Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Μεταρρύθμιση στην Υγεία με ψέματα δεν γίνεται

Μεταρρύθμιση στην Υγεία με ψέματα δεν γίνεται

«Και κερατάδες και δαρμένοι» λέει ο σοφός λαός.   Σε αυτό το απλοϊκό συμπέρασμα καταλήγει κάποιος που παρακολουθεί με καθαρό μυαλό την δημόσια συζήτηση που προσπαθούν να προκαλέσουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, και οι πολίτες που τους συμπαραστέκονται, για την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ και με την μεταμόρφωση του σε ΠΕΔΥ. 

Ο Υπουργός Υγείας όμως, όπως τακτικά κάνει, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να διαστρεβλώσει την αλήθεια για τα όσα συμβαίνουν στον ΕΟΠΥΥ και γενικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εμείς όπως πάντα θα αναφερθούμε με στοιχεία και θα αποδείξουμε ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης ψεύδεται συστηματικά και ασύστολα όλο αυτό το τελευταίο διάστημα.

1)     Ο Υπουργός Υγείας αναφέρει συνέχεια τις τελευταίες μέρες ότι αναγκάστηκε να πάρει το μέτρο κλεισίματος για ένα μήνα των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ γιατί οι γιατροί και το διοικητικό προσωπικό απεργούν.  Αυτό είναι ΨΕΜΑ για τον απλό λόγο ότι ήδη από τις 23/09/2013 έχει προαναγγείλει σε δημοσιογράφους ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει διάστημα που δεν θα υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για τους ασφαλισμένους (κάτι που την επόμενη ημέρα προσπάθησε να «διασκεδάσει» λέγοντας «Δεν θα υπάρξει διάστημα χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας»).  Τι τελικά ισχύει;  Γιατί είτε με την μία είτε με την άλλη εκδοχή έχει διαψευστεί!  Τελικά αυτό που είχε ανακοινώσει – εμμέσως πλην σαφώς – έγινε!

2)      Την Τρίτη 18/02/2014 σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή είπε ότι ήδη κάποιοι ανασφάλιστοι γίνονται δεκτοί στον Εθνικό Σύστημα Υγείας και έδωσε το παράδειγμα των ινσουλινοθεραπευόμενων που ήδη λαμβάνουν τις ινσουλίνες τους από τα νοσοκομεία.  Λέει ΨΕΜΜΑΤΑ όμως γιατί αυτό πολύ απλά ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.  Οι ανασφάλιστοι διαβητικοί έχουν αφεθεί στην τύχη τους και ουσιαστικά όσοι δεν έχουν να αγοράσουν τις ινσουλίνες τους και τα αναλώσιμα (ταινίες σακχάρου) υποφέρουν έναν αργό και βασανιστικό θάνατο!

3)      Στην ίδια πρωινή τηλεοπτική εκπομπή είπε επί λέξη ότι όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες θα γίνονται δεκτοί στο ΠΕΔΥ και θα μπορούν να εξετάζονται από τους γιατρούς και να κάνουν τις εξετάσεις τους (για φάρμακα ούτε κουβέντα).  Εμείς διαβάσαμε με προσοχή όλο τον Νόμο 4238 και συγκεκριμένα το ΦΕΚ με αριθμό 38 (17/02/2014) και δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε ανασφάλιστους πολίτες.

Συγκεκριμένα το Άρθρο 8 αναφέρει:

Σκοπός του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας είναι:

α) Η αγορά υπηρεσιών υγείας για τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους, καθώς και για τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, των μεταφερθέντων φορέων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του Οργανισμού, ο οποίος έχει εγκριθεί με την υπ’ αριθμ. Φ. 90380/25916/3294 (Β΄2456), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει κάθε φορά.

Η μοναδική υπόνοια ότι μπορεί να ανοίξει το ΠΕΔΥ στους ανασφάλιστους είναι στο άρθρο 1 και συγκεκριμένα:

Οι υπηρεσίες Π.Φ.Υ. παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική, επαγγελματική, ασφαλιστική του κατάσταση και τον τόπο κατοικίας του, μέσα από ένα καθολικό, ενιαίο και αποκεντρωμένο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), που οργανώνεται και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

Χωρίς όμως να εξηγείται πουθενά στον νόμο τι σημαίνει ΠΡΑΚΤΙΚΑ για τον ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ ασθενή το «ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική, επαγγελματική, ασφαλιστική του κατάσταση και τον τόπο κατοικίας του».  Φυσικά ο Υπουργός μπορεί να εννοεί ότι οι ανασφάλιστοι θα τύχουν κλινικής εξέτασης (από τους γιατρούς του ΠΕΔΥ) και ΔΕΝ θα τους παρέχονται εργαστηριακές εξετάσεις ή φάρμακα. 

Και πάλι όμως σημαίνει ότι παραποιεί την αλήθεια αφού οι ανασφάλιστοι πολίτες θα τύχουν αποσπασματικής βοήθειας που θα τους βοηθήσει ελάχιστα (όπως έγινε με το voucher υγείας).  Εάν βάλουμε στην εξίσωση και το πλαφόν για τα φάρμακα που έχει ο κάθε συμβεβλημένος γιατρός τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για τους ασφαλισμένους (πόσο μάλλον για τους ανασφάλιστους) αφού θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους εάν ο γιατρός τους το έχει ξεπεράσει.

4)      Επανειλημμένα έχουμε τονίσει ότι μεγάλη μερίδα ανασφάλιστων πολιτών είναι ολοκληρωτικά αποκομμένοι από την πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με αποτέλεσμα να θρηνούμε θανάτους, μόνο και μόνο γιατί οι ασθενείς δεν έχουν να πληρώσουν το κόστος της θεραπείας τους, εμείς το βιώνουμε αυτό καθημερινά με τους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς (και όχι μόνο).  Ακόμα όμως και ασφαλισμένοι πολίτες βλέπουν καθημερινά ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει να τους δώσει τα φάρμακα τους, το πιο πρόσφατο παράδειγμα στο οποίο δόθηκε δημοσιότητα είναι η ανήλικη ασθενής σε νησί που δεν της έδινε το φάρμακο της δημόσιο νοσοκομείο και έπρεπε να υπάρξει παρέμβαση από τον Συνήγορο του Πολίτη (πηγή http://www.synigoros.gr/?i=health-and-social-welfare.el.farmaka.157736  ).

Εμείς στο ιατρείο μας δεχόμαστε συστηματικά ασφαλισμένους με βιβλιάρια της πρόνοιας τους οποίους τα δημόσια νοσοκομεία τους έχουν «διώξει» γιατί δεν έχουν φάρμακα για να τους δώσουν.  Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί συστηματικά υποχρηματοδοτούνται τα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δώσουν τα απαραίτητα φάρμακα στους ασθενείς τους.

Τα παραπάνω που αναφέρουμε δείχνουν ξεκάθαρα την απαράδεκτη κατάσταση που προσπαθεί ο Υπουργός Υγείας να καλύψει με ψέματα και ανακρίβειες.  Καθημερινά βλέπουμε στο ιατρείο μας τα αποτελέσματα των απάνθρωπων πολιτικών που εφαρμόζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αφού οι ασθενείς που είναι πλήρως αποκομμένοι από αυτό, έρχονται σε εμάς (αλλά και άλλα κοινωνικά ιατρεία) για να βρουν λύσεις στα προβλήματα τους, και τα ψέματα του Υπουργού Υγείας προσβάλουν βάναυσα όλους όσους βιώνουν καθημερινά αυτές τις τραγωδίες.

Τι έχει να απαντήσει στα παραπάνω ο κατά τα άλλα λαλίστατος Υπουργός Υγείας;

 
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-20:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)
Ιστοσελίδα http://www.mkiellinikou.org Email [email protected]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

19.07.2024

Νέα μελέτη: Όταν τρώμε ολόκληρα τα μικρά ψάρια μειώνουμε τον κίνδυνο θνησιμότητας και εμφάνισης καρκίνου

Τα μικρά ψάρια είναι μια συνηθισμένη τροφή ειδικά το καλοκαίρι και ένα βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής

19.07.2024

Λευκή και καστανή ζάχαρη: Ποια είναι πιο υγιεινή – Διατροφική αξία και θερμίδες

Η ζάχαρη από μόνη της δεν είναι μια τροφή πυκνή σε θρεπτικά συστατικά και οι θερμίδες της θεωρούνται «κενές»

Δείτε τι πρέπει να προσέχετε με τις έτοιμες προπλυμένες σαλάτες – Τι είναι το κρυπτοσπορίδιο
19.07.2024

Δείτε τι πρέπει να προσέχετε με τις έτοιμες προπλυμένες σαλάτες – Τι είναι το κρυπτοσπορίδιο

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τα παιδιά που μετακομίζουν συχνά έχουν υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη
19.07.2024

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τα παιδιά που μετακομίζουν συχνά έχουν υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη

Κολυμπάτε σε ανοιχτά νερά, λίμνες, ποτάμια; – Τι πρέπει να προσέχετε
19.07.2024

Κολυμπάτε σε ανοιχτά νερά, λίμνες, ποτάμια; – Τι πρέπει να προσέχετε

11 συμπτώματα που αποκαλύπτουν προβλήματα στον θυρεοειδή
19.07.2024

11 συμπτώματα που αποκαλύπτουν προβλήματα στον θυρεοειδή

Λουτράκι: Ακατάλληλο το νερό για χρήση λόγω υπεραυξημένης κατανάλωσης
19.07.2024

Λουτράκι: Ακατάλληλο το νερό για χρήση λόγω υπεραυξημένης κατανάλωσης

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Παράνομες εξετάσεις στα γραφεία του – Τι λένε οι καταγγελίες
19.07.2024

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Παράνομες εξετάσεις στα γραφεία του – Τι λένε οι καταγγελίες

Καύσωνας: Ποια όργανα πλήττονται περισσότερο από την ακραία ζέστη
19.07.2024

Καύσωνας: Ποια όργανα πλήττονται περισσότερο από την ακραία ζέστη

Θεσσαλία: Ανησυχία για τα πολλά κρούσματα πανώλης σε πρόβατα και κατσίκες – Τα μέτρα που έχουν ληφθεί
19.07.2024

Θεσσαλία: Ανησυχία για τα πολλά κρούσματα πανώλης σε πρόβατα και κατσίκες – Τα μέτρα που έχουν ληφθεί