Φυσική Κατάσταση

Επιστροφή στα σπορ: Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς

Επιστροφή στα σπορ: Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς

Με την κυβέρνηση να άρει σταδιακά τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19 και το καλοκαίρι, που πάντα προδιαθέτει σε βελτίωση της φυσικής κατάστασης, να είναι μια ανάσα μακριά, πολλοί άρχισαν ήδη να σχεδιάζουν την επιστροφή τους στην άθληση.

Αυτά τα υπέροχα νέα, ωστόσο, συνοδεύονται και από δυσάρεστα, όσον αφορά στον αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού που αντιμετωπίζουν, τόσο οι ερασιτέχνες αθλητές όσο και οι επαγγελματίες, λόγω της παρατεταμένης αποχής από τα γυμναστήρια, τις πισίνες και τα στάδια.

Το μέγεθος του κινδύνου αυτού εξαρτάται από το επίπεδο της άσκησης για τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης, κατά τη διάρκεια του lockdown.

«Η πανδημία έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής μας.

Οι τροποποιήσεις αυτές εκθέτουν τους αθλητές σε κινδύνους που αφορούν την υγεία και την ασφάλειά τους.

Διότι οι μεταβατικές περίοδοι, δηλαδή το μεσοδιάστημα από την αδράνεια στην δράση, εγκυμονούν υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμών, οι οποίοι είναι εν δυνάμει καταστροφικοί για την καριέρα ενός ελίτ αθλητή και εξίσου επώδυνοι για κάθε ασκούμενο.

Γι’ αυτό τόσο οι γυμναστές και προπονητές όσο και οι ίδιοι οι αθλητές θα πρέπει να εξετάσουν τους κανόνες που θα πρέπει να εφαρμοστούν για να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού όσων επανέρχονται στις προπονήσεις τους», αναφέρει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής και Διευθυντής του Τμήματος Αναίμακτης-Μη Μεταγγιστικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Κλινική Περιστερίου.

Για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό

Η αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού του αθλητή είναι ακόμη πιο σημαντική αυτήν την περίοδο, καθώς  η πιθανή νόσηση από τον νέο κορωνοϊό, μπορεί να έχει προκαλέσει προβλήματα υγείας που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από την επανέναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Αν και η συντριπτική πλειονότητα των νέων που πάσχουν από κορωνοϊό έχουν ήπια συμπτώματα, ή παραμένουν ασυμπτωματικοί, η λοίμωξη μπορεί (σπανίως βέβαια) να προκαλέσει άμεσο τραυματισμό ή φλεγμονή στην καρδιά και στα νεφρά.

Αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης του ασκούμενου

Το ίδιο σημαντική είναι και η αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης του αθλητή για τον εντοπισμό δυνητικά σοβαρών ιατρικών καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό ή ασθένεια κατά την άσκηση / προπόνηση ή κατά τη διάρκεια των αγώνων.

«Η επαναφορά στα επίπεδα που ήταν πριν το lockdown θα πρέπει να γίνει βαθμιαία.

Δεδομένου ότι οι τραυματισμοί στο κάτω άκρο αποτελούν περίπου το 66% όλων των αθλητικών τραυματισμών, η προσαρμογή των προγραμμάτων προπόνησης και η σταδιακή ενδυνάμωση, βελτίωση της ισορροπίας, ευκινησίας και ευελιξίας αποτελεί μια καλή στρατηγική για τη μείωση των τραυματισμών.

Το ίδιο ισχύει βεβαίως για το σύνολο των μυών, καθώς πολύ συχνοί είναι και οι τραυματισμοί στον ώμο, όταν οι ασκούμενοι πιέζουν τον εαυτό τους να φτάσουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την έναρξη του “εγκλεισμού”», επισημαίνει ο Dr Τριανταφυλλόπουλος, προσθέτοντας:

«Διαφορετικά, ακόμα κι ένας ήπιος τραυματισμός θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα σοβαρό πρόβλημα που ενδεχομένως να ταλαιπωρεί τον αθλητή για χρόνια, επιφέροντας λειτουργική ανεπάρκεια και πόνο».

-Τραυματικές ρήξεις του στροφικού πετάλου του ώμου

Για παράδειγμα οι τραυματικές ρήξεις του στροφικού πετάλου του ώμου μπορούν να προκληθούν από τον συνδυασμό άρσης βάρους και απότομης κίνησης του χεριού, από υψηλής έντασης βία και από πτώση στο χέρι.

Η άμεση αντιμετώπισή τους είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της βλάβης.

Αυτός μπορεί να επιτευχθεί πιο γρήγορα με την τοποθέτηση υπακρωμιακού αποστάτη, δηλαδή ενός μπαλονιού ανάμεσα στο ακρώμιο και την κεφαλή του βραχιονίου.

Διαφορετικά ο πόνος είναι πολύ πιθανό να καταστεί χρόνιος και να υποχρεώσει σε αποχή από συγκεκριμένες αθλητικές δραστηριότητες.

Επίσης,  μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, η οποία είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση που στα τελικά στάδιά της προκαλεί έντονο πόνο και δυσλειτουργία της άρθρωσης.

Ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί προσωρινά με νευρόλυση με χρήση ραδιοσυχνοτήτων και οριστικά με αρθροπλαστική.

Η άρθρωση του γόνατος

Το ίδιο ισχύει και για την άρθρωση του γόνατος, δεδομένου ότι η αστάθεια που μπορούν να προκαλέσουν οι ρήξεις μηνίσκων και οι συνδεσμικές κακώσεις  σε συνδυασμό με τη φθορά της άρθρωσης, είναι πιθανό να προκαλέσουν σε βάθος χρόνου αρθρικές αλλοιώσεις, σε ανάπτυξη μετατραυματικής αρθρίτιδας, η οποία αντιμετωπίζεται οριστικά με αρθροπλαστική.

Βέβαια, οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι που έχουν επικρατήσει έναντι της κλασικής ανοιχτής μεθόδου για την αντικατάσταση της άρθρωσης με μια τεχνητή καθιστούν την επέμβαση ακόμη πιο ασφαλή, ιδίως όταν πραγματοποιούνται με  χρήση ψηφιακού συστήματος πλοήγησης.

Όταν δε αυτές οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται με αναίμακτες-μη μεταγγιστικές μεθόδους εξασφαλίζεται γρηγορότερη ανάρρωση, μείωση των πιθανοτήτων διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών, ανοσολογικών επιπλοκών και αλλεργικών αντιδράσεων.

«Κάθε αθλητής επιδιώκει να ξεπερνά τον εαυτό του κάθε φορά που προπονείται.

Με την υπέρβαση, όμως, του ορίου που το σώμα μπορεί να ανεχθεί μπορεί να επέλθει μια επώδυνη απόκριση, ένας τραυματισμός.

Και επειδή ένας θεραπευμένος τραυματισμός, π.χ. ενός τένοντα, συνδέσμου ή μυός δεν συγκρίνεται με έναν υγιή, θα πρέπει οι αθλητές να αφουγκράζονται το σώμα τους και να προσαρμόζουν σταδιακά το προπονητικό πρόγραμμα, αφού η ικανότητά τους να ανεχθούν το φορτίο της προπόνησης είναι μειωμένο και η επιστροφή στην πλήρη προπόνηση αμέσως θα είχε σοβαρές επιπτώσεις τόσο στον κίνδυνο τραυματισμού όσο και στην απόδοσή τους.

Δηλαδή, η τροποποίηση της συχνότητας, του όγκου και της έντασης της προπόνησης πρέπει να αυξάνεται σταδιακά μέχρι να επανέλθει μετά από λίγες εβδομάδες στα προ lockdown επίπεδα», καταλήγει ο Dr Τριανταφυλλόπουλος.

Φυσική Κατάσταση

15.09.2021

Γυμναστήριο το πρωί: Οι λόγοι που θα σας ωθήσουν να γίνει τρόπος ζωής

Για όλα τα θέματα στην ζωή μας υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος. Η κατάλληλη ώρα είναι κάτι που προσέχουμε σε πολλά από αυτά: να φάμε βραδινό, να πάρουμε φάρμακα, να ξυπνήσουμε, να τηλεφωνήσουμε, να…  Υπάρχει ιδανική ώρα και για την άσκηση; Τι λένε οι ειδικοί; Τα οφέλη της πρωινής γυμναστικής είναι πολλά και σημαντικά, και θα σας […]

10.09.2021

Το ΙΤΕ στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος esports WRC!

Στην Έκθεση Αθλητικής Ρομποτικής, Ηλεκτρονικού και Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, που διεξήχθη στις 8/9/2021, παράλληλα με τον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος esports WRC στο ΟΑΚΑ, συμμετείχε το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, μεταξύ 17 φορέων, από όλη τη χώρα. Το Εργαστήριο συμβάλλει ενεργά στην εξέλιξη του τομέα των esports εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας τον […]

Πρωτοποριακή εκγύμναση Prama – Πλεονεκτήματα και οφέλη
09.09.2021

Πρωτοποριακή εκγύμναση Prama – Πλεονεκτήματα και οφέλη

Αθλητικές κακώσεις: Με ποια αθλήματα συσχετίζονται
01.09.2021

Αθλητικές κακώσεις: Με ποια αθλήματα συσχετίζονται

Yπερκόπωση: Ποια είναι τα σημάδια – Σε τι ασθένειες μπορεί να οδηγήσει
24.08.2021

Yπερκόπωση: Ποια είναι τα σημάδια – Σε τι ασθένειες μπορεί να οδηγήσει

Αυτή είναι η ιδανική δραστηριότητα για το καλοκαίρι
18.08.2021

Αυτή είναι η ιδανική δραστηριότητα για το καλοκαίρι

Διακοπές: Ποια σπορ είναι τα πιο επικίνδυνα;
06.08.2021

Διακοπές: Ποια σπορ είναι τα πιο επικίνδυνα;

Ποια είναι η θεραπεία επιλογής για την αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών;
29.07.2021

Ποια είναι η θεραπεία επιλογής για την αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών;

«Πεσμένη» ενέργεια λόγω ζέστης: 5 τρόποι για να την ανακτήσετε
27.07.2021

«Πεσμένη» ενέργεια λόγω ζέστης: 5 τρόποι για να την ανακτήσετε

Αποτοξίνωση: Τα 5 μυστικά για να πετύχει 100%
24.07.2021

Αποτοξίνωση: Τα 5 μυστικά για να πετύχει 100%

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
3

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Επιδημίες
4

EMA: Ασάφεια για το αν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca

Περισσότερα

25.09.2021

ΕΚΠΑ: Αντισώματα για τουλάχιστον 6 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Τουλάχιστον έξι μήνες διατηρείται η ανοσία έναντι του SARS-COV-2 μετά τον πλήρη εμβολιασμό με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με νεότερα αποτελέσματα της προοπτικής μελέτης του ΕΚΠΑ που διεξάγεται στο νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” από την αρχή των εμβολιασμών του Ελληνικού πληθυσμού. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί με τη μορφή 20 άρθρων σε έγκριτα διεθνή περιοδικά. […]

25.09.2021

Κορωνοϊός: Η γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 1.853 κρουσμάτων COVID-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής: 51 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής 45 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών 29 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής 53 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών 109 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών 46 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών […]

Σημαντικά τα τακτικά τεστ για SARS-CoV-2 στα σχολεία
25.09.2021

Σημαντικά τα τακτικά τεστ για SARS-CoV-2 στα σχολεία

COVID-19: 1.853 νέα κρούσματα –  333 διασωληνωμένοι – 16 νεκροί
25.09.2021

COVID-19: 1.853 νέα κρούσματα – 333 διασωληνωμένοι – 16 νεκροί

ΚΥΑ: Όλοι οι κανόνες για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων
25.09.2021

ΚΥΑ: Όλοι οι κανόνες για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

ΕΟΔΥ: ΤΑ σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα
25.09.2021

ΕΟΔΥ: ΤΑ σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα

Η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ο. Υ.
24.09.2021

Η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ο. Υ.

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση
24.09.2021

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Ολική θυρεοειδεκτομή σε 41χρονη χωρίς γενική αναισθησία
24.09.2021

Ολική θυρεοειδεκτομή σε 41χρονη χωρίς γενική αναισθησία

ΣΕΙΒ: Άμεσος κίνδυνος έλλειψης ιατροτεχνολογικών προϊόντων για χρόνιους πάσχοντες λόγω της υποχρηματοδότησης των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ
24.09.2021

ΣΕΙΒ: Άμεσος κίνδυνος έλλειψης ιατροτεχνολογικών προϊόντων για χρόνιους πάσχοντες λόγω της υποχρηματοδότησης των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