Διατροφή

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Όταν σουρώνουμε τα ζυμαρικά, το πρώτο ένστικτο είναι να πετάξουμε το νερό της κατσαρόλας. Όμως αυτό το φαινομενικά αδιάφορο υγρό είναι στην πραγματικότητα ένας μικρός σύμμαχος στην κουζίνα – και όχι μόνο. Το αμυλούχο νερό που μένει από το βράσιμο έχει περισσότερες χρήσεις απ’ όσες φαντάζεστε.

Γιατί είναι τόσο πολύτιμο;

Κατά το βράσιμο, τα ζυμαρικά απελευθερώνουν άμυλο, μετατρέποντας το νερό σε μια θολή, πλούσια βάση με ελαφριά αλατότητα (αν έχετε προσθέσει αλάτι). Αυτό το μείγμα λειτουργεί ως φυσικό «συνδετικό» υλικό και μπορεί να ενισχύσει την υφή και τη γεύση σε άλλες παρασκευές.

Λίπασμα για τα φυτά

Τέλος, αν δεν σκοπεύετε να το εντάξετε σε κάποια συνταγή, μην το πετάξετε στον νεροχύτη. Αφήστε το να κρυώσει και ποτίστε τα φυτά σας. Το άμυλο και τα μεταλλικά στοιχεία του νερού λειτουργούν σαν φυσικό, ήπιο λίπασμα.

Καθαριστικό για κατσαρόλες

Όσο είναι ακόμα ζεστό, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε σκεύη με λίπη ή καμένα υπολείμματα. Το άμυλο βοηθά στη διάσπαση της λιπαρότητας με φυσικό τρόπο.

Μουλιάστε τα όσπρια

Αν έχετε ρεβίθια, φασόλια ή φακές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νερό από τα μακαρόνια για το μούλιασμα. Το άμυλο βοηθά να μαλακώσουν γρηγορότερα και να χυλώσουν καλύτερα κατά το μαγείρεμα.

Ενίσχυση στις ζύμες

Το αμυλούχο νερό είναι ιδανικό για να ζυμώσετε ψωμί ή πίτσα. Ενισχύει την ελαστικότητα της ζύμης και δίνει μια ελαφρώς πιο γευστική βάση, ειδικά αν το νερό περιέχει και λίγο αλάτι.

Στον ατμό με περισσότερη γεύση

Χρησιμοποιήστε το για να μαγειρέψετε λαχανικά στον ατμό. Το ελαφρώς αμυλούχο και αλατισμένο νερό προσθέτει μια διακριτική γευστική νότα στα λαχανικά.

Βελτιώστε τις σάλτσες σας

Μια κουταλιά από αυτό το νερό μπορεί να μεταμορφώσει τη σάλτσα σας. Είτε πρόκειται για πέστο, είτε για καρμπονάρα, είτε για κλασική ντομάτας, λίγο νερό από τα μακαρόνια βοηθά να δέσει τέλεια με τα ζυμαρικά και να αποκτήσει πιο κρεμώδη υφή.

Ελαφρύς ζωμός για σούπες

Αντί για απλό νερό, χρησιμοποιήστε αυτό που έμεινε από τα ζυμαρικά ως βάση για σούπες ή βελουτέ. Προσφέρει πιο «γεμάτη» υφή και ενισχύει τη γεύση.


Ένα «υγρό» που αξίζει να κρατήσετε

Το νερό από τα ζυμαρικά μπορεί να γίνει το μυστικό σας όπλο για καλύτερο φαγητό, πιο αποδοτικό καθάρισμα και υγιή φυτά. Την επόμενη φορά που θα βράσετε μακαρόνια, μην το πετάξετε. Κρατήστε το – και αξιοποιήστε το έξυπνα.

Διατροφή

25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Τι δείχνουν οι έρευνες

25.09.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Μάθετε το μυστικό που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που μαγειρεύετε κρέας στο σπίτι

25.09.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

25.09.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

24.09.2025

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

08.09.2025

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα

29.08.2025

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε με μηλόξυδο

29.08.2025

Νέα μελέτη: Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να μειώσουν έως και 61% τον κίνδυνο άνοιας

29.08.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Το αμυλούχο νερό είναι πολύ πιο χρήσιμο και ωφέλιμο από όσο φαντάζεστε

25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

Κάποιες καταστάσεις, όπως η δερματίτιδα εξ επαφής, δεν είναι ανησυχητικές, ενώ άλλες, όπως η ερυθρά, απαιτούν προσοχή

25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

25.09.2025

Ερευνητές εντόπισαν το αρχαίο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη συνείδηση

25.09.2025

Δωρεάν φάρμακα για άτομα με αναπηρία όρασης 80% και άνω

25.09.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

25.09.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

25.09.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

24.09.2025

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία