Φυσική Κατάσταση

Επιστροφή στα σπορ: Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς

Επιστροφή στα σπορ: Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς

Με την κυβέρνηση να άρει σταδιακά τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19 και το καλοκαίρι, που πάντα προδιαθέτει σε βελτίωση της φυσικής κατάστασης, να είναι μια ανάσα μακριά, πολλοί άρχισαν ήδη να σχεδιάζουν την επιστροφή τους στην άθληση.

Αυτά τα υπέροχα νέα, ωστόσο, συνοδεύονται και από δυσάρεστα, όσον αφορά στον αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού που αντιμετωπίζουν, τόσο οι ερασιτέχνες αθλητές όσο και οι επαγγελματίες, λόγω της παρατεταμένης αποχής από τα γυμναστήρια, τις πισίνες και τα στάδια.

Το μέγεθος του κινδύνου αυτού εξαρτάται από το επίπεδο της άσκησης για τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης, κατά τη διάρκεια του lockdown.

«Η πανδημία έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής μας.

Οι τροποποιήσεις αυτές εκθέτουν τους αθλητές σε κινδύνους που αφορούν την υγεία και την ασφάλειά τους.

Διότι οι μεταβατικές περίοδοι, δηλαδή το μεσοδιάστημα από την αδράνεια στην δράση, εγκυμονούν υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμών, οι οποίοι είναι εν δυνάμει καταστροφικοί για την καριέρα ενός ελίτ αθλητή και εξίσου επώδυνοι για κάθε ασκούμενο.

Γι’ αυτό τόσο οι γυμναστές και προπονητές όσο και οι ίδιοι οι αθλητές θα πρέπει να εξετάσουν τους κανόνες που θα πρέπει να εφαρμοστούν για να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού όσων επανέρχονται στις προπονήσεις τους», αναφέρει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής και Διευθυντής του Τμήματος Αναίμακτης-Μη Μεταγγιστικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Κλινική Περιστερίου.

Για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό

Η αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού του αθλητή είναι ακόμη πιο σημαντική αυτήν την περίοδο, καθώς  η πιθανή νόσηση από τον νέο κορωνοϊό, μπορεί να έχει προκαλέσει προβλήματα υγείας που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από την επανέναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Αν και η συντριπτική πλειονότητα των νέων που πάσχουν από κορωνοϊό έχουν ήπια συμπτώματα, ή παραμένουν ασυμπτωματικοί, η λοίμωξη μπορεί (σπανίως βέβαια) να προκαλέσει άμεσο τραυματισμό ή φλεγμονή στην καρδιά και στα νεφρά.

Αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης του ασκούμενου

Το ίδιο σημαντική είναι και η αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης του αθλητή για τον εντοπισμό δυνητικά σοβαρών ιατρικών καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό ή ασθένεια κατά την άσκηση / προπόνηση ή κατά τη διάρκεια των αγώνων.

«Η επαναφορά στα επίπεδα που ήταν πριν το lockdown θα πρέπει να γίνει βαθμιαία.

Δεδομένου ότι οι τραυματισμοί στο κάτω άκρο αποτελούν περίπου το 66% όλων των αθλητικών τραυματισμών, η προσαρμογή των προγραμμάτων προπόνησης και η σταδιακή ενδυνάμωση, βελτίωση της ισορροπίας, ευκινησίας και ευελιξίας αποτελεί μια καλή στρατηγική για τη μείωση των τραυματισμών.

Το ίδιο ισχύει βεβαίως για το σύνολο των μυών, καθώς πολύ συχνοί είναι και οι τραυματισμοί στον ώμο, όταν οι ασκούμενοι πιέζουν τον εαυτό τους να φτάσουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την έναρξη του “εγκλεισμού”», επισημαίνει ο Dr Τριανταφυλλόπουλος, προσθέτοντας:

«Διαφορετικά, ακόμα κι ένας ήπιος τραυματισμός θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα σοβαρό πρόβλημα που ενδεχομένως να ταλαιπωρεί τον αθλητή για χρόνια, επιφέροντας λειτουργική ανεπάρκεια και πόνο».

-Τραυματικές ρήξεις του στροφικού πετάλου του ώμου

Για παράδειγμα οι τραυματικές ρήξεις του στροφικού πετάλου του ώμου μπορούν να προκληθούν από τον συνδυασμό άρσης βάρους και απότομης κίνησης του χεριού, από υψηλής έντασης βία και από πτώση στο χέρι.

Η άμεση αντιμετώπισή τους είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της βλάβης.

Αυτός μπορεί να επιτευχθεί πιο γρήγορα με την τοποθέτηση υπακρωμιακού αποστάτη, δηλαδή ενός μπαλονιού ανάμεσα στο ακρώμιο και την κεφαλή του βραχιονίου.

Διαφορετικά ο πόνος είναι πολύ πιθανό να καταστεί χρόνιος και να υποχρεώσει σε αποχή από συγκεκριμένες αθλητικές δραστηριότητες.

Επίσης,  μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, η οποία είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση που στα τελικά στάδιά της προκαλεί έντονο πόνο και δυσλειτουργία της άρθρωσης.

Ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί προσωρινά με νευρόλυση με χρήση ραδιοσυχνοτήτων και οριστικά με αρθροπλαστική.

Η άρθρωση του γόνατος

Το ίδιο ισχύει και για την άρθρωση του γόνατος, δεδομένου ότι η αστάθεια που μπορούν να προκαλέσουν οι ρήξεις μηνίσκων και οι συνδεσμικές κακώσεις  σε συνδυασμό με τη φθορά της άρθρωσης, είναι πιθανό να προκαλέσουν σε βάθος χρόνου αρθρικές αλλοιώσεις, σε ανάπτυξη μετατραυματικής αρθρίτιδας, η οποία αντιμετωπίζεται οριστικά με αρθροπλαστική.

Βέβαια, οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι που έχουν επικρατήσει έναντι της κλασικής ανοιχτής μεθόδου για την αντικατάσταση της άρθρωσης με μια τεχνητή καθιστούν την επέμβαση ακόμη πιο ασφαλή, ιδίως όταν πραγματοποιούνται με  χρήση ψηφιακού συστήματος πλοήγησης.

Όταν δε αυτές οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται με αναίμακτες-μη μεταγγιστικές μεθόδους εξασφαλίζεται γρηγορότερη ανάρρωση, μείωση των πιθανοτήτων διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών, ανοσολογικών επιπλοκών και αλλεργικών αντιδράσεων.

«Κάθε αθλητής επιδιώκει να ξεπερνά τον εαυτό του κάθε φορά που προπονείται.

Με την υπέρβαση, όμως, του ορίου που το σώμα μπορεί να ανεχθεί μπορεί να επέλθει μια επώδυνη απόκριση, ένας τραυματισμός.

Και επειδή ένας θεραπευμένος τραυματισμός, π.χ. ενός τένοντα, συνδέσμου ή μυός δεν συγκρίνεται με έναν υγιή, θα πρέπει οι αθλητές να αφουγκράζονται το σώμα τους και να προσαρμόζουν σταδιακά το προπονητικό πρόγραμμα, αφού η ικανότητά τους να ανεχθούν το φορτίο της προπόνησης είναι μειωμένο και η επιστροφή στην πλήρη προπόνηση αμέσως θα είχε σοβαρές επιπτώσεις τόσο στον κίνδυνο τραυματισμού όσο και στην απόδοσή τους.

Δηλαδή, η τροποποίηση της συχνότητας, του όγκου και της έντασης της προπόνησης πρέπει να αυξάνεται σταδιακά μέχρι να επανέλθει μετά από λίγες εβδομάδες στα προ lockdown επίπεδα», καταλήγει ο Dr Τριανταφυλλόπουλος.

Φυσική Κατάσταση

26.09.2023

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

Το τρέξιμο προάγει την υγεία της καρδιάς, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει τον ύπνο και συνολικά οδηγεί σε μια υγιέστερη ζωή. Το πρόβλημα είναι πως πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να δεσμευτούμε για τακτική άσκηση. Μήπως ανήκετε κι εσείς σε αυτούς που ακόμη και ένα τρέξιμο μόλις 30 δευτερολέπτων μέχρι τη στάση του […]

22.09.2023

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, γνωστό και ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μια διαταραχή η οποία περιλαμβάνει σωματική και ψυχική εξάντληση. Οι πάσχοντες με το σύνδρομο δεν αισθάνονται ανακούφιση μετά από ανάπαυση, αντίθετα η κόπωσή τους επιδεινώνεται. Σταδιακά τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν εξουθενωτικά, εμποδίζοντας τον ασθενή να έχει μια φυσιολογική ζωή. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν […]

Απώλεια βάρους: Αυτά είναι τα τρία είδη γυμναστικής που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες
18.09.2023

Απώλεια βάρους: Αυτά είναι τα τρία είδη γυμναστικής που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες

Μελέτη: Οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη
12.09.2023

Μελέτη: Οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη

Κι όμως: Αυτό το σέξι σημείο της γυναίκας μπορεί να την αποτρέψει από την άθληση!
23.08.2023

Κι όμως: Αυτό το σέξι σημείο της γυναίκας μπορεί να την αποτρέψει από την άθληση!

Hangover στις διακοπές: Πώς να απολαύσουμε το ποτό μας χωρίς τον πονοκέφαλο της επόμενης μέρας
17.08.2023

Hangover στις διακοπές: Πώς να απολαύσουμε το ποτό μας χωρίς τον πονοκέφαλο της επόμενης μέρας

Νιώθετε συχνά κόπωση; – Οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να πάρετε ενέργεια
17.08.2023

Νιώθετε συχνά κόπωση; – Οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να πάρετε ενέργεια

Δείτε πώς θα «χάσετε» βάρος… κολυμπώντας – Πόσες θερμίδες «καίτε»
14.08.2023

Δείτε πώς θα «χάσετε» βάρος… κολυμπώντας – Πόσες θερμίδες «καίτε»

Γιατί να επιλέξετε υδατάνθρακες μετά από σωματική άσκηση – Τα οφέλη για την υγεία
14.08.2023

Γιατί να επιλέξετε υδατάνθρακες μετά από σωματική άσκηση – Τα οφέλη για την υγεία

Η «θαυματουργή» άσκηση που θα σου χαρίσει τέλειους γλουτούς (βίντεο)
11.08.2023

Η «θαυματουργή» άσκηση που θα σου χαρίσει τέλειους γλουτούς (βίντεο)

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Διατροφή
2

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Healthy pets
3

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

02.10.2023

Προσοχή στη δοσολογία με αυτό το μπαχαρικό – Σε μεγάλες ποσότητες δημιουργεί ψευδαισθήσεις

Το μοσχοκάρυδο φημίζεται για την γεύση και το άρωμα που δίνει, αλλά και για την αντιοξειδωτική του δράση. Ωστόσο η υπερβολική χρήση του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Ταιριάζει τέλεια στα κέικ, στα μπισκότα, ακόμα και μέσα στον καφέ. Και αν νομίζεις ότι ταιριάζει μόνο στα γλυκά, κάνεις λάθος, αφού νοστιμίζει και τα αλμυρά εδέσματα. Δοκίμασε […]

02.10.2023

Ε.Μασκ: «Πώς είναι ασφαλής ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για μία αρρώστια που χρειάζεται τεστ για να εντοπιστεί;»

Ο Ε.Μασκ με νέα ανάρτησή του στο Χ διερωτάται-διαπιστώνει για την πανδημία και τους αναγκαστικούς εμβολισμούς: «Φαντάσου ένα εμβόλιο τόσο ασφαλές που πρέπει να σε απειλήσουν για να το κάνεις για μία αρρώστια τόσο θανατηφόρα που πρέπει να κάνεις τεστ για να εντοπιστεί». Imagination Land! pic.twitter.com/5WUDJZcpFu — Elon Musk (@elonmusk) October 1, 2023 Mε μία […]

Έξι «υποτιμημένοι» ευρωπαϊκοί προορισμοί που αξίζει να τους επισκεφθείτε – Θα σας «μαγέψουν»
29.09.2023

Έξι «υποτιμημένοι» ευρωπαϊκοί προορισμοί που αξίζει να τους επισκεφθείτε – Θα σας «μαγέψουν»

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Έστειλαν σπίτι του ασθενή που πήγε να χειρουργηθεί λόγω έλλειψης μηχανημάτων
29.09.2023

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Έστειλαν σπίτι του ασθενή που πήγε να χειρουργηθεί λόγω έλλειψης μηχανημάτων

Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για την κατάθλιψη μετά από αναβολές δεκαετιών
29.09.2023

Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για την κατάθλιψη μετά από αναβολές δεκαετιών

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)
29.09.2023

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες
28.09.2023

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

Σουδάν: Γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εξάπλωση της χολέρας και του δάγκειου πυρετού
28.09.2023

Σουδάν: Γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εξάπλωση της χολέρας και του δάγκειου πυρετού

Μπάμιες: Η θρεπτική τους αξία και τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας
28.09.2023

Μπάμιες: Η θρεπτική τους αξία και τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας

Μαγνήσιο: Τελικά βοηθάει στον ύπνο; Τι λένε οι ειδικοί
28.09.2023

Μαγνήσιο: Τελικά βοηθάει στον ύπνο; Τι λένε οι ειδικοί