Διατροφή

Βουτάνιο: Πόσο ωφέλιμο είναι τελικά για την υγεία;

Το βουτάνιο ή διαιθύλιο είναι οργανική χημική ένωση (άκυκλος κορεσμένος υδρογονάνθρακας) και οι περισσότεροι το γνωρίζουμε ως συστατικό των αναπτήρων. Ωστόσο περιέχεται επίσης σε διάφορα ψωμιά, μάφιν και μπισκότα.

Η χημική ουσία tert-Butylhydroquinone (TBHQ) είναι ένας οξειδωτικός παράγοντας που χρησιμοποιείται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, καλλυντικά και άλλα προϊόντα και σε χαμηλές δόσεις θεωρείται γενικά ασφαλής.

Σε υψηλότερες ποσότητες όμως, έχει συνδεθεί με όγκους, διόγκωση του ήπατος, σπασμούς και παράλυση.

Οι εταιρείες τροφίμων «ορκίζονται» στην αξία του TBHQ επειδή διατηρεί τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική αξία των τροφίμων για μεγαλύτερο διάστημα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χημική ουσία για χρήση σε τρόφιμα στη δεκαετία του ’70, όταν άρχισαν να γίνονται δημοφιλή τα fast food.

Πλέον υπάρχει παντού: από τις κοτομπουκιές και τα στιγμιαία νουντλς, μέχρι τα κράκερ.

Ο FDA επιτρέπει επί του παρόντος η ουσία TBHQ να μην υπερβαίνει το 0,02% της συνολικής περιεκτικότητας λιπαρών και ελαίων ενός προϊόντος.

Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επίσης καθορίσει ότι το TBHQ είναι ασφαλές για χρήση σε τρόφιμα σε χαμηλές συγκεντρώσεις.

Η χημική ουσία παρασκευάζεται από βουτάνιο, το οποίο αποθηκεύεται στους αναπτήρες ως υγρό και απελευθερώνεται ως αέριο που αναφλέγεται από έναν σπινθήρα.

Εκρηκτικό υλικό σε ψωμιά, μάφιν και μπισκότα

Το βρωμικό κάλιο είναι η ανόργανη ένωση με εμπειρικό τύπο KBrO₃. Είναι το άλας που προκύπτει από την εξουδετέρωση του βρωμικού οξέος από το υδροξείδιο του καλίου. Στις κανονικές συνθήκες περιβάλλοντος είναι λευκό κρυσταλλικό στερεό ή λευκή σκόνη.

Το βρωμικό κάλιο χρησιμοποιείται ως εκρηκτικό εδώ και δεκαετίες.

Αναμιγνύεται επίσης σε αλεύρι που χρησιμοποιείται για αρτοσκευάσματα, όπως το ψωμί και τα μπισκότα, επειδή μπορεί να βοηθήσει τη ζύμη να φουσκώσει και να διατηρήσει το σχήμα της.

Εργαστηριακές μελέτες το έχουν συνδέσει επανειλημμένα με καρκίνους στον θυρεοειδή και στο περιτόναιο, το λεπτό στρώμα κυττάρων που καλύπτει την ουροδόχο κύστη, το ορθό και τη μήτρα.

Ο FDA ωστόσο, δεν έχει απαγορεύσει την ουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνεχίζει να την αναγνωρίζει ως ασφαλή προς κατανάλωση.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την άποψη πολλών άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που την έχουν χαρακτηρίσει παράνομη.

Οι προειδοποιήσεις σχετικά με την πιθανότητα πρόκλησης καρκίνου χρονολογούνται από το 1999, όταν άρχισαν να δημοσιεύονται αναφορές γι’ αυτόν τον κίνδυνο.

Η βιομηχανία τροφίμων υποστηρίζει ότι είναι ασφαλές επειδή κατά το μαγείρεμα η σκόνη μετατρέπεται σε βρωμιούχο κάλιο, μη καρκινογόνα ουσία.

Δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1994 όμως, έδειξαν ότι το βρωμικό κάλιο παραμένει στα τρόφιμα ακόμη και μετά το μαγείρεμα.

Η Καλιφόρνια έχει λάβει μέτρα κατά του συγκεκριμένου συστατικού, απαιτώντας από τους κατασκευαστές προϊόντων που το χρησιμοποιούν, να φέρουν προειδοποιητική ετικέτα για τους καταναλωτές.

Διατροφή

14.07.2025

Το φρούτο του βασιλιά Βαραββά: Ρίχνει τη χοληστερίνη, βελτιώνει την πέψη και «θωρακίζει» από τον καρκίνο

Εκτός από τον ζουμερό καρπό, και τα φύλλα του δέντρου χρησιμοποιούνται με ποικίλους τρόπους

14.07.2025

Πώς το φαγητό αργά το βράδυ επηρεάζει την υγεία σας – Η ιδανική στιγμή για το βραδινό σας γεύμα

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για βραδινό, σύμφωνα με ειδικούς

14.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Aυτός ο τύπος καφέ αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα όρασης έως και επτά φορές

14.07.2025

Απώλεια βάρους μετά τα 50: Αυτές είναι οι τρεις διατροφικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά

14.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι ηλιόσποροι

14.07.2025

Αυτά είναι τα 4 λαχανικά που μπορούν να διαρκέσουν για εβδομάδες στην κουζίνα

14.07.2025

Σακχαρώδης διαβήτης: Οι αλλαγές στο πρωινό που μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου

11.07.2025

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!

11.07.2025

Ειδικοί προειδοποιούν: Τα καλλυντικά dupes μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία – Περιέχουν περιττώματα

11.07.2025

Είναι κακό να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι; – Τι λένε οι ειδικοί

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.07.2025

Η σωστή ποσότητα αντηλιακού που πρέπει να βάζουμε σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ένα άτομο που εφαρμόζει σωστά αντηλιακό καθημερινά χρειάζεται περίπου 1 σωληνάριο την εβδομάδα

14.07.2025

Το φρούτο του βασιλιά Βαραββά: Ρίχνει τη χοληστερίνη, βελτιώνει την πέψη και «θωρακίζει» από τον καρκίνο

Εκτός από τον ζουμερό καρπό, και τα φύλλα του δέντρου χρησιμοποιούνται με ποικίλους τρόπους

14.07.2025

Το σημάδι στα μάτια που «μαρτυρά» υψηλή χοληστερίνη – Δείτε πώς μοιάζει (φωτο)

14.07.2025

Πώς το φαγητό αργά το βράδυ επηρεάζει την υγεία σας – Η ιδανική στιγμή για το βραδινό σας γεύμα

14.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Aυτός ο τύπος καφέ αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα όρασης έως και επτά φορές

14.07.2025

Απώλεια βάρους μετά τα 50: Αυτές είναι οι τρεις διατροφικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά

14.07.2025

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

14.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι ηλιόσποροι

14.07.2025

Αυτά είναι τα 4 λαχανικά που μπορούν να διαρκέσουν για εβδομάδες στην κουζίνα

14.07.2025

Σακχαρώδης διαβήτης: Οι αλλαγές στο πρωινό που μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου