εντοπίστηκε εστία της αφρικανικής πανώλης των χοίρων – Εξάπλωση νέων ασθενειών
26.05.2022

Γερμανία: Εντοπίστηκε εστία της αφρικανικής πανώλης των χοίρων – Εξάπλωση νέων ασθενειών

Ο κορωνοϊός στην Ελλάδα: 4.048 τα νέα κρούσματα – Πού εντοπίζονται (φώτο)
26.05.2022

Ο κορωνοϊός στην Ελλάδα: 4.048 τα νέα κρούσματα – Πού εντοπίζονται (φώτο)

Κίνα: Η Σανγκάη οδεύει προς την έξοδο από το lockdown – Νέα σχέδια για ελευθερία
26.05.2022

Κίνα: Η Σανγκάη οδεύει προς την έξοδο από το lockdown – Νέα σχέδια για ελευθερία

Αφυδάτωση: Δέκα σημάδια που σου «χτυπούν καμπανάκι»
26.05.2022

Αφυδάτωση: Δέκα σημάδια που σου «χτυπούν καμπανάκι»

Nοσοκομείο Παίδων: Νεογέννητο πνίγηκε με το γάλα του και πέθανε
26.05.2022

Nοσοκομείο Παίδων: Νεογέννητο πνίγηκε με το γάλα του και πέθανε