Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Η επισιτιστική ανασφάλεια πλήττει τους μαθητές ευπαθών περιοχών

Ξεκίνησε η σίτιση σε σχολεία ευπαθών περιοχών από το Ινστιτούτο Prolepsis
Η επισιτιστική ανασφάλεια πλήττει τους μαθητές ευπαθών περιοχών

Ξεκίνησε τον Οκτώβριο η σίτιση σε σχολεία που βρίσκονται σε ευπαθείς περιοχές της χώρας μέσω του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται για ενδέκατη σχολική χρονιά, αρχικά σε σχολεία της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας και της Θράκης, ενώ η σχολική σίτιση θα επεκταθεί σύντομα και σε άλλες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη και η Ημαθία.

Αυτήν την περίοδο το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ προσφέρει κάθε πρωί υγιεινά γεύματα, γάλα, και φρούτα σε 107 σχολεία και 4.250 μαθητές.

Εκτιμάται ότι ακόμα και σήμερα περισσότεροι από τους μισούς μαθητές στα σχολεία που έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που ενισχύει το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ για έκτη συνεχή σχολική χρονιά, η σίτιση έχει ξεκινήσει σε νηπιαγωγεία και δημοτικά των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα επεκταθεί και σε σχολεία όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Στερεάς Ελλάδας.

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, το μοναδικό πρόγραμμα σχολικής σίτισης που υλοποιείται αυτήν την περίοδο, έχει προσφέρει από το 2012:

-περισσότερα από 16,6 εκατομμύρια γεύματα,

-σε 728 σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) και ,

-περίπου 112.700 μαθητές.

Aκόμη και το περσινό σχολικό έτος, όταν τα σχολεία παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστά λόγω της έξαρσης της πανδημίας, το Ινστιτούτο Prolepsis στάθηκε δίπλα στους μαθητές με τη διανομή ειδικών πακέτων τροφίμων ανά 15 ημέρες.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται και φέτος ακολουθώντας αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και τηρώντας όλες τις προδιαγραφές για τη σωστή διαχείριση των γευμάτων, σε συνεργασία με κεντρικούς προμηθευτές από την Αττική, αλλά και τοπικές επιχειρήσεις από περιοχές της περιφέρειας.

Παράλληλα, προωθεί την υγιεινή διατροφή μέσα από εκπαιδευτικό υλικό και δράσεις που απευθύνονται στους μαθητές και τις οικογένειές τους.

«Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, έχει στόχο να βοηθήσει τα παιδιά οικογενειών που το έχουν πραγματικά ανάγκη, να βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειές τους και να προωθήσει την ισότητα των μαθητών.

Από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και σήμερα, 663 σχολεία, στα οποία φοιτούν 57.844 μαθητές, έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.

Με συνείδηση των δυσκολιών που όλοι βιώνουμε και αγωνία για τα παιδιά και τους γονείς που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμα και το φαγητό τους κάτω από την πίεση της πανδημίας, παρακαλούμε και φέτος, τα ιδρύματα, τους φορείς της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις εταιρείες, αλλά κυρίως όσους συνανθρώπους μας ακόμα μπορούν, να αγκαλιάσουν την προσπάθειά μας», επισημαίνει η κ. Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

Και τη φετινή χρονιά, το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιείται με Χρυσό Δωρητή την ΑΒ Βασιλόπουλος και με την πολύτιμη συνδρομή ιδρυμάτων, οργανισμών, εταιρειών και συμπολιτών μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το Ινστιτούτο, Prolepsis είναι μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον χώρο της δημόσιας υγείας από το 1990.

Αποστολή του είναι να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπονώντας ακαδημαϊκή έρευνα και εφαρμόζοντας τα αποτελέσματά της σε ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην προαγωγή υγείας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών του δράσεων, το Ινστιτούτο Prolepsis υλοποιεί από το 2012 το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Φάρμακα
2

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Υγεία
3

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

27.09.2026

Matcha: Το δημοφιλές πράσινο ρόφημα που βρέθηκε με αλουμίνιο – Τι έδειξε έρευνα

Τι έδειξε η ανάλυση επτά προϊόντων

27.09.2026

Όραση: Οι 7 αλλαγές στα μάτια που δεν πρέπει να αγνοήσετε όσο μεγαλώνετε

Πότε χρειάζεται έλεγχος από οφθαλμίατρο

Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Δείτε πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε
27.09.2026

Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Δείτε πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

Επτά λεπτά άσκησης την ημέρα: Τι μπορεί να αλλάξει στο σώμα και πότε δεν αρκούν
27.09.2026

Επτά λεπτά άσκησης την ημέρα: Τι μπορεί να αλλάξει στο σώμα και πότε δεν αρκούν

Λωτός: Το φρούτο του φθινοπώρου με τα πολλαπλά οφέλη – Πότε χρειάζεται προσοχή
27.09.2026

Λωτός: Το φρούτο του φθινοπώρου με τα πολλαπλά οφέλη – Πότε χρειάζεται προσοχή

Νέο τζελ «αναγεννά» το σμάλτο των δοντιών σε μόλις 2 εβδομάδες – Θα περιορίσει τα σφραγίσματα;
27.09.2026

Νέο τζελ «αναγεννά» το σμάλτο των δοντιών σε μόλις 2 εβδομάδες – Θα περιορίσει τα σφραγίσματα;

Λεμφοκύτταρα: Τι σημαίνει όταν είναι αυξημένα στις εξετάσεις αίματος
27.09.2026

Λεμφοκύτταρα: Τι σημαίνει όταν είναι αυξημένα στις εξετάσεις αίματος

Η νικοτίνη καταστρέφει την ψυχική υγεία των εφήβων – «Μια ρουφηξιά είναι αρκετή για να εθιστούν»
26.09.2026

Η νικοτίνη καταστρέφει την ψυχική υγεία των εφήβων – «Μια ρουφηξιά είναι αρκετή για να εθιστούν»

Γιατί πεταγόμαστε στον ύπνο σαν να πέφτουμε στο κενό – Τι είναι το απότομο τίναγμα πριν αποκοιμηθούμε
26.09.2026

Γιατί πεταγόμαστε στον ύπνο σαν να πέφτουμε στο κενό – Τι είναι το απότομο τίναγμα πριν αποκοιμηθούμε

Τώρα ο ΙΣΑ δίνει οδηγίες για το πως θα γίνονται καταγγελίες!
26.09.2026

Τώρα ο ΙΣΑ δίνει οδηγίες για το πως θα γίνονται καταγγελίες!