Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Εθνική Αναφορά 2014 για το AIDS/HIV προς UNAIDS, ECDC &WHO

Εθνική Αναφορά 2014 για το AIDS/HIV προς UNAIDS, ECDC &WHO

Στις Γενικές συνελεύσεις του ΟΗΕ για το HIV/AIDS (2001- 2011) η Ελλάδα υπέγραψε τις διακηρύξεις των δεσμεύσεων για το HIV/AIDS. Παράλληλα η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει κυρώσει τη διακήρυξη του Δουβλίνου (Dublin Declarationon Partnership to fight HIV/AIDS in Europe and Central Asia).

Στο πλαίσιο αυτών των διακηρύξεων και με στόχο τον έλεγχο προόδου κάθε χώρας σχετικά με τις διεθνείς δεσμεύσεις για την HIV/AIDS λοίμωξη, το UNAIDS (το ειδικό πρόγραμμα του OHE για την HIV/AIDS λοίμωξη), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ζητούν τη σύνταξη εθνικής ανά διετία αναφοράς με την καταγραφή συγκεκριμένων δεικτών.

Επιπλέον το 2013 ζητήθηκε εκτάκτως η αποστολή στοιχείων πέραν της συνηθισμένης διαδικασίας με σκοπό τη διαμόρφωση μιας ειδικής αναφοράς για το 2013 “review of the 2011 UN Political Declarationon HIV/AIDS”. Το ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργεί ως εθνικό σημείο επαφής για τη σύνταξη της εθνικής αναφοράς της χώρας αναφορικά με την τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων από το 2008.

κοπός της αναφοράς  είναι η συλλογή, επεξεργασία και δημοσίευση επιστημονικά έγκυρων εθνικών στοιχείων για όλες τις παραμέτρους που αφορούν την HIV Λοίμωξη, συγκρίσιμων με αυτά των υπολοίπων Κρατών-Μελών. Απώτερος στόχος για τους διεθνείς φορείς είναι η χάραξη της διεθνούς και ευρωπαϊκής πολιτικής βασισμένης σε επιστημονικά τεκμηριωμένους δείκτες.

Επιπλέον στόχος για το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι τα στοιχεία αυτά να αξιολογηθούν και να χρησιμοποιηθούν για τη χάραξη της εθνικής πολιτικήςέναντι του HIV/AIDS. Για το λόγο αυτό το ΚΕΕΛΠΝΟ προτίθεται μετά τη συλλογή των δεδομένων και τη σύνταξη των εκθέσεων να συντονίσει Adhoc επιτροπή για την αξιολόγηση των στοιχείων.

Τα στοιχεία συλλέγονται από ένα πανελλαδικό δίκτυο φορέων που υλοποιούν δράσεις για την πρόληψη  και αντιμετώπιση της HIV Λοίμωξης και   περιλαμβάνει εκπροσώπους, Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Υγείας  επιφορτισμένων με το έργο της απόκρισης στην HIV Λοίμωξηκαι την τοξικοεξάρτηση όπως τα, αρμόδια τμήματα και γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ,τον ΟΚΑΝΑ, το 18ΑΝΩ, το ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Εναντίον των Ναρκωτικών (ΕΚΤΕΠΝ), Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Επιστημονικές Εταιρείες και την Ακαδημαϊκή Κοινότητα.  Παράλληλα στοιχεία σχετικά με την νομοθεσία και τις πολιτικές για το ΗIV/AIDS, συλλέγονται σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.  

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη σύνταξη της εθνικής αναφοράς για το 2014 βασιζόμενο στις οδηγίες των διεθνών οργανισμών:

Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το HIV/AIDS – UNAIDS: Global AIDS RESPONSE PROGRESS REPORTING 2014.
Του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – ECDC (Part A – Part B)

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία επικοινωνείτε με την Ιατρό του Γραφείου HIV Λοίμωξης & ΣΜΝ κα Βασιλεία Κοντέ (e-mail: [email protected]) υπεύθυνη για το συντονισμό της συλλογής δεδομένων για τη σύνταξη της Εθνικής Αναφοράς για το HIV/AIDS.        

www.keelpno.gr

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

27.07.2026

Γιατί οι άνθρωποι φαίνονται πιο ελκυστικοί μετά από μερικά ποτά – Το φαινόμενο που έχει μελετήσει η επιστήμη

Τα περίφημα «beer goggles» δεν είναι απλώς ένας μύθος της νυχτερινής διασκέδασης – Τι έχουν δείξει έρευνες για το αλκοόλ, την αντίληψη και την ερωτική προσέγγιση

25.07.2026

Έκανε 8.000 χιλιόμετρα για μια… διαδικτυακή αγάπη – Κατέληξε να περιμένει μόνος του 10 ημέρες σε αεροδρόμιο

Η ιστορία του Ολλανδού που ταξίδεψε στην Κίνα για να συναντήσει μια γυναίκα αλλά εκείνη δεν πήγε ποτέ στο ραντεβού

Γιατί οι αντζούγιες θεωρούνται «υπερτροφή» – Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία
25.07.2026

Γιατί οι αντζούγιες θεωρούνται «υπερτροφή» – Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν έλλειψη μαγνησίου; – Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
25.07.2026

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν έλλειψη μαγνησίου; – Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Φαγούρα στο κεφάλι το καλοκαίρι: Γιατί εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται
24.07.2026

Φαγούρα στο κεφάλι το καλοκαίρι: Γιατί εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται

Δεν αρκεί το ασβέστιο: Η διατροφική συνήθεια που επηρεάζει την πορεία της οστεοπόρωσης
24.07.2026

Δεν αρκεί το ασβέστιο: Η διατροφική συνήθεια που επηρεάζει την πορεία της οστεοπόρωσης

Μετά την Λαμία κρούσματα σαλμονέλας και στην Καστοριά: Πάνω από 10 άτομα με συμπτώματα
24.07.2026

Μετά την Λαμία κρούσματα σαλμονέλας και στην Καστοριά: Πάνω από 10 άτομα με συμπτώματα

Νέα έρευνα: H παχυσαρκία ίσως συνδέεται με περισσότερους από 1 στους 10 καρκίνους
24.07.2026

Νέα έρευνα: H παχυσαρκία ίσως συνδέεται με περισσότερους από 1 στους 10 καρκίνους

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια; Τι δείχνουν οι μελέτες
22.07.2026

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια; Τι δείχνουν οι μελέτες

Η απλή συνήθεια που απαγόρευσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον στα παιδιά τους
21.07.2026

Η απλή συνήθεια που απαγόρευσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον στα παιδιά τους