Διατροφή

Μια μακαρονάδα οδήγησε σε «διπλωματική κρίση» Ιταλία με Βρετανία

Μία ιταλική παραδοσιακή συνταγή για σπαγγέτι έφτασε στα όριά της, τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βρετανία. Όλα ξεκίνησαν όταν ένα από τα πιο διάσημα βρετανικά site πρόσθεσε ένα συστατικό στη διάσημη συνταγή «cacio e pepe» (τυρί και πιπέρι).

Κατά τα ιταλικά media το βρετανικό site κατακρεούργησε τη συνταγή με τα τρία υλικά καθώς πρόσθεσε ένα ακόμα: το βούτυρο.

Η συνταγή του Good Food, που άνηκε στο παρελθόν στο BBC, περιέγραψε τη συνταγή, ως έναν γαστρονομικό θεσμό στην ιταλική πρωτεύουσα, ως «αγαπημένο πιάτο» που θα μπορούσε εύκολα να παρασκευαστεί για «ένα γρήγορο γεύμα» χρησιμοποιώντας «τέσσερα απλά υλικά – σπαγγέτι, πιπέρι, παρμεζάνα και βούτυρο. Εκεί ήταν που «ξεσπάθωσαν» οι Ιταλοί. Καθώς όχι μόνο το κείμενο υπονοούσε ότι πρόκειται για μία εύκολη συνταγή αλλά πρόσθεσαν βούτυρο και παρμεζάνα, το λάθος δηλαδή τυρί.

Η παραδοσιακή συνταγή για την «cacio e pepe» περιέχει μόνο τρία υλικά: πάστα (συνήθως τοναρέλι) πεκορίνο Ρομάνο και μαύρο πιπέρι. Ούτε βούτυρο ούτε παρμεζάνα. Μάλιστα, ήταν τέτοια η οργή των Ιταλών, που η Fiepet Confesercenti, η ένωση που αντιπροσωπεύει τα ιταλικά εστιατόρια, είπαν ότι θα απαιτήσουν διόρθωση από το site προκειμένου «να διασφαλίσουν αυτό το εμβληματικό πιάτο». Επιπλέον, κοινοποίησε το ζήτημα στην βρετανική πρεσβεία στη Ρώμη.

Η συνταγή υπάρχει στο site περίπου 3 μήνες και παρά τα σχόλια αναγνωστών για την προσθήκη του βουτύρου, μόλις πρόσφατα το έμαθε η αρμόδια ένωση, Fiepet Confesercenti, η οποία επίσης προσβλήθηκε από το σύντομο βίντεο προετοιμασίας που ακολουθεί και δείχνει να βάζουν ένα κομμάτι βούτυρο σε ένα τηγάνι.

Ο Claudio Pica, πρόεδρος της ένωσης της Ρώμης για το Fiepet Confesercenti, δήλωσε ότι ο σύλλογος ήταν «έκπληκτος» που είδε τη συνταγή σε έναν τόσο δημοφιλή και σεβαστό site φαγητού, προσθέτοντας ότι έχουν σταλεί επιστολές στην Immediate Media, τον ιδιοκτήτη του site, και στον Βρετανό πρέσβη στη Ρώμη, Edward Llewellyn.

«Αυτό το εμβληματικό πιάτο, παραδοσιακά από τη Ρώμη και την περιοχή του Λάτσιο, αποτελεί βασικό στοιχείο της ιταλικής κουζίνας εδώ και χρόνια, σε τέτοιο βαθμό που έχει αναπαραχθεί ακόμη και πέρα από τα σύνορα της Ιταλίας», πρόσθεσε. «Λυπούμαστε που αντικρούουμε τα ιστορικά και έγκυρα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά η αρχική συνταγή για το cacio e pepe δεν περιέχει παρμεζάνα και βούτυρο. Δεν υπάρχουν τέσσερα συστατικά, αλλά τρία: ζυμαρικό, πιπέρι και πεκορίνο».

Ο Pica παραδέχτηκε ότι ενώ ορισμένοι σεφ μπορεί να ασχολούνται με τη συνταγή, η κύρια ανησυχία είναι ότι ο ιστότοπος έχει παραπλανήσει τους αναγνώστες παρουσιάζοντας το πιάτο ως το πρωτότυπο.

Έντονη αντίδραση υπήρξε και από ιταλικά Μέσα με την εφημερίδα Il Messaggero, με έδρα τη Ρώμη, να γράφει: «Παραφράζοντας τον διάσημο βρετανικό ύμνο “Ο Θεός να σώσει τον βασιλιά”, οι εστιάτορες της Ρώμης λένε τώρα: “Ο Θεός να σώσει το cacio e pepe”».

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ξένα μέσα ενημέρωσης εμπλέκονται σε μια ιταλική διαμάχη για το φαγητό. Το 2021, οι New York Times δημοσίευσαν μια τροποποιημένη συνταγή για ένα άλλο κλασικό πιάτο ζυμαρικών, την καρμπονάρα, η οποία περιελάμβανε ντομάτες.

Ενώ η περιγραφή της συνταγής, που ονομάζεται «καπνιστή καρμπονάρα ντομάτας» και δημιουργήθηκε από την Kay Chun, προειδοποιεί τους αναγνώστες ότι δεν ήταν η πρωτότυπη, η Coldiretti, η ένωση Ιταλών αγροτών, επιτέθηκε, λέγοντας ότι η τροποποίηση ήταν «η κορυφή του παγόβουνου στην παραποίηση των παραδοσιακών ιταλικών πιάτων».

Διατροφή

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Από τα πρώτα σημάδια μέχρι τις λύσεις

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Όταν η νυχτερινή ανάπαυση δεν επαρκεί

01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

25.09.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

25.09.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

25.09.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

24.09.2025

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.10.2025

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για σκεύασμα που «καίει λίπος»: Μην το χρησιμοποιήσετε

Το σκεύασμα περιέχει σιβουτραμίνη, μια δραστική ουσία που έχει αποσυρθεί από το 2010!

03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Σύγχρονες λύσεις για αυτή την κοινή αλλά «κρυφή» πάθηση

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία