Διατροφή

Καρπούζι: Αυτό είναι το σημάδι που δείχνει ότι πρέπει να το πετάξετε αμέσως

Το καρπούζι είναι από τα πιο γνωστά φρούτα του καλοκαιριού, ωστόσο πρέπει να προσέχετε ορισμένα πράγματα πριν το καταναλώσετε.

Όπως όλα τα τρόφιμα έτσι και το καρπούζι μπορεί να εγκυμονεί κίνδυνο δηλητηρίασης, και ιστορικά, ευθύνεται για αρκετές δηλητηριάσεις καταναλωτών είτε λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε νιτρικά άλατα, είτε λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε φυτοφάρμακα, είτε λόγω μόλυνσης από σαλμονέλα.

Η περίπτωση της υψηλής περιεκτικότητας τους σε νιτρικά άλατα, έχει οδηγήσει σε έναν γενικευμένο φόβο ότι δεν είναι μάλλον και τόσο υγιεινά. Τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα αποτελούνται από άζωτο, χημικό στοιχείο που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί στις καλλιέργειες για την ταχεία ανάπτυξη των καρπουζιών. Η περίσσεια χημικής ουσίας σε αυτό το φρούτο μετατρέπεται σε δηλητηριώδη ουσία τη στιγμή που εισέρχεται στον οργανισμό και προκαλεί δηλητηρίαση. Τα πιο κοινά συμπτώματα αυτής της δηλητηρίασης από καρπούζι είναι η ζάλη, η ναυτία και οι κράμπες στο στομάχι.

Πώς θα καταλάβετε, όμως, αν το καρπούζι σας έχει νιτρικά άλατα;
Για να διαπιστώσετε αν το καρπούζι σας έχει νιτρικά άλατα και μπορεί ενδεχομένως να προβεί επικίνδυνο για την υγείας σας, δεν έχετε παρά να κάνετε ένα πολύ απλό κόλπο ώστε να διαπιστώσετε αν το αγαπημένο σας φρούτο είναι σε θέση να καταναλωθεί.

Βουτήξτε απλώς ένα κομμάτι καρπούζι σε ένα ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου και περιμένετε 10 λεπτά. Αν το νερό γίνει ροζ, τότε το καρπούζι έχει υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων. Αν το νερό παραμείνει διάφανο ή αν το κομμάτι επιπλέει στην επιφάνεια και δεν βυθιστεί, το καρπούζι είναι μια χαρά.

Τέλος εάν κόβοντας το καρπούζι σας σε φέτες διαπιστώσετε ότι αφρίζει, αυτό μάλλον είναι ένδειξη ότι υπάρχει περίπτωση να πάθετε τροφική δηλητηρίαση σε περίπτωση που το καταναλώσετε.

Ο χρήστης του TikTok @idksterling, αναφέρει πως το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια από τις παραπάνω ενδείξεις στο καρπούζι σας είναι να το πετάξετε χωρίς δεύτερη σκέψη.

«Το άφρισμα αυτό είναι αποτέλεσμα της παραμονής του φρούτου σε μέρος που είναι πολύ ζεστό και καθόλου κατάλληλο για τη συντήρησή του», εξηγεί στο βίντεό του. «Είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα της συσσώρευσης αερίων και πίεσης στο καρπούζι που απελευθερώνεται ως αφρός». Αυτά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, προειδοποιεί ο νεαρός.

Διατροφή

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

04.11.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

01.11.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε