Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Η επισιτιστική ανασφάλεια πλήττει τους μαθητές ευπαθών περιοχών

Ξεκίνησε η σίτιση σε σχολεία ευπαθών περιοχών από το Ινστιτούτο Prolepsis
Η επισιτιστική ανασφάλεια πλήττει τους μαθητές ευπαθών περιοχών

Ξεκίνησε τον Οκτώβριο η σίτιση σε σχολεία που βρίσκονται σε ευπαθείς περιοχές της χώρας μέσω του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται για ενδέκατη σχολική χρονιά, αρχικά σε σχολεία της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας και της Θράκης, ενώ η σχολική σίτιση θα επεκταθεί σύντομα και σε άλλες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη και η Ημαθία.

Αυτήν την περίοδο το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ προσφέρει κάθε πρωί υγιεινά γεύματα, γάλα, και φρούτα σε 107 σχολεία και 4.250 μαθητές.

Εκτιμάται ότι ακόμα και σήμερα περισσότεροι από τους μισούς μαθητές στα σχολεία που έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που ενισχύει το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ για έκτη συνεχή σχολική χρονιά, η σίτιση έχει ξεκινήσει σε νηπιαγωγεία και δημοτικά των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα επεκταθεί και σε σχολεία όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Στερεάς Ελλάδας.

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, το μοναδικό πρόγραμμα σχολικής σίτισης που υλοποιείται αυτήν την περίοδο, έχει προσφέρει από το 2012:

-περισσότερα από 16,6 εκατομμύρια γεύματα,

-σε 728 σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) και ,

-περίπου 112.700 μαθητές.

Aκόμη και το περσινό σχολικό έτος, όταν τα σχολεία παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστά λόγω της έξαρσης της πανδημίας, το Ινστιτούτο Prolepsis στάθηκε δίπλα στους μαθητές με τη διανομή ειδικών πακέτων τροφίμων ανά 15 ημέρες.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται και φέτος ακολουθώντας αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και τηρώντας όλες τις προδιαγραφές για τη σωστή διαχείριση των γευμάτων, σε συνεργασία με κεντρικούς προμηθευτές από την Αττική, αλλά και τοπικές επιχειρήσεις από περιοχές της περιφέρειας.

Παράλληλα, προωθεί την υγιεινή διατροφή μέσα από εκπαιδευτικό υλικό και δράσεις που απευθύνονται στους μαθητές και τις οικογένειές τους.

«Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, έχει στόχο να βοηθήσει τα παιδιά οικογενειών που το έχουν πραγματικά ανάγκη, να βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειές τους και να προωθήσει την ισότητα των μαθητών.

Από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και σήμερα, 663 σχολεία, στα οποία φοιτούν 57.844 μαθητές, έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.

Με συνείδηση των δυσκολιών που όλοι βιώνουμε και αγωνία για τα παιδιά και τους γονείς που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμα και το φαγητό τους κάτω από την πίεση της πανδημίας, παρακαλούμε και φέτος, τα ιδρύματα, τους φορείς της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις εταιρείες, αλλά κυρίως όσους συνανθρώπους μας ακόμα μπορούν, να αγκαλιάσουν την προσπάθειά μας», επισημαίνει η κ. Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

Και τη φετινή χρονιά, το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιείται με Χρυσό Δωρητή την ΑΒ Βασιλόπουλος και με την πολύτιμη συνδρομή ιδρυμάτων, οργανισμών, εταιρειών και συμπολιτών μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το Ινστιτούτο, Prolepsis είναι μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον χώρο της δημόσιας υγείας από το 1990.

Αποστολή του είναι να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπονώντας ακαδημαϊκή έρευνα και εφαρμόζοντας τα αποτελέσματά της σε ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην προαγωγή υγείας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών του δράσεων, το Ινστιτούτο Prolepsis υλοποιεί από το 2012 το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού