Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Οι πλαστικές επεμβάσεις δικαιώνονται από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθική

Οι  πλαστικές επεμβάσεις και η βελτίωση της σωματικής ικανότητας μέσω της χορήγησης σκευασμάτων, δικαιώνεται από την Εθνική  Επιτροπή Βιοηθικής, πρόεδρος της οποίας είναι ο ομότιμος καθηγητής Γιάννης Παπαδημητρίου και στην πρώτη της συνεδρίαση ασχολήθηκε αποκλειστικά για το εάν και με ποιους τρόπους θα πρέπει να προστατεύεται η δημόσια υγεία όσων αποφασίσουν να βελτιώσουν την εμφάνισή τους .

Πλαστικές επεμβάσεις
Η Επιτροπή κρίνει ότι, κατ’ αρχήν, η αυτονομία του προσώπου δικαιολογεί την ελεύθερη διαμόρφωση των εξωτερικών χαρακτηριστικών.  Επισημαίνει ότι ο ιατρός α) έχει αυξημένη ευθύνη να ενημερώσει πλήρως ως προς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και  ιδίως τις πιθανές παρενέργειες στην υγεία του ενδιαφερομένου και β) πρέπει να εξετάζει ειδικά το ενδεχόμενο ψυχολογικής ή ψυχιατρικής διαταραχής του ενδιαφερομένου και να παραπέμπει ενδεχομένως τον τελευταίο σε ψυχολογική ή ψυχιατρική εκτίμηση. Τέλος, η Επιτροπή επισημαίνει την έλλειψη ιδιαίτερου κώδικα δεοντολογίας για τις πλαστικές επεμβάσεις και συνιστά την εκπόνηση ενός τέτοιου κώδικα.

Βελτίωση σωματικών ικανοτήτων
Η Επιτροπή θεωρεί ότι, στο πλαίσιο του γενικού δικαιώματος ανάπτυξης της προσωπικότητας, η βελτίωση των σωματικών ικανοτήτων συνιστά, κατ’ αρχήν, θεμιτή επιλογή. Επισημαίνει, όμως, ότι η επιλογή αυτή υπόκειται σε περιορισμούς, οι οποίοι  συνδέονται τόσο με το ίδιο το πρόσωπο όσο και με τρίτους. Η προστασία της υγείας του προσώπου από ενδεχομένως βλαπτικά σκευάσματα είναι επιβεβλημένη. Η Επιτροπή τονίζει τη σημασία του αυστηρού ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές των προϊόντων  σωματικής βελτίωσης και ιδίως τη σημασία της πλήρους και ακριβούς πληροφόρησης των καταναλωτών για τις ενδεχόμενες ανεπιθύμητες παρενέργειες όσων από αυτά δεν απαιτούν συνταγογράφηση. Για σκευάσματα που χορηγούνται ύστερα  από προτροπή (αθλητιάτρων, προπονητών κ.λπ.), τη σχετική ευθύνη -ηθική, αλλά και νομική- αναλαμβάνει πρωταρχικά εκείνος που συνιστά τη χρήση. Στην περίπτωση βελτίωσης ικανοτήτων μέσω του ντόπινγκ για συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες, η  Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ). Η Επιτροπή κρίνει, επίσης, ότι η ενίσχυση της ιατρικής συνδρομής των αθλητών θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την προσφυγή σε ντόπινγκ, και  επισημαίνει τη σημασία της υπεύθυνης δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων ελέγχων, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος στιγματισμού του αθλητισμού». 

Βάσω Καλυβιώτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

02.07.2025

Πόνος στον ώμο μετά τον ύπνο – Αυτές είναι οι στάσεις πουν πρέπει να αποφεύγετε

Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών

02.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει – Πώς η εγκυμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλο

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

02.07.2025

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

02.07.2025

Γιατί οι καύσωνες καθιστούν αναποτελεσματικά τα φάρμακα που παραδίδονται μέσω κούριερ

02.07.2025

Αυτές είναι οι κατάλληλες στιγμές που πρέπει να πιείτε νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας

02.07.2025

Τι είναι οι μυκοτοξίνες και πώς σχηματίζονται στα τρόφιμα

02.07.2025

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε πεπόνια και καρπούζια με αυτό το σημάδι

02.07.2025

Αυτές είναι οι 6 πιθανές αιτίες για την υψηλή χοληστερίνη στις γυναίκες

02.07.2025

Εθισμός στο διαδίκτυο: Πώς επιδρά στον εγκέφαλο των εφήβων

02.07.2025

Εγκεφαλικά νεκρή η 62χρονη που έπεσε σε κώμα μετά τη λάθος μετάγγιση αίματος στο Τζάνειο