Όταν σουρώνουμε τα ζυμαρικά, το πρώτο ένστικτο είναι να πετάξουμε το νερό της κατσαρόλας. Όμως αυτό το φαινομενικά αδιάφορο υγρό είναι στην πραγματικότητα ένας μικρός σύμμαχος στην κουζίνα – και όχι μόνο. Το αμυλούχο νερό που μένει από το βράσιμο έχει περισσότερες χρήσεις απ’ όσες φαντάζεστε.
Γιατί είναι τόσο πολύτιμο;
Κατά το βράσιμο, τα ζυμαρικά απελευθερώνουν άμυλο, μετατρέποντας το νερό σε μια θολή, πλούσια βάση με ελαφριά αλατότητα (αν έχετε προσθέσει αλάτι). Αυτό το μείγμα λειτουργεί ως φυσικό «συνδετικό» υλικό και μπορεί να ενισχύσει την υφή και τη γεύση σε άλλες παρασκευές.
Λίπασμα για τα φυτά
Τέλος, αν δεν σκοπεύετε να το εντάξετε σε κάποια συνταγή, μην το πετάξετε στον νεροχύτη. Αφήστε το να κρυώσει και ποτίστε τα φυτά σας. Το άμυλο και τα μεταλλικά στοιχεία του νερού λειτουργούν σαν φυσικό, ήπιο λίπασμα.
Καθαριστικό για κατσαρόλες
Όσο είναι ακόμα ζεστό, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε σκεύη με λίπη ή καμένα υπολείμματα. Το άμυλο βοηθά στη διάσπαση της λιπαρότητας με φυσικό τρόπο.
Μουλιάστε τα όσπρια
Αν έχετε ρεβίθια, φασόλια ή φακές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νερό από τα μακαρόνια για το μούλιασμα. Το άμυλο βοηθά να μαλακώσουν γρηγορότερα και να χυλώσουν καλύτερα κατά το μαγείρεμα.
Ενίσχυση στις ζύμες
Το αμυλούχο νερό είναι ιδανικό για να ζυμώσετε ψωμί ή πίτσα. Ενισχύει την ελαστικότητα της ζύμης και δίνει μια ελαφρώς πιο γευστική βάση, ειδικά αν το νερό περιέχει και λίγο αλάτι.
Στον ατμό με περισσότερη γεύση
Χρησιμοποιήστε το για να μαγειρέψετε λαχανικά στον ατμό. Το ελαφρώς αμυλούχο και αλατισμένο νερό προσθέτει μια διακριτική γευστική νότα στα λαχανικά.
Βελτιώστε τις σάλτσες σας
Μια κουταλιά από αυτό το νερό μπορεί να μεταμορφώσει τη σάλτσα σας. Είτε πρόκειται για πέστο, είτε για καρμπονάρα, είτε για κλασική ντομάτας, λίγο νερό από τα μακαρόνια βοηθά να δέσει τέλεια με τα ζυμαρικά και να αποκτήσει πιο κρεμώδη υφή.
Ελαφρύς ζωμός για σούπες
Αντί για απλό νερό, χρησιμοποιήστε αυτό που έμεινε από τα ζυμαρικά ως βάση για σούπες ή βελουτέ. Προσφέρει πιο «γεμάτη» υφή και ενισχύει τη γεύση.
Ένα «υγρό» που αξίζει να κρατήσετε
Το νερό από τα ζυμαρικά μπορεί να γίνει το μυστικό σας όπλο για καλύτερο φαγητό, πιο αποδοτικό καθάρισμα και υγιή φυτά. Την επόμενη φορά που θα βράσετε μακαρόνια, μην το πετάξετε. Κρατήστε το – και αξιοποιήστε το έξυπνα.