Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Αντικαπνιστική πρωτοβουλία για τους μαθητές “Η Υγεία μου η Ζωή μου’’

Αντικαπνιστική πρωτοβουλία για τους μαθητές “Η Υγεία μου η Ζωή μου’’

Σχεδόν το 40% των θανάτων από καρκίνο και σχεδόν το 90% θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα μπορούν ν’ αποδοθούν στο κάπνισμα.

Η αποφυγή της έναρξης και η διακοπή του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες πρέπει να αποτελεί βασικό συστατικό των εθνικών στρατηγικών για την καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα.

Η εκπαιδευτική πρωτοβουλία «Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ, Η ΖΩΗ ΜΟΥ» https://ygeiamouzoimou.gr/αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας της MSD, «LifeMatters».

Παρουσιάστηκε χθες από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), κ. Ιωάννη Μπουκοβίνα, την Πρόεδρο του Quality Net Foundation, κ. Χρυσούλα Εξάρχου, και την Managing Director της MSD κ. AgataJa koncic, η εκπαιδευτική πρωτοβουλία «Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ, Η ΖΩΗ ΜΟΥ», η οποία έχει στόχο την ολοκληρωμένη ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με το κάπνισμα και την εξάρτηση που προκαλεί.

Ειδικότερα, η πρωτοβουλία βασίζεται στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πρότασης για ενημέρωση, εκπαίδευση και ενεργοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε πρότυπα ζωής που προωθούν την υγεία και την ευεξία.

Η δράση, η οποία στηρίζει τον παγκόσμιο στόχο «3» του Ο.Η.Ε. για καλή υγεία και ευημερία, σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Quality Net Foundation με την επιστημονική συνεργασία της ΕΟΠΕ.

To συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναπτύχθηκε για να ευαισθητοποιήσει τη σχολική κοινότητα και τις οικογένειες των μαθητών για την πρόληψη του καπνίσματος ως παράγοντα διατήρησης της καλής μας υγείας.

Η δημιουργία ορθών προτύπων διαβίωσης αναφορικά με θέματα που έχουν να κάνουν με την πρόληψη του καπνίσματος, τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, την καλλιέργεια της αυτοεικόνας & της αυτοεκτίμησης και τη φιλία & κοινωνική συναναστροφή με στόχο τη διατήρηση της καλής υγείας των παιδιών, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας, για την οικογένεια, για το εκπαιδευτικό σύστημα, για την κοινωνία γενικότερα.

Η υιοθέτηση σωστών συνηθειών απαιτεί την κατάλληλη εκπαίδευση από νωρίς, ώστε τα παιδιά να κάνουν τις επιλογές που θα ακολουθήσουν στην ενήλικη ζωή τους.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της Ελλάδας.

Υλοποιείται με κεντρικό σημείο αναφοράς την εκπαιδευτική ψηφιακή πλατφόρμα, https://ygeiamouzoimou.gr/, η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις σύγχρονες απαιτήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπου εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς μπορούν να βρουν ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με θέματα αγωγής υγείας.

Εκτιμάται ότι η πρωτοβουλία θα έχει απήχηση σε 140.000 ανθρώπους.

Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου, ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, Πρόεδρος της ΕΟΠΕ, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το κάπνισμα αποτελεί ίσως τον κυριότερο παράγοντα εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα, του 3ου συχνότερου καρκίνου στην Ελλάδα, με υψηλά ποσοστά θνητότητας. Ένας από τους κύριους στόχους μιας Εθνικής Στρατηγικής ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα είναι να έχουμε περισσότερες δράσεις σε επίπεδο πρόληψης, για να έχουμε λιγότερους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.

Εξίσου σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου έχει ο υγιεινός τρόπος ζωής που συμβάλει στην συνολική ευεξία. 

Τα σχολικά προγράμματα ευαισθητοποίησης κατά του καπνίσματος, τα οποία παράλληλα αναδεικνύουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, βρίσκονται στον πυρήνα των προδιαγραφόμενων παρεμβάσεων. Εστιάζουν στην αποφυγή και τη διακοπή του καπνίσματος πριν γίνει συνήθεια και συμβάλλουν στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Για αυτό το λόγο συμμετέχουμε με χαρά στην εκπαιδευτική πρωτοβουλία «Η υγεία μου, η ζωή μου».»

Από την πλευρά της, η Χρυσούλα Εξάρχου, Πρόεδρος του Quality  NetFoundation, επισήμανε την αξία της εκπαίδευσης σε θέματα υγείας για τη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας, λέγοντας πως «Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχει αναγνωρισθεί η σημαντικότητα της υγείας και της ευεξίας στην ανάπτυξη βιώσιμων κοινωνιών. Πιστεύουμε ότι οι καμπάνιες πρόληψης πρέπει πλέον να περιλαμβάνουν και την  εκπαίδευση των μαθητών, με στόχο τη δημιουργία ορθών προτύπων συμπεριφοράς. 

Οι μαθητές μέσω της ενεργούς συμμετοχής τους στο εκπαιδευτικό  πρόγραμμα «Η Υγεία μου, η ζωή μου» γίνονται οι ίδιοι πρεσβευτές και επηρεάζουν με τη σειρά τους το οικογενειακό περιβάλλον τους. 

Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε κοινωνικά «αντισώματα» ενάντια σε σοβαρές ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Υποστηρίζουμε την έγκαιρη πρόληψη, διότι αποτελεί θεμέλιο μιας βιώσιμης οικονομίας και κοινωνίας».

Τέλος, η Αgata Jakoncic, Managing Director της MSD για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, δήλωσε σχετικά: «Πιστεύω ότι έχουμε όλοι ευθύνη να προστατέψουμε την νέα γενιά και να καλλιεργήσουμε σε αυτή υγιεινές συνήθειες που θα την ακολουθούν για μια ζωή.

Η καλλιέργεια της αντικαπνιστικής κουλτούρας και η ανάδειξη του υγιεινού τρόπου ζωής μέσα από την πρωτοβουλία «Η υγεία μου, η ζωή μου» μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα σημερινά παιδιά, δημιουργώντας τις βάσεις για τους υγιείς πολίτες του αύριο, προλαμβάνοντας τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του εταιρικού μας προγράμματος εταιρικής ευθύνης «Life Matters» και υπογράφει τη δέσμευση μας στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.»

Σχετικά με την MSD

Εδώ και πάνω από έναν αιώνα, η MSD, μια βιο-φαρμακευτική εταιρεία με ηγετική θέση παγκοσμίως, ανακαλύπτει φάρμακα και εμβόλια για τις πιο σοβαρές ασθένειες σε όλο τον κόσμο, κάνοντας πράξη την αποστολή της να ερευνά για να προσφέρει περισσότερη και καλύτερη ζωή.

MSD είναι η εμπορική επωνυμία της εταιρείας Merck  &Co., Inc., με έδρα το Kenilworth, Ν.J., στις ΗΠΑ.

Μέσω των προϊόντων μας -συνταγογραφούμενα  φάρμακα, εμβόλια, βιολογικές θεραπείες και κτηνιατρικά φάρμακα- και με παρουσία σε περισσότερες από 140 χώρες προσφέρουμε καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις στους ασθενείς.

Παράλληλα, δέσμευσή μας είναι η αύξηση της πρόσβασης των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη, μέσω πολιτικών, προγραμμάτων και συνεργασιών που υλοποιούμε.

Σήμερα, η MSD συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος στην έρευνα για την ανακάλυψη και εξέλιξη θεραπειών που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν «απειλητικές» ασθένειες για τη ζωή των ανθρώπων παγκοσμίως, όπως ο καρκίνος, οι καρδιομεταβολικές παθήσεις, οι μολυσματικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων των ιών HIV και Έμπολα καθώς και οι πρώτο- εμφανιζόμενες ασθένειες ζώων.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

27.07.2026

Γιατί οι άνθρωποι φαίνονται πιο ελκυστικοί μετά από μερικά ποτά – Το φαινόμενο που έχει μελετήσει η επιστήμη

Τα περίφημα «beer goggles» δεν είναι απλώς ένας μύθος της νυχτερινής διασκέδασης – Τι έχουν δείξει έρευνες για το αλκοόλ, την αντίληψη και την ερωτική προσέγγιση

25.07.2026

Έκανε 8.000 χιλιόμετρα για μια… διαδικτυακή αγάπη – Κατέληξε να περιμένει μόνος του 10 ημέρες σε αεροδρόμιο

Η ιστορία του Ολλανδού που ταξίδεψε στην Κίνα για να συναντήσει μια γυναίκα αλλά εκείνη δεν πήγε ποτέ στο ραντεβού

Γιατί οι αντζούγιες θεωρούνται «υπερτροφή» – Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία
25.07.2026

Γιατί οι αντζούγιες θεωρούνται «υπερτροφή» – Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν έλλειψη μαγνησίου; – Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
25.07.2026

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν έλλειψη μαγνησίου; – Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Φαγούρα στο κεφάλι το καλοκαίρι: Γιατί εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται
24.07.2026

Φαγούρα στο κεφάλι το καλοκαίρι: Γιατί εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται

Δεν αρκεί το ασβέστιο: Η διατροφική συνήθεια που επηρεάζει την πορεία της οστεοπόρωσης
24.07.2026

Δεν αρκεί το ασβέστιο: Η διατροφική συνήθεια που επηρεάζει την πορεία της οστεοπόρωσης

Μετά την Λαμία κρούσματα σαλμονέλας και στην Καστοριά: Πάνω από 10 άτομα με συμπτώματα
24.07.2026

Μετά την Λαμία κρούσματα σαλμονέλας και στην Καστοριά: Πάνω από 10 άτομα με συμπτώματα

Νέα έρευνα: H παχυσαρκία ίσως συνδέεται με περισσότερους από 1 στους 10 καρκίνους
24.07.2026

Νέα έρευνα: H παχυσαρκία ίσως συνδέεται με περισσότερους από 1 στους 10 καρκίνους

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια; Τι δείχνουν οι μελέτες
22.07.2026

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια; Τι δείχνουν οι μελέτες

Η απλή συνήθεια που απαγόρευσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον στα παιδιά τους
21.07.2026

Η απλή συνήθεια που απαγόρευσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον στα παιδιά τους