Προϊόντα & Υπηρεσίες

Αρθροπάθειες: Επαναστατική τεχνολογία για άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση

Αρθροπάθειες: Επαναστατική τεχνολογία για άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση

Επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς βιώνουν τη διαδικασία της διάγνωσης και τη θεραπεία παθήσεων των αρθρώσεων φέρνει μια νέα αρθροσκοπική τεχνολογία.

Οι ασθενείς μπορούν πια να μάθουν από τι πάσχουν και σε ποιο βαθμό αυθημερόν και σε ορισμένες περιπτώσεις να θεραπευτούν ταυτόχρονα με απειροελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική.

Κι αυτό διότι τα συγκεκριμένα διαγνωστικά εργαλεία διευκολύνουν την πλήρη απεικόνιση της άρθρωσης και των γύρω ιστών, κάτι που παλαιότερα ήταν εξαιρετικά δύσκολο.

«Οι παθήσεις των αρθρώσεων αντιμετωπίζονταν παραδοσιακά με ανοικτή χειρουργική επέμβαση και κατόπιν αρθροσκοπικά.

Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, η οποία πραγματοποιείται μέσω μιας ή περισσότερων οπών, από τις οποίες ο χειρουργός εισάγει τα απαραίτητα εργαλεία, αποκτά λεπτομερή εικόνα των δομών της άρθρωσης και διορθώνει τη βλάβη.

Είναι μια εξαιρετικά ασφαλής διαδικασία που χρησιμοποιείται για παθήσεις του ισχίου, του γόνατος, της ποδοκνημικής (αστραγάλου), του ώμου, του αγκώνα, του καρπού και των δακτύλων.

Η εξέλιξή της έχει καταστήσει την ανοιχτή αρθροτομή απαραίτητη μόνο σε ασθενείς που χρειάζονται αντικατάσταση της άρθρωσης με μια τεχνητή, αντιμετώπιση μιας λοίμωξης ή λήψη μίας βιοψίας»,  εξηγεί ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής και Διευθυντής του Τμήματος Αναίμακτης-Μη Μεταγγιστικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Κλινική Περιστερίου.

Η αρθροσκόπηση είναι από καιρό το χρυσό πρότυπο για την αξιολόγηση της άρθρωσης ενός ασθενούς που έχει αποτύχει η συντηρητική θεραπεία και παρουσιάζει επίμονο πόνο.

Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της είναι η γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς και η έξοδός του από την κλινική την ίδια ημέρα (νοσηλεία μιας ημέρας), στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων.

«Ωστόσο, οι οπές από τις οποίες πραγματοποιείται η κλασική αρθροσκόπηση έχουν διάμετρο περίπου 1 εκατοστό (ανάλογα με την άρθρωση που αρθροσκοπείται), γιατί τα εργαλεία του αρθροσκοπίου είναι σχετικά “μεγάλα” (περίπου όσο ένα μολύβι).

Αυτό σημαίνει ότι μεγαλύτερη έκταση μαλακών ιστών που βρίσκονται πλησίον των οπών τραυματίζονται», προσθέτει.

Η νανο-αρθροσκόπηση

Η νανο-αρθροσκόπηση είναι μια επαναστατική ιατρική πράξη που χρησιμοποιεί σύγχρονα τεχνολογικά και μικρότερα σε διαστάσεις εργαλεία για την επίτευξη άμεσης και απευθείας απεικόνισης υψηλής ευκρίνειας των αρθρώσεων.

Μέσω μιας οπής, που δεν ξεπερνά τα 1,9 mm, επιτρέπει στους χειρουργούς να δουν αμέσως τον τραυματισμό, ακόμα και όταν βρίσκεται σε δυσπρόσιτα σημεία και να ξεκινήσουν την αποκατάστασή του στον ίδιο χρόνο.

Πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία στο ιατρείο και ολοκληρώνεται σε ελάχιστα λεπτά.

Ουσιαστικά είναι ένα εργαλείο διάγνωσης και θεραπείας που δίνει τη δυνατότητα στους χειρουργούς να οπτικοποιούν άμεσα και να αντιμετωπίζουν τις παθήσεις με λιγότερο επεμβατικό, πιο άνετο και πιο αποτελεσματικό τρόπο.

«Μέχρι σήμερα η μαγνητική τομογραφία είναι η απεικονιστική εξέταση που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της αρθραλγίας και εν γένει των παθήσεων των αρθρώσεων, όπως η αρθρίτιδα και η βλάβη του χόνδρου ή του μηνίσκου.

Οι χειρουργοί βασίζονται σε αυτή, για να διαπιστώσουν τη φθορά που προκαλείται από παθήσεις, ή για να ελέγξουν έναν τραυματισμό.

Ωστόσο, δεν εντοπίζει πάντα με ακρίβεια το πρόβλημα (π.χ. ρήξη μηνίσκου) και συχνά οι χειρουργοί προσπαθούν να συνδυάσουν αυτό που βλέπουν στη μαγνητική με αυτό που αντιλαμβάνονται από τη φυσική εξέταση.

Επιπλέον, δεν μπορεί να δώσει πάντα στοιχεία για τον βαθμό της βλάβης, προκειμένου να ληφθεί η πιο επωφελής απόφαση για την αντιμετώπιση του ασθενή.

Στα μειονεκτήματά της περιλαμβάνεται, επίσης, το υψηλό κόστος της, που βαρύνει οικονομικά τον ασθενή.

Για την πραγματοποίησή της δε, οι ασθενείς μπορεί να περιμένουν ημέρες ή εβδομάδες», επισημαίνει ο Dr Τριανταφυλλόπουλος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η νανο-αρθροσκόπηση προσφέρει διαγνωστική απεικόνιση στο ιατρείο, απαλλάσσοντας τον ασθενή από την ταλαιπωρία της μαγνητικής, ιδιαίτερα ανθρώπους συγκεκριμένων κατηγοριών (υπερβολικά παχύσαρκοι, κλειστοφοβικοί, πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια ή άτομα με εμφυτευμένες ιατρικές συσκευές που δεν είναι συμβατές με τη μαγνητική τομογραφία) και παρέχει μια πιο λεπτομερή και ακριβή διαγνωστική εκτίμηση της ενδοαρθρικής παθολογίας από τη μαγνητική τομογραφία.

«Πρόκειται για ένα σύστημα αρθροσκόπησης σε μέγεθος βελόνας, που διαθέτει κάμερα μιας χρήσης με τεχνολογία αισθητήρα εικόνας chipontip.

Είναι φορητό, για να επιτρέπει στον χειρουργό να πραγματοποιεί ελάχιστα επεμβατική αρθροσκόπηση σε κάθε στάδιο φροντίδας είτε ως κύριο αρθροσκόπιο είτε ως επιβοηθητικό, στο ιατρείο.

Αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πλεονέκτημα καθώς ο ασθενής δεν στρεσάρεται με την ιδέα ότι θα μπει στο χειρουργείο”, σημειώνει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.

Ακριβώς επειδή ο ασθενής αποφεύγει το χειρουργείο και τη γενική αναισθησία, έχει αυτομάτως λιγότερες πιθανότητες επιπλοκών.

Μάλιστα ο ασθενής μπορεί να δει στην οθόνη μαζί με τον χειρουργό την άρθρωσή του καθώς εκτελείται η αρθροσκόπηση, ή μετά την ολοκλήρωση για να κατανοήσει καλύτερα και να αντιμετωπίσει την κατάστασή του.

Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα είναι η ταχύτατη ανάρρωση.

Υπάρχουν ασθενείς που βγαίνουν περπατώντας από το ιατρείο 30 λεπτά μετά την αρθροσκόπηση, έχοντας ολοκληρώσει και τη χειρουργική θεραπεία!

Αναλόγως δε της επέμβασης, μπορεί να λάβουν εξιτήριο εντός 1 ώρας, απαλλαγμένοι από το πρόβλημα που τους ταλαιπωρούσε και επηρέαζε την ποιότητα ζωής τους», καταλήγει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.

Προϊόντα & Υπηρεσίες

22.11.2022

Απαγόρευση εξαγωγών: Ο ΕΟΦ δημοσίευσε τη λίστα με τα φάρμακα που παρουσιάζουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ανάρτησε επικαιροποιημένη λίστα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών σε σκευάσματα που παρουσιάζουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΟΦ, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη […]

16.11.2022

ΕΟΦ: «Καμπανάκι» για 8 ομοιοπαθητικά φάρμακα που κυκλοφορούν από ιστοσελίδα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σχετικά με  8 ομοιοπαθητικά προϊόντα που διακινούνται από γνωστή ιστοσελίδα. Σύμφωνα με τη ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΦ, αποφασίστηκε η απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης 8 ομοιοπαθητικών φαρμάκων, τα οποία προωθούνται μέσω της ιστοσελίδας www.konstantinioncentershop.com λόγω έλλειψης της προβλεπόμενης άδειας κυκλοφορίας βάσει του αρ. 17 της ΚΥΑ Δ. ΥΓ3α/Γ.Π. 32221 (ΦΕΚ 1049Β/2013)». Η απαγόρευση διακίνησης-διάθεσης αφορά […]

Αρθρίτιδα: Μπορούν να βοηθήσουν οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος;
11.11.2022

Αρθρίτιδα: Μπορούν να βοηθήσουν οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος;

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΦ για συμπλήρωμα διατροφής που βοηθά στην απώλεια βάρους – Ποιο αφορά (φώτο)
10.11.2022

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΦ για συμπλήρωμα διατροφής που βοηθά στην απώλεια βάρους – Ποιο αφορά (φώτο)

Έρευνα: Η χημική ισιωτική και οι βαφές μαλλιών μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο;
25.10.2022

Έρευνα: Η χημική ισιωτική και οι βαφές μαλλιών μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο;

Ο FDA ανακαλεί από την αγορά γνωστά σαμπουάν – Βρέθηκε ουσία που προκαλεί καρκίνο (φώτο)
25.10.2022

Ο FDA ανακαλεί από την αγορά γνωστά σαμπουάν – Βρέθηκε ουσία που προκαλεί καρκίνο (φώτο)

Προσοχή: Ο ΕΟΦ απαγόρευσε τη διακίνηση συμπληρώματος διατροφής για τον θυρεοειδή (φώτο)
19.10.2022

Προσοχή: Ο ΕΟΦ απαγόρευσε τη διακίνηση συμπληρώματος διατροφής για τον θυρεοειδή (φώτο)

Ο ΕΟΦ απαγόρευσε την πώληση πιεσόμετρου & οξύμετρου που πωλούσε το Jumbo: «Δεν κυκλοφορούσαν νόμιμα»
13.10.2022

Ο ΕΟΦ απαγόρευσε την πώληση πιεσόμετρου & οξύμετρου που πωλούσε το Jumbo: «Δεν κυκλοφορούσαν νόμιμα»

Προσοχή: Aυτές οι εγχειρήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για θρόμβωση και πνευμονική εμβολή
11.10.2022

Προσοχή: Aυτές οι εγχειρήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για θρόμβωση και πνευμονική εμβολή

ΕΟΠΥΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι για τις 5 Οκτωβρίου
04.10.2022

ΕΟΠΥΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι για τις 5 Οκτωβρίου

Δημοφιλή

Healthy pets
1

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
2

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
3

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
4

Έτσι θα υπολογίσετε πόσες θερμίδες χάνουμε όταν κοιμόμαστε…

Περισσότερα

30.11.2022

Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων: «Ο Α.Μπουρλά μας παραπλάνησε με τον εμβολιασμό των παιδιών κατά Covid-19»

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων στην Βρετανία (Prescription Medicines Code of Practice Authority – PMCPA) καταδίκασε τη δημόσια παρέμβαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σχετικά με τα «οφέλη» για μαζικούς εμβολιασμούς παιδιών κατά της Covid-19, ως «παραπλανητικές δηλώσεις και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς» όπως αποκαλύπτει η βρετανική Telegraph. Η Pfizer άσκησε έφεση κατά των ευρημάτων και […]

30.11.2022

Ντροπή: Ο Θ.Πλεύρης μαζί με δημοσιογράφους χλευάζουν τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που επιστρέφουν στην εργασία τους

Για άλλη μία φορά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ήταν καλεσμένος σε τηλεοπτικό σταθμό, όπου χλευάστηκαν, με βάση ένα σκίτσο, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, υποστήριξε πως η απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά τους στις εργασίες τους είναι «απειλή για την δημόσια υγεία». Το σκίτσο έδειχνε τον υπουργό να ψεκάζει τους υγειονομικούς που τόσο καιρό […]

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν ερωτευόμαστε
29.11.2022

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν ερωτευόμαστε

Αισθάνεσαι ότι αρρωσταίνεις; – Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να καταναλώσεις
29.11.2022

Αισθάνεσαι ότι αρρωσταίνεις; – Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να καταναλώσεις

Washington Post: «Παστά μυρμήγκια και γρύλοι εδάφους – Γιατί πρέπει να δοκιμάσετε βρώσιμα έντομα»
29.11.2022

Washington Post: «Παστά μυρμήγκια και γρύλοι εδάφους – Γιατί πρέπει να δοκιμάσετε βρώσιμα έντομα»

ΕΟΔΥ – Ιός του Νείλου: Χωρίς νέα κρούσματα
29.11.2022

ΕΟΔΥ – Ιός του Νείλου: Χωρίς νέα κρούσματα

Γ.Ιωαννίδης για έξαρση γρίπης-RSV: «Την προκάλεσαν τα lockdowns και οι μάσκες»
29.11.2022

Γ.Ιωαννίδης για έξαρση γρίπης-RSV: «Την προκάλεσαν τα lockdowns και οι μάσκες»

Θ.Πλεύρης: «Από 1η Ιανουαρίου επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη απόφαση» (upd)
29.11.2022

Θ.Πλεύρης: «Από 1η Ιανουαρίου επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη απόφαση» (upd)

Γ.Μαγιορκίνης για μάσκες στα σχολεία: «Δεν το αποκλείω – Θα πρέπει να περιμένουμε 1-2 εβδομάδες»
29.11.2022

Γ.Μαγιορκίνης για μάσκες στα σχολεία: «Δεν το αποκλείω – Θα πρέπει να περιμένουμε 1-2 εβδομάδες»

Ζάχαρη: Οι γιατροί σου εξηγούν όλους τους λόγους που σε γερνάει
28.11.2022

Ζάχαρη: Οι γιατροί σου εξηγούν όλους τους λόγους που σε γερνάει