Διατροφή

Μια μακαρονάδα οδήγησε σε «διπλωματική κρίση» Ιταλία με Βρετανία

Μία ιταλική παραδοσιακή συνταγή για σπαγγέτι έφτασε στα όριά της, τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βρετανία. Όλα ξεκίνησαν όταν ένα από τα πιο διάσημα βρετανικά site πρόσθεσε ένα συστατικό στη διάσημη συνταγή «cacio e pepe» (τυρί και πιπέρι).

Κατά τα ιταλικά media το βρετανικό site κατακρεούργησε τη συνταγή με τα τρία υλικά καθώς πρόσθεσε ένα ακόμα: το βούτυρο.

Η συνταγή του Good Food, που άνηκε στο παρελθόν στο BBC, περιέγραψε τη συνταγή, ως έναν γαστρονομικό θεσμό στην ιταλική πρωτεύουσα, ως «αγαπημένο πιάτο» που θα μπορούσε εύκολα να παρασκευαστεί για «ένα γρήγορο γεύμα» χρησιμοποιώντας «τέσσερα απλά υλικά – σπαγγέτι, πιπέρι, παρμεζάνα και βούτυρο. Εκεί ήταν που «ξεσπάθωσαν» οι Ιταλοί. Καθώς όχι μόνο το κείμενο υπονοούσε ότι πρόκειται για μία εύκολη συνταγή αλλά πρόσθεσαν βούτυρο και παρμεζάνα, το λάθος δηλαδή τυρί.

Η παραδοσιακή συνταγή για την «cacio e pepe» περιέχει μόνο τρία υλικά: πάστα (συνήθως τοναρέλι) πεκορίνο Ρομάνο και μαύρο πιπέρι. Ούτε βούτυρο ούτε παρμεζάνα. Μάλιστα, ήταν τέτοια η οργή των Ιταλών, που η Fiepet Confesercenti, η ένωση που αντιπροσωπεύει τα ιταλικά εστιατόρια, είπαν ότι θα απαιτήσουν διόρθωση από το site προκειμένου «να διασφαλίσουν αυτό το εμβληματικό πιάτο». Επιπλέον, κοινοποίησε το ζήτημα στην βρετανική πρεσβεία στη Ρώμη.

Η συνταγή υπάρχει στο site περίπου 3 μήνες και παρά τα σχόλια αναγνωστών για την προσθήκη του βουτύρου, μόλις πρόσφατα το έμαθε η αρμόδια ένωση, Fiepet Confesercenti, η οποία επίσης προσβλήθηκε από το σύντομο βίντεο προετοιμασίας που ακολουθεί και δείχνει να βάζουν ένα κομμάτι βούτυρο σε ένα τηγάνι.

Ο Claudio Pica, πρόεδρος της ένωσης της Ρώμης για το Fiepet Confesercenti, δήλωσε ότι ο σύλλογος ήταν «έκπληκτος» που είδε τη συνταγή σε έναν τόσο δημοφιλή και σεβαστό site φαγητού, προσθέτοντας ότι έχουν σταλεί επιστολές στην Immediate Media, τον ιδιοκτήτη του site, και στον Βρετανό πρέσβη στη Ρώμη, Edward Llewellyn.

«Αυτό το εμβληματικό πιάτο, παραδοσιακά από τη Ρώμη και την περιοχή του Λάτσιο, αποτελεί βασικό στοιχείο της ιταλικής κουζίνας εδώ και χρόνια, σε τέτοιο βαθμό που έχει αναπαραχθεί ακόμη και πέρα από τα σύνορα της Ιταλίας», πρόσθεσε. «Λυπούμαστε που αντικρούουμε τα ιστορικά και έγκυρα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά η αρχική συνταγή για το cacio e pepe δεν περιέχει παρμεζάνα και βούτυρο. Δεν υπάρχουν τέσσερα συστατικά, αλλά τρία: ζυμαρικό, πιπέρι και πεκορίνο».

Ο Pica παραδέχτηκε ότι ενώ ορισμένοι σεφ μπορεί να ασχολούνται με τη συνταγή, η κύρια ανησυχία είναι ότι ο ιστότοπος έχει παραπλανήσει τους αναγνώστες παρουσιάζοντας το πιάτο ως το πρωτότυπο.

Έντονη αντίδραση υπήρξε και από ιταλικά Μέσα με την εφημερίδα Il Messaggero, με έδρα τη Ρώμη, να γράφει: «Παραφράζοντας τον διάσημο βρετανικό ύμνο “Ο Θεός να σώσει τον βασιλιά”, οι εστιάτορες της Ρώμης λένε τώρα: “Ο Θεός να σώσει το cacio e pepe”».

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ξένα μέσα ενημέρωσης εμπλέκονται σε μια ιταλική διαμάχη για το φαγητό. Το 2021, οι New York Times δημοσίευσαν μια τροποποιημένη συνταγή για ένα άλλο κλασικό πιάτο ζυμαρικών, την καρμπονάρα, η οποία περιελάμβανε ντομάτες.

Ενώ η περιγραφή της συνταγής, που ονομάζεται «καπνιστή καρμπονάρα ντομάτας» και δημιουργήθηκε από την Kay Chun, προειδοποιεί τους αναγνώστες ότι δεν ήταν η πρωτότυπη, η Coldiretti, η ένωση Ιταλών αγροτών, επιτέθηκε, λέγοντας ότι η τροποποίηση ήταν «η κορυφή του παγόβουνου στην παραποίηση των παραδοσιακών ιταλικών πιάτων».

Διατροφή

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

04.11.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

01.11.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε