Φάρμακα

Ποια φάρμακα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19;

Ποια φάρμακα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19;

Νέα δεδομένα για τα εμβόλια της COVID-19 σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση έδειξαν ότι ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την απόκριση της χυμικής ανοσίας.

Συγκεκριμένα, τα αντι-CD20 αντισώματα ocrelizumab και rituximab συνδέονται με μειωμένη απόκριση στα εμβόλια, κάτι που ωστόσο δεν παρατηρήθηκε στο ofatumumab.

Περιορισμός της ανοσιακής απόκρισης παρατηρήθηκε και σε ορισμένους ασθενείς που έπαιρναν fingolimod.

Τα δεδομένα της μελέτης προέρχονται από την Ισπανία και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS), το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά φέτος εξ’ αιτίας της πανδημίας.

Κατά την παρουσίαση των δεδομένων, η επικεφαλής της μελέτης Celia Oreja-Guevara από τη Μαδρίτη, τόνισε:

«Τα εμβόλια της COVID-19 που κυκλοφορούν σήμερα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά στους περισσότερους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

Ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστεί περισσότερο η στρατηγική χορήγησής τους σε ασθενείς που λαμβάνουν αντι-CD20 ή S1P αναστολείς (όπως το fingolimod)».

«Στη μελέτη μας δείξαμε ότι οι ασθενείς που παίρνουν ocrelizumab ή rituximab παρουσιάζουν πολύ χαμηλή απόκριση αντισωμάτων στα εμβόλια της COVID-19», πρόσθεσε.

«Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν απόκριση από τα Τ λεμφοκύτταρα, επομένως έχουν κάποια οφέλη από τα εμβόλια», ανέφερε στην συνέχεια.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν την απόκριση αντισωμάτων στα εμβόλια της COVID-19:

-3 εβδομάδες,

-6 εβδομάδες και,

-3 μήνες μετά τη χορήγηση της 1ης δόσης των εμβολίων,

-σε 165 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και 200 υγιείς εθελοντές που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

-120 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση έκαναν κάποιο mRNA εμβόλιο, ενώ οι υπόλοιποι έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η μέση ηλικία των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση ήταν τα 45, ενώ της ομάδας ελέγχου τα 46.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάστηκαν ήταν παρόμοιες στις 2 ομάδες.

Κανένας ασθενής με πολλαπλή σκλήρυνση δεν παρουσίασε υποτροπή της νόσου μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Ο μέσος τίτλος αντισωμάτων ήταν ελαφρώς χαμηλότερος στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Συγκεκριμένα στις 3 εβδομάδες:

– ο μέσος τίτλος αντισωμάτων ήταν 7.910 AU/mL στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και,

-9.397 AU/mL στην ομάδα ελέγχου.

Στις 6 εβδομάδες ήταν:

-16.347 και,

-18.120, αντίστοιχα.

Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca παρουσίασαν ηπιότερη απόκριση της χυμικής ανοσίας σε σχέση με αυτούς που έκαναν mRNA εμβόλια, ωστόσο το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε και στην ομάδα ελέγχου.

Τα περισσότερα φάρμακα που χορηγούνται στην πολλαπλή σκλήρυνση δεν συνδέθηκαν με μειωμένη απόκριση.

Εξαίρεση αποτέλεσαν, ωστόσο τα αντι-CD20 και συγκεκριμένα τα ocrelizumab και rituximab.

Συγκεκριμένα, από τους 20 ασθενείς που έπαιρναν το πρώτο φάρμακο, μόλις 3 παρουσίασαν απόκριση αντισωμάτων.

Είναι σημαντικό να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι, και για τους 3 παραπάνω ασθενείς, η τελευταία θεραπεία με το φάρμακο ήταν πάνω από 6 μήνες πριν το εμβόλιο.

