Διατροφή

Μια μακαρονάδα οδήγησε σε «διπλωματική κρίση» Ιταλία με Βρετανία

Η ένωση των Ιταλών εστιατόρων στη Ρώμη έφτασαν μέχρι τη Βρετανική πρεσβεία για να διαμαρτυρηθούν απαιτώντας διόρθωση
Μια μακαρονάδα οδήγησε σε «διπλωματική κρίση» Ιταλία με Βρετανία

Μία ιταλική παραδοσιακή συνταγή για σπαγγέτι έφτασε στα όριά της, τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βρετανία. Όλα ξεκίνησαν όταν ένα από τα πιο διάσημα βρετανικά site πρόσθεσε ένα συστατικό στη διάσημη συνταγή «cacio e pepe» (τυρί και πιπέρι).

Κατά τα ιταλικά media το βρετανικό site κατακρεούργησε τη συνταγή με τα τρία υλικά καθώς πρόσθεσε ένα ακόμα: το βούτυρο.

Η συνταγή του Good Food, που άνηκε στο παρελθόν στο BBC, περιέγραψε τη συνταγή, ως έναν γαστρονομικό θεσμό στην ιταλική πρωτεύουσα, ως «αγαπημένο πιάτο» που θα μπορούσε εύκολα να παρασκευαστεί για «ένα γρήγορο γεύμα» χρησιμοποιώντας «τέσσερα απλά υλικά – σπαγγέτι, πιπέρι, παρμεζάνα και βούτυρο. Εκεί ήταν που «ξεσπάθωσαν» οι Ιταλοί. Καθώς όχι μόνο το κείμενο υπονοούσε ότι πρόκειται για μία εύκολη συνταγή αλλά πρόσθεσαν βούτυρο και παρμεζάνα, το λάθος δηλαδή τυρί.

Η παραδοσιακή συνταγή για την «cacio e pepe» περιέχει μόνο τρία υλικά: πάστα (συνήθως τοναρέλι) πεκορίνο Ρομάνο και μαύρο πιπέρι. Ούτε βούτυρο ούτε παρμεζάνα. Μάλιστα, ήταν τέτοια η οργή των Ιταλών, που η Fiepet Confesercenti, η ένωση που αντιπροσωπεύει τα ιταλικά εστιατόρια, είπαν ότι θα απαιτήσουν διόρθωση από το site προκειμένου «να διασφαλίσουν αυτό το εμβληματικό πιάτο». Επιπλέον, κοινοποίησε το ζήτημα στην βρετανική πρεσβεία στη Ρώμη.

Η συνταγή υπάρχει στο site περίπου 3 μήνες και παρά τα σχόλια αναγνωστών για την προσθήκη του βουτύρου, μόλις πρόσφατα το έμαθε η αρμόδια ένωση, Fiepet Confesercenti, η οποία επίσης προσβλήθηκε από το σύντομο βίντεο προετοιμασίας που ακολουθεί και δείχνει να βάζουν ένα κομμάτι βούτυρο σε ένα τηγάνι.

Ο Claudio Pica, πρόεδρος της ένωσης της Ρώμης για το Fiepet Confesercenti, δήλωσε ότι ο σύλλογος ήταν «έκπληκτος» που είδε τη συνταγή σε έναν τόσο δημοφιλή και σεβαστό site φαγητού, προσθέτοντας ότι έχουν σταλεί επιστολές στην Immediate Media, τον ιδιοκτήτη του site, και στον Βρετανό πρέσβη στη Ρώμη, Edward Llewellyn.

«Αυτό το εμβληματικό πιάτο, παραδοσιακά από τη Ρώμη και την περιοχή του Λάτσιο, αποτελεί βασικό στοιχείο της ιταλικής κουζίνας εδώ και χρόνια, σε τέτοιο βαθμό που έχει αναπαραχθεί ακόμη και πέρα από τα σύνορα της Ιταλίας», πρόσθεσε. «Λυπούμαστε που αντικρούουμε τα ιστορικά και έγκυρα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά η αρχική συνταγή για το cacio e pepe δεν περιέχει παρμεζάνα και βούτυρο. Δεν υπάρχουν τέσσερα συστατικά, αλλά τρία: ζυμαρικό, πιπέρι και πεκορίνο».

Ο Pica παραδέχτηκε ότι ενώ ορισμένοι σεφ μπορεί να ασχολούνται με τη συνταγή, η κύρια ανησυχία είναι ότι ο ιστότοπος έχει παραπλανήσει τους αναγνώστες παρουσιάζοντας το πιάτο ως το πρωτότυπο.

Έντονη αντίδραση υπήρξε και από ιταλικά Μέσα με την εφημερίδα Il Messaggero, με έδρα τη Ρώμη, να γράφει: «Παραφράζοντας τον διάσημο βρετανικό ύμνο “Ο Θεός να σώσει τον βασιλιά”, οι εστιάτορες της Ρώμης λένε τώρα: “Ο Θεός να σώσει το cacio e pepe”».

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ξένα μέσα ενημέρωσης εμπλέκονται σε μια ιταλική διαμάχη για το φαγητό. Το 2021, οι New York Times δημοσίευσαν μια τροποποιημένη συνταγή για ένα άλλο κλασικό πιάτο ζυμαρικών, την καρμπονάρα, η οποία περιελάμβανε ντομάτες.

Ενώ η περιγραφή της συνταγής, που ονομάζεται «καπνιστή καρμπονάρα ντομάτας» και δημιουργήθηκε από την Kay Chun, προειδοποιεί τους αναγνώστες ότι δεν ήταν η πρωτότυπη, η Coldiretti, η ένωση Ιταλών αγροτών, επιτέθηκε, λέγοντας ότι η τροποποίηση ήταν «η κορυφή του παγόβουνου στην παραποίηση των παραδοσιακών ιταλικών πιάτων».

Διατροφή

20.08.2025

Για ποιο λόγο ξυπνάμε πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι μας

Το σώμα μας λειτουργεί με έναν φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης, γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός

20.08.2025

Αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας: Δείτε ποια είναι τα τρόφιμα που κάνουν καλό στην υγεία των νεφρών

Απαλλάσσουν το αίμα από τις τοξίνες και τα άχρηστα υποπροϊόντα του μεταβολισμού και εξισορροπούν τα επίπεδα των υγρών και των ηλεκτρολυτών

Το λίπος στην κοιλιά στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο αδυναμίας και εμφάνισης ασθενειών δεκαετίες αργότερα
20.08.2025

Το λίπος στην κοιλιά στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο αδυναμίας και εμφάνισης ασθενειών δεκαετίες αργότερα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Το νερό δεν βοηθάει στο χανγκόβερ
20.08.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Το νερό δεν βοηθάει στο χανγκόβερ

Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Αυτές είναι οι τρεις τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεστάνετε
20.08.2025

Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Αυτές είναι οι τρεις τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεστάνετε

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών
20.08.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!
20.08.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!

Εξαρτάται από το πώς τις τρώτε: Οι πατάτες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
20.08.2025

Εξαρτάται από το πώς τις τρώτε: Οι πατάτες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Ειδικός αποκαλύπτει: Γιατί οι έξι ώρες ύπνου εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία
20.08.2025

Ειδικός αποκαλύπτει: Γιατί οι έξι ώρες ύπνου εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία

Για να ξέρετε τι να επιλέγετε: Aυτά είναι τα ψάρια με χαμηλά λιπαρά και υψηλά Ω-3
20.08.2025

Για να ξέρετε τι να επιλέγετε: Aυτά είναι τα ψάρια με χαμηλά λιπαρά και υψηλά Ω-3

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

20.08.2025

Για ποιο λόγο ξυπνάμε πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι μας

Το σώμα μας λειτουργεί με έναν φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης, γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός

20.08.2025

Τι σημαίνουν οι ρωγμές στις φτέρνες – Πότε δεν πρέπει να τις αγνοήσετε

Διαβάστε ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες

Αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας: Δείτε ποια είναι τα τρόφιμα που κάνουν καλό στην υγεία των νεφρών
20.08.2025

Αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας: Δείτε ποια είναι τα τρόφιμα που κάνουν καλό στην υγεία των νεφρών

Σπουδαία ιατρική ανακάλυψη: Ανακαλύφθηκε νέα ομάδα αίματος σε γυναίκα στην Ινδία – Τι ξέρουμε για την CRIB
20.08.2025

Σπουδαία ιατρική ανακάλυψη: Ανακαλύφθηκε νέα ομάδα αίματος σε γυναίκα στην Ινδία – Τι ξέρουμε για την CRIB

Το λίπος στην κοιλιά στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο αδυναμίας και εμφάνισης ασθενειών δεκαετίες αργότερα
20.08.2025

Το λίπος στην κοιλιά στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο αδυναμίας και εμφάνισης ασθενειών δεκαετίες αργότερα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Το νερό δεν βοηθάει στο χανγκόβερ
20.08.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Το νερό δεν βοηθάει στο χανγκόβερ

Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Αυτές είναι οι τρεις τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεστάνετε
20.08.2025

Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Αυτές είναι οι τρεις τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεστάνετε

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών
20.08.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση
20.08.2025

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!
20.08.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!