Προϊόντα & Υπηρεσίες

Στο «Μεταξά» το πρώτο μικρό κύκλοτρο που εγκαθίσταται σε νοσοκομείο στην Ελλάδα

Στο «Μεταξά» το πρώτο μικρό κύκλοτρο που εγκαθίσταται σε νοσοκομείο στην Ελλάδα

Εγκαινιάστηκε στο Νοσοκομείο «Μεταξά», σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, το πρώτο μικρό κύκλοτρο – μηχανολογικός εξοπλισμός – που εγκαθίσταται σε Νοσοκομείο στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί προσφορά της Περιφέρειας Αττικής, ύψους 2.5 εκ. ευρώ και θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του καρκίνου.

Τα εγκαίνια ευλόγησε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και του αν. υπ. Υγείας Β. Κοντοζαμάνη.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι πρόκειται για έναν πρωτοποριακό μηχανολογικό εξοπλισμό, τον πρώτο που εγκαθίσταται σε νοσοκομείο στην Ελλάδα και το οποίο θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μάχη για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση του καρκίνου.

Ο διοικητής του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» Χ. Τουμπέκης, υποδέχτηκε τους Γ. Πατούλη και Β. Κοντοζαμάνη.

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν επίσης ο υφ. Ναυτιλίας και βουλευτής Πειραιά Κ. Κατσαφάδος, οι βουλευτές Πειραιά της ΝΔ Γ. Μελάς και Ν. Μανωλάκος, ο διοικητής 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χ. Ροιλός, η υποδιοικήτρια της 2ης ΥΠΕ Μ,  η αντιπρόεδρος ΠαΣΟΝοπ Ε. Πέτρακα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου. 

Μέσω του ΠΕΠ Αττικής (2014-2020) εξασφαλίστηκαν 22 εκ. ευρώ για τον εξοπλισμό Νοσοκομείων της Αττικής

«Με το πρωτοποριακό αυτό μηχάνημα, το πρώτο που εγκαθίσταται σε Ελληνική δομή Υγείας, το Νοσοκομείο Μεταξά περνάει σε μία νέα εποχή, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τις υπηρεσίες του προς τους καρκινοπαθείς», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του.

Όπως ανέφερε, το νοσοκομείο θα είναι σε θέση να παράγει αυτόνομα το  απαραίτητο για τη διεξαγωγή εξετάσεων ΡΕΤ ραδιοφάρμακο FDG, μέσα σε απόλυτα ασφαλείς συνθήκες ακτινοπροστασίας και με αυτόν τον τρόπο, θα καλυφθούν πλήρως εκ των έσω οι ανάγκες του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής, χωρίς καθυστερήσεις για τους ασθενείς και χωρίς εξαρτήσεις από εξωτερικούς προμηθευτές.

Ο κ. Πατούλης δεσμεύτηκε ως περιφερειάρχης και ως Πρόεδρος του ΙΣΑ, ότι, σε συνεργασία και υπό την καθοδήγηση του υπ. Υγείας, η Περιφέρεια θα συνεχίσει να υλοποιεί δράσεις, συνδράμοντας στην καλύτερη θωράκιση του υγειονομικού συστήματος της Αττικής μας αλλά και στην υποστήριξη του ιατρικού και  νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο πρέπει να ενισχυθεί, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο. 

«Το αποδείξαμε στις δύσκολες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία» υπογράμμισε επικαλούμενος και σχετικές πρωτοβουλίες”, επεσήμανε.

Η Περιφέρεια, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020, εξασφάλισε κονδύλι  22 εκ. € για τον εξοπλισμό υγείας σε Νοσοκομεία και Υγειονομικές Περιφέρειες, ενώ ενισχύει για δύο χρόνια 73 φορείς Υγείας με επικουρικό προσωπικό Ιατρών και Νοσηλευτών, με περίπου 100 εκ. €, όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Με κοινοτικούς πόρους μέσω ΠΕΠ ενισχύθηκε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας με 5 εκ. € για τη δημιουργία ενός Δικτύου Διασφάλισης Δημόσιας Υγείας, καθώς και ο ΕΟΔΥ με 10 εκ. € για την αναβάθμιση των εργαστηρίων του ΚΕΔΥ.

Παράλληλα, προχώρησε πολύμορφη ενίσχυση της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας με ίδιους πόρους της Περιφέρειας ύψους 41,6 εκ. €, ενώ μέσα στην κρίση του κορωνοϊού, διατέθηκαν συνολικά 180 εκ. ευρώ για τη δημόσια υγεία.

«Φιλοδοξούμε μέσα από το νέο ΠΕΠ Αττικής 2021 – 2027 να διαθέσουμε ακόμα περισσότερους πόρους, ώστε να δημιουργήσουμε ένα δυνατό δημόσιο σύστημα υγείας, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Εύχομαι από καρδιάς να συνεχίσετε με την ίδια δύναμη να υπηρετείτε το ύψιστο κοινωνικό αγαθό, τη δημόσια υγεία.

Το είπα πριν και θα το τονίζω σε κάθε ευκαιρία: Θα είμαστε δίπλα σας με κάθε πρόσφορο τρόπο, να σας στηρίζουμε στον τιτάνιο αγώνα σας για να προσφέρετε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αν. υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης τόνισε πως «στόχος του υπουργείου είναι η εξυπηρέτηση όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας προκειμένου να μην νιώθει κανείς αβοήθητος και υπογράμμισε πως κατά τη υγειονομική κρίση το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε και στάθηκε όρθιο κυρίως εξαιτίας του αξιόμαχου προσωπικού το οποίο, όπως ανέφερε, οφείλουμε να στηρίξουμε».

Ο κ. Τουμπέκης σημείωσε: «Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Νοσοκομείου, υπογραμμίζοντας πως κατόπιν συντονισμένων ενεργειών επιτεύχθηκε μόλις σε λίγους μήνες η ολοκλήρωση του χώρου εγκατάστασης του κύκλοτρου».

Ο κ. Ροιλός, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Αττικής για τη σημαντική προσφορά του εξοπλισμού και εξήρε την καλή μεταξύ τους συνεργασία, επισημαίνοντας πως προσεχώς θα παραλάβει ως ΥΠΕ και ένα υπερσύγχρονο κέντρο υγείας στο Κερατσίνι, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.

Το κύκλοτρο 

Το κύκλοτρο BG-75 συντελεί στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου , καθιστώντας το πρωτοπόρο στο είδος του.

Το σύστημα του κυκλότρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ήδη υπάρχον απεικονιστικό σύστημα PET/CT του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής, καθώς σε αυτό γίνεται η παραγωγή του ραδιοφαρμάκου FDG που χρησιμοποιείται στις εξετάσεις PET.

Το εγκατεστημένο κύκλοτρο είναι ένας επιταχυντής πρωτονίων που στην έξοδό του δίνει το ραδιενεργό ισότοπο φθόριο-18.

Συνοδεύεται από μία μονάδα χημικής σύνθεσης για τη ραδιοσήμανση και παραγωγή του ραδιοφαρμάκου FDG καθώς και από ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ποιοτικού ελέγχου του FDG.

Το σύστημα του κυκλότρου και ο συνοδός εξοπλισμός του εγκαταστάθηκε από εξειδικευμένο τεχνικό και παρήχθησαν οι πρώτες δόσεις του ραδιοφαρμάκου FDG, με τις πλέον ασφαλείς συνθήκες ακτινοπροστασίας.

Η δυνατότητα παραγωγής ανά πάσα στιγμή του ραδιοφαρμάκου FDG εντός του νοσοκομείου, εξασφαλίζει την ευέλικτη λειτουργία του συστήματος PET/CT και επιτυγχάνει την αυτονομία του τμήματος, καθώς αποδεσμεύεται από εξωτερικό προμηθευτή και τυχόν καθυστερήσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το FDG είναι ένα ραδιοφάρμακο με μικρή διάρκεια ισχύος και κατ’ επέκταση είναι ιδιαίτερης σημασίας η ελαχιστοποίηση του χρόνου μεταξύ της παραγωγής και της χορήγησής του.

Η πρωτοποριακή λειτουργία του μικρού κυκλότρου στο Γ.Ν.Π. «Μεταξά» θα αποτελέσει πόλο έλξης για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Οι δυνατότητες του κυκλότρου μπορούν να ενισχυθούν αναβαθμίζοντάς το, έτσι ώστε να παράγει ένα ευρύτερο φάσμα ραδιοφαρμάκων για απεικονιστικές εξετάσεις PET περισσότερων ανατομικών περιοχών και νόσων.

Προϊόντα & Υπηρεσίες

28.09.2021

Ερρίκος Ντυνάν: Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Υγείας στην πρεμιέρα του Μοριοδοτούμενου Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Με το επίκαιρο θέμα της συμβολής του ιδιωτικού τομέα στη δημόσια Υγεία, το οποίο αναδείχθηκε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ανοίγει  αύριο (Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 13.00’) ο νέος κύκλος τουμοριοδοτούμενου Εκπαιδευτικού Προγράμματος που έχει καταρτίσει και φέτος -με δωρεάν εγγραφή και παρακολούθηση- η Επιστημονική Επιτροπή του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center. Βασικός εισηγητής για […]

28.09.2021

Βραβείο Lasker Ιατρικής 2021: Νικητές οι δύο επιστήμονες που ανακάλυψαν την τεχνολογία του mRNA

 Η Katalin Kariko, PhD, από την εταιρία ανάπτυξης εμβολίων BioNTech και ο Drew Weissman, MD, PhD, καθηγητής έρευνας για τα εμβόλια από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania των ΗΠΑ, ήταν αυτοί που κατάφεραν να τροποποιήσουν για πρώτη φορά το αγγελιαφόρο RNA ή mRNA, το οποίο μεταφέρει πληροφορίες για την παραγωγή συγκεκριμένων πρωτεϊνών από τα κύτταρα. Οι […]

Η εμπειρία του ακτινοδιαγνώστη και η σύγχρονη τεχνολογία διασφαλίζουν έγκυρη διάγνωση
27.09.2021

Η εμπειρία του ακτινοδιαγνώστη και η σύγχρονη τεχνολογία διασφαλίζουν έγκυρη διάγνωση

Κυκλοφορεί το βιβλίο ”Κατανοώντας την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή”
27.09.2021

Κυκλοφορεί το βιβλίο ”Κατανοώντας την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή”

Ολική αρθροπλαστική ισχίου με τo ρομποτικό σύστημα με εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη Naviswiss
27.09.2021

Ολική αρθροπλαστική ισχίου με τo ρομποτικό σύστημα με εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη Naviswiss

Xρυσή διάκριση για την AstraZeneca στα Healthcare Business Awards 2021 στην κατηγορία «Καινοτομία & Νέες Τεχνολογίες»
23.09.2021

Xρυσή διάκριση για την AstraZeneca στα Healthcare Business Awards 2021 στην κατηγορία «Καινοτομία & Νέες Τεχνολογίες»

Ευρωκλινική Αθηνών: Χρυσό και Ασημένιο βραβείο δύο κορυφαίες διακρίσεις στα Healthcare Business Awards 2021
23.09.2021

Ευρωκλινική Αθηνών: Χρυσό και Ασημένιο βραβείο δύο κορυφαίες διακρίσεις στα Healthcare Business Awards 2021

Ερευνητές ετοιμάζουν φαγώσιμα εμβόλια!
23.09.2021

Ερευνητές ετοιμάζουν φαγώσιμα εμβόλια!

Συνεργασία ΙΑΣΩ-Αρεταίειου: Εκπαίδευση σε πραγματικά χειρουργεία με παράλληλη ζωντανή αναμετάδοση
21.09.2021

Συνεργασία ΙΑΣΩ-Αρεταίειου: Εκπαίδευση σε πραγματικά χειρουργεία με παράλληλη ζωντανή αναμετάδοση

Το πιo σύγχρονο σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) για ολική αρθροπλαστική γόνατος
21.09.2021

Το πιo σύγχρονο σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) για ολική αρθροπλαστική γόνατος

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
3

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Επιδημίες
4

EMA: Ασάφεια για το αν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca

Περισσότερα

28.09.2021

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων: 560 κρούσματα σε Αττική – 435 Θεσσαλονίκη

Από τα 2.978 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι 560 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής.  Στην Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 435 κρούσματα, 183 στη Λάρισα και 122 στην Ξάνθη. Αναλυτικά: ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 47 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 66 ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 24 ΑΡΚΑΔΙΑΣ 8 ΑΡΤΑΣ 2 ΑΧΑΪΑΣ 61 ΒΟΙΩΤΙΑΣ 34 ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 45 ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1 ΔΡΑΜΑΣ 64 ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ […]

28.09.2021

Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής και της Θεσσαλονίκης

Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Τα δείγματα προέρχονται: από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, […]

COVID-19: 2.978 νέα κρούσματα – 322 διασωληνωμένοι – 22 θάνατοι
28.09.2021

COVID-19: 2.978 νέα κρούσματα – 322 διασωληνωμένοι – 22 θάνατοι

Σε δημόσια διαβούλευση η νέα φαρμακευτική νομοθεσία της Ευρώπης
28.09.2021

Σε δημόσια διαβούλευση η νέα φαρμακευτική νομοθεσία της Ευρώπης

ΥΠΑΙΘ: Στα φαρμακεία τα self tests των μαθητών
28.09.2021

ΥΠΑΙΘ: Στα φαρμακεία τα self tests των μαθητών

Ερρίκος Ντυνάν: Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Υγείας στην πρεμιέρα του Μοριοδοτούμενου Εκπαιδευτικού Προγράμματος
28.09.2021

Ερρίκος Ντυνάν: Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Υγείας στην πρεμιέρα του Μοριοδοτούμενου Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Τοξική σχέση: Πώς να την αντιμετωπίσετε
28.09.2021

Τοξική σχέση: Πώς να την αντιμετωπίσετε

ΗΠΑ: Η Pfizer ζητά άδεια για το εμβόλιο της στα παιδιά
28.09.2021

ΗΠΑ: Η Pfizer ζητά άδεια για το εμβόλιο της στα παιδιά

Από που προέρχεται το χαρούπι;
28.09.2021

Από που προέρχεται το χαρούπι;

Aπό τι κινδυνεύουμε αν δεν πλένουμε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά;
28.09.2021

Aπό τι κινδυνεύουμε αν δεν πλένουμε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά;