Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες τροφές που ενυδατώνουν τον οργανισμό μας όσο και το νερό.
Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον το 20% των υγρών που καθημερινά καταναλώνουμε, προέρχεται από τα τρόφιμα που τρώμε.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται φρούτα, λαχανικά, γιαούρτια, σούπες, κρέμες και πολλά άλλα.
Η διαιτολόγος Julia Zumpano, συνεργάτις του Τμήματος Διατροφής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, παρουσιάζει δέκα ενδεικτικά τρόφιμα που μπορούν να μας ξεδιψάσουν:
Αγγούρια
Είναι ένα από τα πιο δροσιστικά τρόφιμα. Η περιεκτικότητά του σε νερό πλησιάζει το 96% ανά 100 γρ., σύμφωνα με την βάση διατροφικών δεδομένων FoodData Central του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA).
Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Κ, που είναι σημαντική για την υγεία των οστών.
Σέλερι
Αν και δεν του φαίνεται, έχει περιεκτικότητα σε νερό πάνω από 95%. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, επομένως μας χορταίνει για περισσότερη ώρα.
Περιέχει επίσης σημαντικούς ηλεκτρολύτες, όπως το μαγνήσιο και το κάλιο. Τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα για προστασία από μυϊκές κράμπες και την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αντιστοίχως.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα διάφορα είδη μαρουλιού έχουν ελαφρώς διαφορετικές περιεκτικότητες σε υγρά. Την μεγαλύτερη έχει το iceberg (είναι 95,5%) και την μικρότερη το κοινό πράσινο μαρούλι (είναι 94%). Το κόκκινο και οι άλλες ποικιλίες βρίσκονται κάπου ενδιάμεσα.
Τα άλλα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, επίσης έχουν περιεκτικότητα τουλάχιστον 90% σε νερό. Τα λαχανικά αυτά περιέχουν κατά περίπτωση και πολλά θρεπτικά συστατικά, επομένως μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν τη βάση μιας δροσιστικής σαλάτας, τονίζει η Dr. Zumpano.
Ντομάτες
Κάθε φορά που δαγκώνουμε ένα κομμάτι, καταναλώνουμε 94,7% νερό και το υπόλοιπο είναι οι υδατάνθρακες, οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες που περιέχουν. Έχουν επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες δρουν αντικαρκινικά και καρδιοπροστατευτικά.
Κολοκύθια
Με 95% περιεκτικότητα σε νερό, τα κολοκύθια είναι ένα από τα πιο δροσιστικά λαχανικά του καλοκαιριού. Ακόμα καλύτερα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που είναι απαραίτητα για την υγεία των ματιών. Περιέχουν επίσης κάλιο, φώσφορο και άλλα απαραίτητα συστατικά.
Καρπούζι και πεπόνι
Τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού τροφοδοτούν τον οργανισμό μας με γενναίες ποσότητες υγρών, αν είναι χαμηλότερες απ’ ό,τι στα προαναφερθέντα λαχανικά. Το καρπούζι έχει περιεκτικότητα 92%, ενώ το πεπόνι 90,2%.
Είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στο ανοσοποιητικό, στα μάτια, στο δέρμα, στο έντερο και άλλα όργανα, κατά την Dr. Zumpano.
Κουνουπίδι
Αν και δύσκολα θα το κατέτασσε κανείς στα ενυδατικά λαχανικά λόγω της συμπαγούς δομής του, το ωμό κουνουπίδι περιέχει περισσότερο νερό απ’ όσο το καρπούζι και το πεπόνι! Η περιεκτικότητά του είναι σχεδόν 93%.
Το δημοφιλές σταυρανθές λαχανικό είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και άλλα συστατικά. Τόσο αυτό όσο και τα άλλα λαχανικά της ίδιας οικογένειας, όπως το μπρόκολο, πιστεύεται ότι ασκούν και αντικαρκινική δράση.
Πιπεριές
Έχουν υψηλή ενυδατική αξία, αφού αποτελούνται κατά τουλάχιστον 94% από νερό, ανεξαρτήτως του χρώματός του. Είναι επίσης πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο και η βιταμίνη C.
Σπαράγγια
Τα πράσινα σπαράγγια είναι πολύ ενυδατικά, αφού η περιεκτικότητά τους σε υγρά είναι 92,6% ανά 100. γρ. ωμού τροφίμου. Παρέχουν επίσης κάλιο, μαγνήσιο, φολικό οξύ και άλλα πολύτιμα συστατικά.
Έχουν επίσης δύο ένζυμα τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να αναρρώσει ταχύτερα από την αφυδάτωση που προκαλεί η μέθη, προσθέτει η Dr. Zumpano.
Φράουλες
Και αυτές είναι ό,τι πρέπει για ενυδάτωση του οργανισμού, αφού η περιεκτικότητά τους σε υγρά είναι σχεδόν 91%. Είναι επίσης πλούσιες σε φλαβονοειδή – ένα είδος αντιοξειδωτικών φυτικών συστατικών που σχετίζονται με τη βέλτιστη νοητική λειτουργία.