Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Ανάμεσα στις 100 κορυφαίες επιχειρήσεις του κόσμου η Novartis

Στη λίστα των 100 κορυφαίων εταιρειών στον κόσμο που προάγουν την αειφόρο ανάπτυξη, συγκαταλέγεται για πρώτη φορά μετά από 7 ολόκληρα χρόνια, η φαρμακευτική εταιρεία Novartis.

Ως γνωστόν, ο δείκτης «Global 100 Most Sustainable Corporations in the World» αναγνωρίζει τις προσπάθειες μεγάλων εταιρειών, σε θέματα Βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας του Περιβάλλοντος. Ο δείκτης διαμορφώνεται από 12 επιμέρους παραμέτρους, μεταξύ των οποίων το παραγόμενο εισόδημα ανά μονάδα καταναλισκόμενης ενέργειας, ο λόγος της αμοιβής του CEO προς τον μέσο μισθό των εργαζομένων, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η ποικιλομορφία στη διοικητική δομή.

Η λίστα ‘Global 100’ απαρτίζεται από 100 επιχειρήσεις με τις πιο αποδοτικές μετοχές παγκοσμίως οι οποίες πληρούν αυστηρά επιλεγμένα κριτήρια βιωσιμότητας ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται.
 
Η συγκέντρωση των στοιχείων πραγματοποιείται, κατά κύριο λόγο, μέσω του Bloomberg, αλλά και με απευθείας επικοινωνία με τις 350 επιχειρήσεις που περιλαμβάνει η λίστα, η επιλογή των οποίων γίνεται μεταξύ 4.000 περίπου εταιρειών μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Την αρχική ιδέα για τη σχετική ταξινόμηση είχε η καναδική Corporate Knights, μια εταιρεία ερευνών για θέματα ΜΜΕ και επενδύσεων με στόχο την προαγωγή της «καθαρής» κεφαλαιοποίησης (clean capitalism). Η παρουσίαση της λίστας γίνεται κάθε χρόνο, στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.
 
Εντωμεταξύ εμφανή αύξηση των καθαρών πωλήσεων και υψηλή μερισματική απόδοση αποτυπώνουν τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Novartis, τόσο για το 4ο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης του 2013 όσο για το σύνολο του προηγούμενου έτους.

Πιο συγκεκριμένα, οι καθαρές πωλήσεις του πολυεθνικού κολοσσού ανήλθαν το 4ο τρίμηνο του περασμένου έτους στα 15,078 δισ. δολ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2% και κατά 4% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Αντίστοιχη ήταν και η ποσοστιαία αύξηση για το σύνολο του 2013 οπότε οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν στα 57,9 δισ. δολ. με τα καθαρά έσοδα να αγγίζουν τα 10,9 δις. δολ.

Ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης των πωλήσεων, παρά την επίδραση από τον ανταγωνισμό των γενοσήμων, το μέρισμα για τη χρήση του 2013 διαμορφώνεται στα 2,45 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, το οποίο είναι αυξημένο κατά 7% σε σχέση με το μέρισμα που διένειμε η εταιρεία για τη χρήση του 2012 το οποίο είχε διαμορφωθεί στα 2,3 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή.
 
 

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.10.2025

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για σκεύασμα που «καίει λίπος»: Μην το χρησιμοποιήσετε

Το σκεύασμα περιέχει σιβουτραμίνη, μια δραστική ουσία που έχει αποσυρθεί από το 2010!

03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Σύγχρονες λύσεις για αυτή την κοινή αλλά «κρυφή» πάθηση

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία