Διατροφή

Το γνωρίζατε; – Το λάθος με το καρπούζι που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση

Γνωρίζατε πώς κινδυνεύετε με τροφική δηλητηρίασε εάν κόβετε το καρπούζι αμέσως μόλις το αγοράζετε;

Αν όμως πλύνετε καλά την εξωτερική του επιφάνεια, μπορεί να γλιτώσετε από δυσάρεστα συμπτώματα.

Γιατί πρέπει να πλένετε το καρπούζι

Όταν κόβετε ένα καρπούζι, το μαχαίρι μπορεί να μεταφέρει βακτήρια από την επιφάνεια της φλούδας στο εσωτερικό του φρούτου.

Αν στη φλούδα του καρπουζιού υπάρχουν βακτήρια, όπως σαλμονέλα ή E. coli, το μαχαίρι μπορεί να τα μεταφέρει στο εσωτερικό του. Όταν συμβαίνει αυτό, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται, ειδικά εάν το κομμένο φρούτο μείνει εκτός ψυγείου για πολλή ώρα και δεν αποθηκευτεί σωστά.

Το καρπούζι μπορεί να μολυνθεί από βακτήρια σε διάφορα σημεία κατά τη μεταφορά του από το χωράφι μέχρι τον πάγκο της κουζίνας.

Επειδή μεγαλώνει στο έδαφος, μπορεί να έρθει σε επαφή με χώμα, νερά απορροής ή ακόμα και περιττώματα ζώων.

Τα βακτήρια παραμένουν κατά τη συγκομιδή, τη μεταφορά, τη διακίνηση, ακόμα και ενώ βρίσκεται στο καλάθι των αγορών ή στο ταμείο του σούπερ μάρκετ. Μπορεί επίσης να το αγγίξουν πολλά χέρια στο σούπερ μάρκετ.

Για όλους αυτούς του λόγους, είναι σημαντικό να το πλύνετε καλά πριν το κόψετε.

Πώς να προετοιμάσετε με ασφάλεια το καρπούζι

Ακολουθώντας μερικά απλά βήματα κατά το κόψιμο του καρπουζιού, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Αυτοί οι κανόνες ασφαλείας, είναι καλό να ακολουθούνται για τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά:

Πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά το χειρισμό των τροφών.

Πλύνετε όλη την εξωτερική επιφάνεια του καρπουζιού κάτω από τρεχούμενο νερό. Επειδή η φλούδα είναι παχιά και σκληρή, μπορείτε να την τρίψετε απαλά με βούρτσα για φρούτα και λαχανικά.

Στεγνώστε το εξωτερικό με μια καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας πριν το κόψετε. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υγρασίας που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων.

Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό μαχαίρι και μια καθαρή σανίδα κοπής για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση από άλλα τρόφιμα ή επιφάνειες.

Παρόλο που το καρπούζι φαίνεται να έχει πολύ χαμηλό κίνδυνο μόλυνσης, είναι ένα ωμό φρούτο, και τα ωμά τρόφιμα μπορεί μερικές φορές να μεταφέρουν μικρόβια. Αυτά τα μικρόβια δεν εξοντώνονται, καθώς το φρούτο δεν μαγειρεύεται.

Μόλις κοπεί, το καρπούζι πρέπει να αποθηκευτεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό. Όπως πολλά φρέσκα τρόφιμα, μπορεί να μην είναι ασφαλές αν παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για πολλή ώρα. Το κομμένο καρπούζι παραμένει φρέσκο στο ψυγείο για περίπου τρεις έως πέντε ημέρες.

Συμβουλές συντήρησης

Τοποθετήστε το καρπούζι στο ψυγείο αμέσως μόλις το κόψετε, ειδικά αν κάνει ζέστη.

Διατηρήστε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας στους 4 °C ή λιγότερο κάτω. Αυτό βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης βακτηρίων και διατηρεί τα προϊόντα φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αποθηκεύστε το καρπούζι σε σφραγισμένο δοχείο ή σακούλα. Αυτό βοηθά να μην πιάσει κρούστα η επιφάνειά του και το προστατεύει από τις οσμές και τα βακτήρια από άλλα τρόφιμα.

Διατηρήστε το ψυγείο σας καθαρό. Να σκουπίζετε αμέσως τα υγρά, ειδικά αν προέρχονται από ωμό κρέας, για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.

Αν αμφιβάλλετε για την ασφάλεια του καρπουζιού, πετάξτε το. Αν το καρπούζι σας φαίνεται μαλακό, μυρίζει άσχημα ή έχει γίνει βαθύ κόκκινο, είναι καλύτερο να μην το διακινδυνεύσετε.

Διατροφή

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Από τα πρώτα σημάδια μέχρι τις λύσεις

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Όταν η νυχτερινή ανάπαυση δεν επαρκεί

01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

25.09.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

25.09.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

25.09.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

24.09.2025

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.10.2025

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για σκεύασμα που «καίει λίπος»: Μην το χρησιμοποιήσετε

Το σκεύασμα περιέχει σιβουτραμίνη, μια δραστική ουσία που έχει αποσυρθεί από το 2010!

03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Σύγχρονες λύσεις για αυτή την κοινή αλλά «κρυφή» πάθηση

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία