Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Συναντήσεις με τις Τοπικές Κοινωνίες από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τα Νέα Νοσοκομεία σε Κομοτηνή Θεσσαλονίκη και Σπάρτη

Συναντήσεις με τις Τοπικές Κοινωνίες από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τα Νέα Νοσοκομεία σε Κομοτηνή Θεσσαλονίκη και Σπάρτη

Την Τετάρτη 7 Ιουλίου, την Πέμπτη 8 Ιουλίου και την Τρίτη 13 Ιουλίου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) διοργάνωσε ανοιχτές συναντήσεις με τους κατοίκους και τοπικούς φορείς της Κομοτηνής, της Θεσσαλονίκης και της Σπάρτης, όπου παρουσιάστηκε και συζητήθηκε  η πρόοδος των εργασιών του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, αντίστοιχα.

Με κύριο γνώμονα τη βελτίωση της ζωής των τοπικών κοινωνιών και την πρόσβαση όλων των κατοίκων σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, τα τρία νοσοκομεία σχεδιάζονται, θα κατασκευαστούν και θα εξοπλιστούν πλήρως με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του ΙΣΝ για την Υγεία.

Οι εργασίες για τη δημιουργία των τριών νοσοκομείων συνεχίζονται εντατικά και, σύμφωνα με τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα, θα ολοκληρωθούν και θα παραδοθούν στους Έλληνες πολίτες εντός του 2025.

Ήταν η τέταρτη φορά, από τον Ιούνιο του 2019, που διοργανώνονται τέτοιες ενημερωτικές συναντήσεις, καθώς το ΙΣΝ έχει εξαρχής δεσμευτεί να κρατά έναν ανοιχτό διάλογο και να αφουγκράζεται τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέλιξης και υλοποίησης των έργων και προγραμμάτων που εντάσσονται στην Πρωτοβουλία για την Υγεία, με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας και της αναλυτικής πληροφόρησης των πολιτών, οι οποίοι είναι και οι τελικοί αποδέκτες και χρήστες των έργων.

H συμμετοχή του κοινού και στις τρεις εκδηλώσεις ήταν ιδιαίτερα ενεργή και ενθαρρυντική.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, παρουσιάστηκε αναλυτικά στους συμμετέχοντες η εξέλιξη των αρχιτεκτονικών σχεδίων και των κλινικών προγραμμάτων των νοσοκομείων, με έμφαση στον σημαντικό εμπλουτισμό των ιατρικών υπηρεσιών και  υποδομών που διασφαλίστηκε σε συνέχεια της ολοκλήρωσης του πρόσφατου κύκλου των διαβουλεύσεων του ΙΣΝ με τις κατά τόπου ιατρικές κοινότητες.

Συγκεκριμένα, οι επιπρόσθετες ιατρικές παροχές που εντάχθηκαν στον σχεδιασμό των νέων νοσοκομείων της Κομοτηνής και της Σπάρτης αφορούν:

-προβλέψεις για μαγνητικές τομογραφίες (3 Tesla MRI),

-απεικονίσεις μαστού,

-καρδιοαγγειακά συγκροτήματα και,

-αύξηση των χειρουργικών αιθουσών.

Επιπλέον, για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής παρουσιάστηκαν και οι προβλέψεις για πυρηνική ιατρική, καθώς και για θεραπευτική άσκηση και αποκατάσταση.

Υπό το πλαίσιο της ενδυναμωμένης συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η παρουσίαση και η συζήτηση του νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ εστίασαν τόσο στις νέες κλινικές προσθήκες όσο και στην σημαντική επέκταση των υποδομών για την ανάπτυξη ενός πρότυπου Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων καθώς και για τη στέγαση αυξημένων χώρων για πανεπιστημιακά εργαστήρια, έρευνα και εκπαίδευση.

Επίσης, το ΙΣΝ και το Ελληνικό Δημόσιο ενημέρωσαν για την πρόοδο των εργασιών αναφορικά με τις αδειοδοτήσεις, ενώ απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με τις δεσμεύσεις και τα έργα υποδομών που έχει αναλάβει η Πολιτεία για τις οδικές συνδέσεις, και τη διασύνδεση των νοσοκομείων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, καθώς και για τη μελλοντική τους λειτουργία με βάση πρότυπα μοντέλα φροντίδας των ασθενών και διαχείρισης των χώρων.

Τον σχεδιασμό των τριών έργων έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano και το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW), δημιουργοί του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Tα νέα υπερσύγχρονα νοσοκομεία θα έχουν αποκλειστικά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, και θα εξοπλιστούν με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κορυφαίας τεχνολογίας, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και εξασφαλίζοντας κατ’ επέκταση υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας σε νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς.

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον περιβάλλοντα χώρο και την εφαρμογή ενός θεραπευτικού κέντρου στα πρότυπα της φιλοσοφίας των «Ασκληπιείων», θα περιβάλλονται από κήπους, στους οποίους θα έχουν πρόσβαση οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, αποσκοπώντας στη βελτίωση της θεραπευτικής διαδικασίας.

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία των νοσοκομείων θα ενσωματώνουν πράσινες αρχές βιωσιμότητας του προγράμματος LEED.

Παράλληλα, οι νέες εγκαταστάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της σύγχρονης ψηφιακής λειτουργίας των κλινικών υπηρεσιών, της βιώσιμης και αποδοτικής διαχείρισης και συντήρησης, καθώς και της διασύνδεσης των νοσοκομείων με άλλες συνεργαζόμενες μονάδες υγείας.

Οι  δωρεές για τη δημιουργία των νοσοκομείων εντάσσονται στην Πρωτοβουλία του ΙΣΝ για την Υγεία, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Η Πρωτοβουλία περιλαμβάνει επιπρόσθετα έργα υποδομών σε νοσοκομεία της Αττικής, την προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού για δημόσια νοσοκομεία ανά την Ελλάδα, 2 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα για αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, εκπαιδευτικά προγράμματα για ιατρούς και νοσηλευτές, καθώς και ένα νέο 5ετές πρόγραμμα για την ενίσχυση υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους, σε συνεργασία με το Child Mind Ιnstitute των ΗΠΑ.

Η Πρωτοβουλία πραγματοποιείται με αποκλειστική χρηματοδότηση του ΙΣΝ και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και συναρμόδιους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου.

Τα επιμέρους έργα της παραδίδονται σταδιακά στο Ελληνικό Δημόσιο με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων διαδικασιών και εργασιών.

Παρακολουθήστε τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν εδώ:

Οι επόμενες ενημερωτικές συναντήσεις του ΙΣΝ για τα τρία νοσοκομεία θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2022, ενώ η επόμενη αναλυτική Τακτική Ενημέρωση Προόδου για την Πρωτοβουλία για την Υγεία θα δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο του 2021.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

02.09.2026

Το μοναδικό πράγμα που μετάνιωσε ο Τράβις Κέλσι στον γάμο του με την Τ.Σουίφτ: «Φίλε αυτό θα το άλλαζα» (βίντεο)

«Ένιωσα ότι όλα έγιναν μέσα σε μια στιγμή», είπε χαρακτηριστικά

02.09.2026

H Δανάη Μπάρκα είναι έγκυος – Η ανάρτησή της με φουσκωμένη κοιλίτσα (φωτο)

«Καλό μήνα…κι από τους τρεις μας!», έγραψε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή της

Νέα έρευνα για τη «φυσιολογική» λίμπιντο: Πάνω από τους μισούς ενήλικες ανησυχούν για την ερωτική τους επιθυμία
01.09.2026

Νέα έρευνα για τη «φυσιολογική» λίμπιντο: Πάνω από τους μισούς ενήλικες ανησυχούν για την ερωτική τους επιθυμία

Αυτός είναι ο λόγος που η φωνή μας γίνεται πιο λεπτή όταν μιλάμε σε ένα μωρό χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε
31.08.2026

Αυτός είναι ο λόγος που η φωνή μας γίνεται πιο λεπτή όταν μιλάμε σε ένα μωρό χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε

Πρώτο ραντεβού: Ποιος πληρώνει τελικά; Η ακρίβεια αλλάζει τους κανόνες του φλερτ
31.08.2026

Πρώτο ραντεβού: Ποιος πληρώνει τελικά; Η ακρίβεια αλλάζει τους κανόνες του φλερτ

Δείτε τι να κάνετε αν το παιδί σας κλαίει ασταμάτητα μέσα σε εστιατόριο και δεν θέλετε να σας «χαλάσει» την έξοδο
29.08.2026

Δείτε τι να κάνετε αν το παιδί σας κλαίει ασταμάτητα μέσα σε εστιατόριο και δεν θέλετε να σας «χαλάσει» την έξοδο

Η τελευταία αγκαλιά της μητέρας μας ως παιδιά: Γιατί κανείς δεν θυμάται πότε συνέβη;
28.08.2026

Η τελευταία αγκαλιά της μητέρας μας ως παιδιά: Γιατί κανείς δεν θυμάται πότε συνέβη;

Η τελευταία αγκαλιά της μητέρας μας ως παιδιά: Γιατί κανείς δεν θυμάται πότε συνέβη;
28.08.2026

Η τελευταία αγκαλιά της μητέρας μας ως παιδιά: Γιατί κανείς δεν θυμάται πότε συνέβη;

«Αθόρυβη» απειλή για τα νεφρά: Τα πρώιμα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
28.08.2026

«Αθόρυβη» απειλή για τα νεφρά: Τα πρώιμα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Είσαστε άνω των 55; – Αυτή είναι άσκηση που προτείνει το Χάρβαρντ!
28.08.2026

Είσαστε άνω των 55; – Αυτή είναι άσκηση που προτείνει το Χάρβαρντ!