Από τους 6 ασθενείς που έπαιρναν rituximab κανένας δεν παρουσίασε απόκριση αντισωμάτων στα εμβόλια της COVID-19.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, οι ασθενείς που παίρνουν ocrelizumab μπορεί να έχουν χειρότερη πρόγνωση σε μία λοίμωξη με τον ιό.

«Στο πρώτο κύμα της πανδημίας στη Μαδρίτη, 5 ασθενείς που έπαιρναν ocrelizumab νόσησαν από COVID-19, εκ των οποίων οι 4 χρειάστηκαν νοσηλεία», εξήγησαν.

Σε αυτούς τους ασθενείς θα πρέπει ίσως να χορηγούμε το εμβόλιο όσο το δυνατόν πιο αργά μετά την τελευταία δόση του ocrelizumab, όπως υποστήριξαν, καθώς σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της μελέτης τους, όσο περισσότερος καιρός είχε περάσει από τη δόση του φαρμάκου, τόσο περισσότερα ήταν τα αντισώματα που δημιουργούσε το εμβόλιο.

Μάλιστα, 2 ασθενείς που εξετάστηκαν στην έρευνα έκαναν το εμβόλιο σχεδόν 1 έτος μετά την τελευταία δόση του ocrelizumab και παρουσίασαν απόκριση της χυμικής ανοσίας συγκρίσιμη με αυτή των εθελοντών της ομάδας ελέγχου.

Ένα νέο αντι-CD20 φάρμακο που χορηγείται στη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης, το ofatumumab, δεν φάνηκε να επηρεάζει την απόκριση στα εμβόλια.

Από τους 5 ασθενείς που έπαιρναν το φάρμακο αυτό, οι 4 παρουσίασαν ικανοποιητική απόκριση αντισωμάτων.

Το παραπάνω φαινόμενο, σύμφωνα με την Oreja-Guevara, μπορεί να εξηγηθεί καθώς το φάρμακο αυτό δεν προκαλεί σημαντική εξάντληση των Β λεμφοκυττάρων.

Το ofatumumab χορηγείται κάθε 4 εβδομάδες και τα Β λεμφοκύτταρα που καταστρέφει αναπληρώνονται άμεσα.

Το fingolimod ήταν ένα άλλο φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση που φάνηκε να επηρεάζει επίσης την απόκριση αντισωμάτων στα εμβόλια της COVID-19, αν και παρατηρήθηκε σημαντική διαφοροποίηση ανάμεσα στους ασθενείς.

Συγκεκριμένα:

-από τους 16 ασθενείς που έπαιρναν το φάρμακο αυτό,

-οι 4 δεν παρουσίασαν καμία απόκριση από τη χυμική ανοσίας μετά τον εμβολιασμό,

-οι 7 παρουσίασαν μέτρια απόκριση, ενώ,

-οι 5 είχαν εξίσου ισχυρή απόκριση με αυτή των εθελοντών στην ομάδα ελέγχου.

Το Fingolimod επηρεάζει και την κυτταρική ανοσία

Οι παρατηρήσεις της παραπάνω μελέτης συμφωνούν με αυτές μίας προηγούμενης έρευνας από το Ισραήλ.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στις αρχές του έτους και ανέλυσε την απόκριση της χυμικής ανοσίας σε 125 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση 1 μήνα μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης:

– το 97.9% της ομάδας ελέγχου παρουσίασε ικανοποιητική απόκριση της χυμικής ανοσίας.

-Στην ομάδα των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση το 100% αυτών που δεν έπαιρναν καμία θεραπεία και το 100% των ασθενών που έπαιρναν cladribine είχαν επίσης ικανοποιητική απόκριση.

-Αντιθέτως, σε αυτούς που έπαιρναν ocrelizumab μόλις το 22.7% παρουσίασε ικανοποιητική απόκριση, ενώ,

-σε αυτούς που έπαιρναν fingolimod το ποσοστό ήταν μόλις 3.8%.

Για τους ασθενείς που έπαιρναν ocrelizumab, οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι θα πρέπει ίσως να έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία δόση του φαρμάκου μέχρι να χορηγηθεί το εμβόλιο προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη απόκριση.

Γι’ αυτούς που έπαιρναν fingolimod, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η μειωμένη ανοσιακή απόκριση αποδίδεται πιθανώς στο χαμηλό αριθμό λεμφοκυττάρων (<1.000 κύτταρα/mm3).

Ωστόσο, ακόμα και οι ασθενείς που είχαν απόλυτο αριθμό λεμφοκυττάρων πάνω από 1.000 κύτταρα>mm3, δεν παρουσίασαν καμία απόκριση.

Στο συνέδριο του ECTRIMS, οι επιστήμονες της μελέτης από το Ισραήλ παρουσίασαν περαιτέρω δεδομένα σχετικά με την απόκριση Β και Τ λεμφοκυττάρων στα εμβόλια της COVID-19.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ειδικά Β και Τ λεμφοκύτταρα για τον SARS-CoV-2 στο 50% των εθελοντών της ομάδας ελέγχου, στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που δεν έπαιρναν καμία θεραπεία και σε αυτούς που έπαιρναν cladribine.

Αν και η απόκριση των Β λεμφοκυττάρων ήταν σχεδόν απούσα στους ασθενείς που έπαιρναν ocrelizumab, η απόκριση των Τ λεμφοκυττάρων ήταν συγκρίσιμη με αυτή της ομάδας ελέγχου.

Οι ασθενείς που έπαιρναν fingolimod δεν είχαν καθόλου απόκριση από τα Β ή τα Τ λεμφοκύτταρα.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι οι ασθενείς που παίρνουν ocrelizumab θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 9 μήνες από την τελευταία δόση του φαρμάκου για να κάνουν το εμβόλιο της COVID-19, ενώ,

-οι ασθενείς που παίρνουν fingolimod θα πρέπει να αλλάξουν ίσως το φάρμακο αυτό με κάποιο άλλο.

Μία μεγάλη βάση δεδομένων από το Ισραήλ έδειξε ότι παρά τη μειωμένη απόκριση της χυμικής ανοσίας στους ασθενείς που έπαιρναν fingolimod, δεν καταγράφηκαν περισσότερα περιστατικά COVID-19 σε αυτή την ομάδα.

Ένα γεγονός που προκάλεσε επίσης έκπληξη στους επιστήμονες είναι ότι ακόμα και ορισμένοι εθελοντές της ομάδας ελέγχου δεν παρουσίασαν ικανοποιητική απόκριση των Β ή των Τ λεμφοκυττάρων μετά τις 2 δόσεις του εμβολίου της COVID-19.

Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και στους ασθενείς που ανάρρωσαν από την COVID-19 λοίμωξη, όπου και πάλι η απόκριση των Β λεμφοκυττάρων δεν ήταν 100%.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι πιθανώς ανεξαρτήτως αν έχουν πολλαπλή σκλήρυνση ή όχι, όλοι οι ασθενείς χρειάζονται μία τρίτη δόση των εμβολίων.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Φάρμακα

20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

Ο Τζον Γουάτς, ο οποίος έλαβε τρία εμβόλια και έχει διαγνωστεί με μια ποικιλία παθήσεων υγείας, είπε ότι το πρόγραμμα αποζημίωσης εμβολίων δεν έχει προχωρήσει σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και ότι τα εμβόλια προκάλεσαν μαζικές αυξήσεις θανάτων και ότι ο ίδιος δεν θέλει να γίνει ένα ακόμα […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»
11.01.2024

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!
08.01.2024

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!
05.01.2024

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά
28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»
23.11.2023

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε
21.11.2023

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία
16.11.2023

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία

ΗΠΑ: Έδωσαν το «πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού τσικουνγκούνια
10.11.2023

ΗΠΑ: Έδωσαν το «πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού τσικουνγκούνια

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού