Διατροφή

Εξαρτάται από το πώς τις τρώτε: Οι πατάτες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, αναφέρουν πώς οι πατάτες μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, αλλά εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής τους.

Σε μεγάλη ανάλυση που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος παρουσιάζει διακυμάνσεις όταν τρώγονται βραστές, ψητές, σε μορφή πουρέ ή τηγανητές.

Επιπλέον, όταν μειωθεί η κατανάλωσή τους ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά.

Η ανάλυση δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The BMJ. Όπως γράφουν οι ερευνητές, οι πατάτες είναι το τρίτο σε κατανάλωση τρόφιμο στον πλανήτη.

Είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, κάλιο, πολυφαινόλες και μαγνήσιο.

Ωστόσο η υψηλή περιεκτικότητά τους σε άμυλο, το αυξάνει απότομα τη γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος, έχει δημιουργήσει διχογνωμίες για τον δυνητικό ρόλο τους στον κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και άλλα ακαδημαϊκά κέντρα, θέλησαν να διερευνήσουν σε βάθος χρόνου το θέμα.

Έτσι, ανέλυσαν δεδομένα από 205.107 άνδρες και γυναίκες. Μεταξύ 1984 και 1991 οι άνθρωποι αυτοί δήλωσαν συμμετοχή σε τρεις μεγάλες αμερικανικές μελέτες.

Κατά την έναρξή τους, κανείς δεν έπασχε από διαβήτη ή άλλη σοβαρή νόσο (π.χ. καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο). Όλοι, δε, είχαν ηλικία άνω των 40 ετών.

Επί σχεδόν τρεις δεκαετίες οι εθελοντές συμπλήρωναν ανά τετραετία αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, υγείας και τρόπου ζωής. Στο μεσοδιάστημα, 22.299 από αυτούς εκδήλωσαν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης αυτός είναι ο συχνότερος παγκοσμίως (αντιστοιχεί σε περισσότερο από 95% των κρουσμάτων). Σχετίζεται με τον τρόπο ζωής (π.χ. καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή) και με την συσσώρευση περιττών κιλών.

Τα ευρήματα

Αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη (π.χ. σωματικό βάρος), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πολλές πατάτες αυξάνουν τον κίνδυνο. Ωστόσο αυτό ισχύει πρωτίστως για τις τηγανητές.

Ειδικότερα, ανά 3 μερίδες (εστιατορίου) πατάτες κάθε είδους που έτρωγαν οι εθελοντές την εβδομάδα, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 5%. Ωστόσο η αύξηση του κινδύνου με τις τηγανητές ήταν 20%. Όταν κάποιος έτρωγε μόνον βραστές πατάτες, ψητές ή πουρέ, οι πιθανότητές του να εκδηλώσει διαβήτη δεν αυξάνονταν ιδιαίτερα (ούτε 1%).

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η αντικατάσταση 3 μερίδων από πατάτες κάθε είδους την εβδομάδα με δημητριακά ολικής αλέσεως, οδηγούσε σε μείωση του κινδύνου διαβήτη κατά 8%. Και πάλι όμως η μείωση εξαρτάτο από το είδος της πατάτας.

Όταν η αντικατάσταση αφορούσε τις ψητές, τις βραστές ή τον πουρέ, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 4%. Όταν όμως αντικαθίσταντο οι τηγανητές, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 19%.

Αντιθέτως, όταν οι εθελοντές αντικαθιστούσαν τις ψητές ή τις βραστές πατάτες ή τον πουρέ με λευκό ρύζι, ο κίνδυνος διαβήτη αυξανόταν.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι τηγανητές πατάτες είναι αυτές που αυξάνουν πρωτίστως τις πιθανότητες διαβήτη τύπου 2, γράφουν οι ερευνητές. Αν μειωθούν αυτές από τη διατροφή, ο οργανισμός μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη.

Διατροφή

20.08.2025

Για ποιο λόγο ξυπνάμε πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι μας

Το σώμα μας λειτουργεί με έναν φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης, γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός

20.08.2025

Αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας: Δείτε ποια είναι τα τρόφιμα που κάνουν καλό στην υγεία των νεφρών

Απαλλάσσουν το αίμα από τις τοξίνες και τα άχρηστα υποπροϊόντα του μεταβολισμού και εξισορροπούν τα επίπεδα των υγρών και των ηλεκτρολυτών

20.08.2025

Το λίπος στην κοιλιά στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο αδυναμίας και εμφάνισης ασθενειών δεκαετίες αργότερα

20.08.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Το νερό δεν βοηθάει στο χανγκόβερ

20.08.2025

Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Αυτές είναι οι τρεις τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεστάνετε

20.08.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

20.08.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!

20.08.2025

Μια μακαρονάδα οδήγησε σε «διπλωματική κρίση» Ιταλία με Βρετανία

20.08.2025

Ειδικός αποκαλύπτει: Γιατί οι έξι ώρες ύπνου εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία

20.08.2025

Για να ξέρετε τι να επιλέγετε: Aυτά είναι τα ψάρια με χαμηλά λιπαρά και υψηλά Ω-3

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

20.08.2025

Για ποιο λόγο ξυπνάμε πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι μας

Το σώμα μας λειτουργεί με έναν φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης, γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός

20.08.2025

Τι σημαίνουν οι ρωγμές στις φτέρνες – Πότε δεν πρέπει να τις αγνοήσετε

Διαβάστε ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες

20.08.2025

Αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας: Δείτε ποια είναι τα τρόφιμα που κάνουν καλό στην υγεία των νεφρών

20.08.2025

Σπουδαία ιατρική ανακάλυψη: Ανακαλύφθηκε νέα ομάδα αίματος σε γυναίκα στην Ινδία – Τι ξέρουμε για την CRIB

20.08.2025

Το λίπος στην κοιλιά στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο αδυναμίας και εμφάνισης ασθενειών δεκαετίες αργότερα

20.08.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Το νερό δεν βοηθάει στο χανγκόβερ

20.08.2025

Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Αυτές είναι οι τρεις τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεστάνετε

20.08.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

20.08.2025

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση

20.08.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!