Σύμφωνα με νέα μελέτη, μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας μπορεί να είναι ό,τι χειρότερο για τους άνδρες που αντιμετωπίζουν καρκίνο του προστάτη.
Οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που περιορίζουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά, αλλά τρώνε πολλές τροφές φυτικής προέλευσης, κινδυνεύουν λιγότερο με στυτική δυσλειτουργία, ακράτεια ούρων και άλλες παρενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία, λένε οι ερευνητές.
Όσοι έτρωγαν τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα, σημείωσαν 8%-11% καλύτερη βαθμολογία σε μετρήσεις της σεξουαλικής λειτουργίας σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης σε περισσότερους από 3.500 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη.
Οι άνδρες σημείωσαν έως και 14% καλύτερη βαθμολογία στην υγεία του ουροποιητικού, με λιγότερες περιπτώσεις ακράτειας, απόφραξης και ερεθισμού.
«Τα ευρήματά μας προσφέρουν ελπίδα σε όσους αναζητούν τρόπους για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους μετά από χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία και άλλες κοινές θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές παρενέργειες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Stacy Loeb, καθηγήτρια ουρολογίας και υγείας του πληθυσμού στην Ιατρική Σχολή NYU Grossman της Νέας Υόρκης.
Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο διατροφής κάθε τέσσερα χρόνια, ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τα προβλήματα υγείας τους.
Πάνω από 4 στους 5 ασθενείς (ποσοστό 83%) είχαν λάβει θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, δήλωσε η Loeb. Όσοι συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη είχαν πρώιμες μορφές της νόσου που δεν είχαν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.