Διατροφή

Τροφικές δηλητηριάσεις:Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να προστατευτούμε

Με τον όρο Τροφικές Δηλητηριάσεις εννοούμε ομάδες νοσηρών διαταραχών διάφορης αιτιολογίας και παθογένειας όπου το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι το ότι επέρχονται μετά από την κατανάλωση τροφίμων.

Τα συμπτώματα των τροφικών δηλητηριάσεων εκδηλώνονται συνηθέστερα από το γαστρεντερικό σύστημα, αλλά δεν λείπουν και εκδηλώσεις από το νευρικό σύστημα και το αίμα.

Οι Τροφικές Δηλητηριάσεις διακρίνονται σε:

Τροφικές Δηλητηριάσεις από υγιή τρόφιμα: Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται περιπτώσεις όπως:

Έλλειψη προσαρμογής του οργανισμού στο τρόφιμο, όπως λόγου χάρη στα βρέφη, όταν αυτά λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, ή όταν η λήψη του γάλακτος γίνεται σε ακανόνιστα διαστήματα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται γαστρεντερικές διαταραχές.
Παθολογικές καταστάσεις όπως π.χ σε νεφρικές βλάβες, όταν ο οργανισμός προσλαμβάνει αζωτούχες τροφές.

Αναφυλακτικές αντιδράσεις

Τροφικές Δηλητηριάσεις από δηλητηριώδη τρόφιμα: Αυτή η κατηγορία χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι οι διαταραχές που εμφανίζονται σε ένα υγιές άτομο, ομοιάζουν με αυτές που προκαλούν τα δηλητήρια στον άνθρωπο.

Έτσι στην κατηγορία αυτή ανήκουν ορισμένα είδη ψαριών όπως o Scarus Cretensis η χολή του οποίου είναι τοξική, και ο Galfus Canis (σκυλόψαρο) όπου το ήπαρ του είναι τοξικό.

Δηλητηριώδη επίσης μπορούν να αποβούν σαλιγκάρια τα οποία έχουν τραφεί με φύλλα μυρτοφύλλου.
Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται και κάποια είδη δηλητηριωδών μανιταριών όπως Αmanita Phaloides, Amanita Verna, Amanita Muscaria, Amanita Pantherina, ,τα οποία συναντούμε σε δάση.

Τροφικές Δηλητηριάσεις από τρόφιμα τα οποία αναμείχθηκαν με τοξικές ουσίες: Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να έχουμε πρόσμιξη τοξικών ουσιών σε τρόφιμα είτε από λάθος – ατύχημα κατά την παραγωγική διαδικασία, είτε με τη χρήση τοξικών ουσιών για τη διόρθωση της γεύσης, της οσμής και του χρώματος του προϊόντος, καθώς και με την επίχριση των δοχείων των κονσερβών με ουσίες τοξικές για τον άνθρωπο, όταν δεν τηρείται η νομοθεσία που διέπει την ασφάλεια των τροφίμων.

Τροφικές Δηλητηριάσεις από τρόφιμα τα οποία αλλοιώθηκαν από Παράσιτα: Το πιο γνωστό είναι το παράσιτο του σταριού, του κριθαριού και της σίκαλης (ΕΡΥΣΙΒΩΔΗΣ ΟΛΥΡΑ).

Τροφικές Δηλητηριάσεις μικροβιακής αιτιολογίας: Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε δεν είναι στείρα μικροοργανισμών, φέρουν μικροβιακό φορτίο το οποίο όμως σε συνθήκες σωστού χειρισμού – επεξεργασίας και συντήρησης δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας.

Παρόλα αυτά είναι δυνατόν τα τρόφιμα να επιμολυνθούν με επικίνδυνους μικροοργανισμούς με δυσάρεστα για την υγεία μας αποτελέσματα.

Οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να επιμολυνθούν τα τρόφιμα είναι οι εξής:
Από τους χειριστές τροφίμων (μάγειρες, ζαχαροπλάστες, πωλητές) οι οποίοι μπορεί να είναι ασθενείς ή υγιείς μικροβιοφόροι παθογόνων μικροοργανισμών, μέσω της επαφής τους με τα τρόφιμα, π.χ εάν κάποιος φιλοξενεί σταφυλόκοκκο στο ρινοφάρυγγά του μέσω του πταρμού και του βήχα μπορεί να επιμολύνει το τρόφιμο.

Όπως επίσης εάν ο χειριστής τροφίμων πάσχει π.χ από ελαφρά εντερίτιδα από σαλμονέλες, μέσω του εντεροστοματικού κύκλου (επιμολυσμένα χέρια ) μπορεί να επιμολύνει το τρόφιμο.
Έντομα τα οποία μεταφέρουν μηχανικά παθογόνους μικροοργανισμούς, και τους εναποθέτουν πάνω στα τρόφιμα.
Τρωκτικά τα οποία μπορεί να είναι φορείς νόσων και να επιμολύνουν τα τρόφιμά μας (π.χ αν πάσχουν από σαλμονέλωση μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο με τα κόπρανά τους)
Άρρωστα ζώα τα οποία πάσχουν από σαλμονέλωση και εδόθησαν για κατανάλωση χωρίς να τους έχει γίνει προηγουμένως κρεοσκοπία, ή σε άλλη περίπτωση το ζώο να πάσχει από σταφυλοκοκκική μαστίτιδα και μέσω της άμελξης να επιμολυνθεί το γάλα.
Το νερό το οποίο χρησιμοποιείται για την επεξεργασία των τροφίμων όταν αυτό είναι μολυσμένο.
Οι Τροφικές Δηλητηριάσεις μικροβιακής αιτιολογίας συνήθως προκαλούνται από Σαλμονέλες (S.Typhi, S.

Murium κ.α), Σιγκέλες, Σταφυλόκοκκο (Χρυσίζων, λευκός, κίτρινος), Κλωστηρίδια (αλλαντίασης, διαθλαστικό), Εντεροβακτηριακά (Πρωτέας), Στρεπτόκοκκοι και διάφορα άλλα μικρόβια.
Όπως γίνεται αντιληπτό και από παραπάνω, εκτός από την τήρηση των κανόνων υγιεινής όσον αφορά τον χειρισμό των τροφίμων, πρέπει να δώσουμε σημασία και στη σωστή συντήρηση των τροφίμων.

Έτσι λοιπόν τα κατεψυγμένα προϊόντα μας θα πρέπει να τα τηρούμε σε θερμοκρασία τουλάχιστον -18ο C. Τα νωπά κρέατα θα πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία από +1ο C έως+ 4ο C, τα πουλερικά και κυνήγι σε θερμοκρασία μικρότερη των + 4ο C, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στους +2ο C, τα αλλαντικά σε θερμοκρασία μικρότερη των + 8ο C, και τα γλυκίσματα τα οποία είναι εύκολο να αλλοιωθούν σε θερμοκρασίες από +1ο C έως +7ο C.

Θα πρέπει πάντοτε να ελέγχουμε την καλή λειτουργία του ψυγείου μας, να το τροφοδοτούμε με τάξη και να αποφεύγουμε τον κορεσμό του έτσι ώστε να επιτρέπουμε στον ψυχρό αέρα να κυκλοφορεί ομοιόμορφα μέσα στο ψυγείο μας. Κατά την τροφοδοσία του ψυγείου μας πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες επιτυγχάνονται στο χαμηλότερο τμήμα του θαλάμου (τελευταία σχάρα) με θερμοκρασία περίπου στους +2ο C, στη μέση περίπου +5ο C οπότε θα πρέπει να τοποθετούμε και αναλόγως τα προϊόντα μας.

Ακόμα θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως τα προϊόντα που αγοράσαμε παλιότερα θα πρέπει να καταναλωθούν κατά προτεραιότητα σε σχέση με αυτά που αγοράσθηκαν προσφάτως, και γι αυτό θα πρέπει να τα τοποθετούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι η πρώτη μας επιλογή σε περίπτωση που αναζητήσουμε κάποιο προϊόν από το ψυγείο μας.

iatronet.gr

Διατροφή

30.05.2025

Το ισχυρό βότανο που ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος

Το θυμάρι αποκτά όλο και περισσότερη αναγνώριση για τις πιθανές ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία

30.05.2025

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

Αποκτήστε την τώρα μόνο με 95,90€ – Προσφορά που δε χάνεται!

30.05.2025

4+1 τρόφιμα που βοηθούν στη μείωση του στρες

29.05.2025

Γιατί ξυπνάμε νωρίτερα καθώς μεγαλώνουμε; – Τι εξηγεί ειδικός

28.05.2025

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!

28.05.2025

Mύθοι και αλήθειες για τα προβιοτικά που πρέπει να γνωρίζετε

28.05.2025

Τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι ηλιόσποροι – Πόσους πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά

27.05.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι πατάτες

26.05.2025

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σου χαρίσουν ενέργεια για όλη την ημέρα

26.05.2025

After Shave Mist & Face Mist Lifting σε προσφορά: Τα βραβευμένα προϊόντα που μεταμορφώνουν την επιδερμίδα σας!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.05.2025

Ένα παιδί, μία αρκούδα και ένα μάθημα ζωής

Όταν ο φόβος σου δείχνει τα δόντια του και εσύ καταφέρεις να σταθείς - τότε έχεις ήδη νικήσει

30.05.2025

Το ισχυρό βότανο που ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος

Το θυμάρι αποκτά όλο και περισσότερη αναγνώριση για τις πιθανές ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία

30.05.2025

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

30.05.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τι δείχνει το κερί του αυτιού σας για την υγεία σας

30.05.2025

4+1 τρόφιμα που βοηθούν στη μείωση του στρες

30.05.2025

Αυξήθηκαν οι θάνατοι στις ΗΠΑ από καρκίνο εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ

30.05.2025

Τέλος από την 1η Ιουλίου το κάπνισμα σε ανοιχτούς χώρους στη Γαλλία

30.05.2025

ΗΠΑ: Αγόρι 8 ετών πέθανε μέσα σε λίγες ώρες από σπάνια λοίμωξη που εξαπλώθηκε στον εγκέφαλό του

29.05.2025

Γιατί ξυπνάμε νωρίτερα καθώς μεγαλώνουμε; – Τι εξηγεί ειδικός

29.05.2025

Το άγχος των Πανελληνίων: Μην το αφήνεις να σε καθορίσει