Φέτος, το θέμα για την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού (WBW), “ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΘΗΛΑΣΜΟΥ: ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ”, δίνει έμφαση στη Συμβουλευτική Θηλασμού μέσω ομάδων αλληλο-υποστήριξης με προηγούμενη εμπειρία (στο θηλασμό).Έχει παρατηρηθεί ότι ακόμα και αν οι μητέρες καταφέρουν να αρχίσουν το θηλασμό, πολύ συχνά τις εβδομάδες ή τους μήνες μετά τη γέννα υπάρχει μια απότομη πτώση στα ποσοστά θηλασμού, ειδικά όσον αφορά τον αποκλειστικό θηλασμό.
Η περίοδος που οι μητέρες δεν επισκέπτονται ένα κέντρο ιατρικής περίθαλψης, είναι και εκείνη που είναι απαραίτητο ένα κοινοτικό σύστημα υποστήριξης θηλάζοντων μητέρων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να στηριχθεί η διατήρηση του θηλασμού. Παραδοσιακά, η υποστήριξη παρέχεται από την οικογένεια. Καθώς όμως οι κοινωνίες αλλάζουν, και ειδικότερα σε σχέση με την αστικοποίηση, επιβάλλεται η υποστήριξη των μητέρων από έναν μεγαλύτερο κύκλο. Η στήριξη αυτή παρέχεται από εξειδικευμένο προσωπικό, από σύμβουλους γαλουχίας, από κοινοτικούς ηγέτες ή από φίλους- γονείς και/ή από τους συντρόφους/πατέρες.
Το Πρόγραμμα Συμβουλευτικής μέσω Ομάδων Αλληλο-υποστήριξης αποτελεί ένα οικονομικά αποδοτικό και ιδιαιτέρως παραγωγικό τρόπο για να επικοινωνούμε πιο συχνά με έναν μεγαλύτερο αριθμό μητέρων. Σύμβουλος μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από την κοινότητα έχει εκπαιδευτεί στην ενθάρρυνση και υποστήριξη των μητέρων. Οι εκπαιδευμένοι σύμβουλοι με προηγούμενη εμπειρία, στους οποίους οι μητέρες μπορούν να έχουν εύκολα πρόσβαση, προσφέρουν ζωτικής σημασίας υποστήριξη για όποιες από αυτές έχουν απορίες και θέματα σχετικά με το θηλασμό. “Το μυστικό για τις καλύτερες πρακτικές θηλασμού είναι η συνεχιζόμενη καθημερινή υποστήριξη για τη θηλάζουσα μητέρα μέσα στο σπίτι και στην κοινότητά της.”
ΣΤΟΧΟΙ Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού 2013
1. Να στραφεί η προσοχή στην αναγκαιότητα της Υποστήριξης μέσω Συμβούλων με Προηγούμενη Εμπειρία για να βοηθηθούν οι μητέρες όσον αφορά την καθιέρωση και τη διατήρηση του θηλασμού.
2. Να ενημερωθεί ο κόσμος για τα πολλά πλεονεκτήματα της Συμβουλευτικής από άτομα με προηγούμενη εμπειρία και να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να επεκταθούν τα αντίστοιχα προγράμματα Συμβουλευτικής.
3. Να παροτρυνθούν οι υποστηρικτές του θηλασμού, ανεξάρτητα από το μορφωτικό τους επίπεδο, ώστε να παρουσιαστούν και να εκπαιδευτούν κατάλληλα για να μπορούν να υποστηρίζουν τις μητέρες και τα παιδιά τους.
4. Nα γνωστοποιηθούν τα σημεία της τοπικής κοινοτικής υποστήριξης για θηλάζουσες μητέρες, ώστε να μπορούν να πηγαίνουν οι γυναίκες με σκοπό να αναζητούν βοήθεια και υποστήριξη μετά τη γέννα.
5. Να ζητηθεί βοήθεια από τις κυβερνήσεις και τα νοσηλευτικά ιδρύματα/μαιευτήρια σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να εφαρμοστούν τα Δέκα Βήματα, ειδικότερα το Βήμα 10, και να αυξηθούν η διάρκεια και τα ποσοστά του αποκλειστικού θηλασμού.
Στα πλαίσια της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού παρακαλούνται οι διάφοροι φορείς, μεμονωμένα ή σε συνεργασία μεταξύ τους (φορείς υγείας, εκπαίδευσης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης), να οργανώσουν ποικίλες εκδηλώσεις αφιερωμένες στο φετινό θέμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού. Ενδεικτικά αναφέρονται:
– διαλέξεις, ομιλίες στο ευρύ κοινό, ομιλίες στα σχολεία, πληροφόρηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τοπικό ραδιόφωνο, τηλεόραση, τύπο)
– επισκέψεις των σχετικών φορέων στις Μαιευτικές κλινικές Κρατικές – Ιδιωτικές (όπου υπάρχουν) για να ενημερώσουν τις μητέρες που θηλάζουν.