Διατροφή

Δείτε από ποιες παθήσεις μπορεί να μας προστατεύσει το κεφίρ

Είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό ρόφημα φιλικό προς το έντερο
Δείτε από ποιες παθήσεις μπορεί να μας προστατεύσει το κεφίρ

Το κεφίρ αξίζει να έχει μια θέση στη διατροφή μας, καθώς έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Φτιάχνεται από τη ζύμωση γάλακτος με κόκκους κεφίρ -μια συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και ζυμομυκήτων- και παρέχει δισεκατομμύρια ζωντανούς μικροοργανισμούς, καθώς και πρωτεΐνες, βιταμίνες και βιοδραστικές ενώσεις.

Αλλά το κεφίρ είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό ρόφημα φιλικό προς το έντερο.

Τα οφέλη υγείας του εκτείνονται σε πολλαπλά συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του πεπτικού, του ανοσοποιητικού, της μεταβολικής λειτουργίας, ακόμη και της νευρολογικής υγείας.

Πεπτικές διαταραχές: Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, λοιμώξεις και φλεγμονές

Το κεφίρ είναι περισσότερο γνωστό για την ικανότητά του να υποστηρίζει ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Τα προβιοτικά του στελέχη —όπως Lactobacillus kefiri, Lactococcus και διάφοροι ζυμομύκητες— μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία ή την ανακούφιση από:

  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS): Αρκετές ανθρώπινες μελέτες δείχνουν ότι το κεφίρ μπορεί να μειώσει τα κοινά συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, όπως φούσκωμα, αέρια και ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου, πιθανώς ρυθμίζοντας τα βακτήρια του εντέρου και τη φλεγμονή.
  • Διάρροια που σχετίζεται με αντιβιοτικά: Αναπληρώνοντας την ευεργετική χλωρίδα, το κεφίρ μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ή της σοβαρότητα της διάρροιας, που προκαλείται από αντιβιοτικά ή ήπιες λοιμώξεις του εντέρου.
  • Δυσανεξία στην λακτόζη: Η διαδικασία ζύμωσης στο κεφίρ μειώνει την περιεκτικότητά του σε λακτόζη και εισάγει ένζυμα που βοηθούν στην πέψη της. Αυτό το καθιστά μια γαλακτοκομική επιλογή που είναι καλά ανεκτή από πολλούς με ευαισθησία στην λακτόζη.
  • Φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου (IBD): Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής του εντέρου και στην αποκατάσταση της λειτουργίας του επιθηλιακού φραγμού, αν και απαιτούνται πιο ισχυρές κλινικές δοκιμές.

Παθήσεις που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό

Οι προβιοτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κεφίρ το καθιστούν υποψήφιο για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό έχει συνέπειες για:

  • Αλλεργικές αποκρίσεις: Έρευνες δείχνουν ότι το κεφίρ μπορεί να μειώσει τις ανοσολογικές υπερ-αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής των αεραγωγών και της υπερευαισθησίας του δέρματος, υποστηρίζοντας την ανοσολογική ανοχή.
  • Αυτοάνοσες διαταραχές: Αν και τα σχετικά ερευνητικά στοιχεία είναι σε πρώιμο στάδιο, ορισμένα ζωικά μοντέλα προτείνουν ότι το κεφίρ μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που προκαλείται από αυτοάνοσα νοσήματα, συμβάλλοντας -θεωρητικά- ενάντια σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η πολλαπλή σκλήρυνση.
  • Αναπνευστικές λοιμώξεις: Ορισμένα στελέχη που βρίσκονται στο κεφίρ έχει αποδειχθεί ότι διεγείρουν την ανοσία του βλεννογόνου, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο ή τη σοβαρότητα των λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού.

Μεταβολικές διαταραχές: Διαβήτης Τύπου 2 και παχυσαρκία

Το κεφίρ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση μεταβολικών ασθενειών:

  • Έλεγχος σακχάρου στο αίμα: Αρκετές μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν βρει, ότι η κατανάλωση κεφίρ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτά τα αποτελέσματα πιθανότατα οφείλονται σε βελτιώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου, μειωμένη φλεγμονή και ρύθμιση των οδών μεταβολισμού της γλυκόζης.
  • Διαχείριση βάρους και παχυσαρκία: Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και προβιοτικά στο κεφίρ μπορεί να βελτιώσει τον κορεσμό και τη ρύθμιση της αποθήκευσης λίπους. Αν και δεν είναι κάποια τροφή… θαύμα για την απώλεια βάρους, το κεφίρ μπορεί να υποστηρίξει την υγιή σύνθεση του σώματος, εφόσον χρησιμοποιείται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
  • Μείωση χοληστερόλης: Το κεφίρ έχει παρατηρηθεί σε ορισμένες μελέτες μικρής κλίμακας, ότι μειώνει την LDL χοληστερόλη και αυξάνει την HDL, πιθανώς λόγω των βιοδραστικών πεπτιδίων και των βακτηριακών του δράσεων στον μεταβολισμό των χολικών οξέων.

Οστική απώλεια και πρόληψη της οστεοπόρωσης

Το κεφίρ παρέχει βιοδιαθέσιμο ασβέστιο, βιταμίνη Κ2, μαγνήσιο και πεπτίδια που προέρχονται από καζεΐνη: όλα αυτά υποστηρίζουν την υγεία των οστών. Μελέτες δείχνουν ότι το κεφίρ μπορεί να:

  • Αυξήσει την οστική πυκνότητα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
  • Βελτιώσει την απορρόφηση του ασβεστίου
  • Υποστηρίξει το σχηματισμό κολλαγόνου, το οποίο ενισχύει την μήτρα των οστών

Αυτά τα αποτελέσματα καθιστούν το κεφίρ ιδιαίτερα υποσχόμενο για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ή οποιονδήποτε διατρέχει κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Καρδιαγγειακές παθήσεις και αρτηριακή πίεση

Η επίδραση του κεφίρ στην καρδιαγγειακή υγεία περιλαμβάνει:

  • Μείωση της υπέρτασης: Μια κλινική μελέτη του 2021 έδειξε ότι το κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης, πιθανώς μέσω της βελτίωσης της ενδοθηλιακής λειτουργίας και της παραγωγής νιτρικού οξειδίου, που προέρχεται από το έντερο.
  • Μείωση της φλεγμονής: Η χρόνια φλεγμονή συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση. Μειώνοντας τους συστημικούς δείκτες φλεγμονής, το κεφίρ μπορεί να υποστηρίξει την αγγειακή υγεία.

Αντικαρκινικές ιδιότητες (έρευνες σε πολύ πρώιμο στάδιο)

Μελέτες in vitro και σε ζώα έχουν δείξει ότι το κεφίρ μπορεί να:

  • Αναστείλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων
  • Προκαλέσει απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος) σε κακοήθη κύτταρα
  • Καταστείλει την αγγειογένεση (αύξηση αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τους όγκους)

Αυτά τα ευρήματα είναι πιο αξιοσημείωτα σε μοντέλα για όγκους παχέος εντέρου, μαστού και λευχαιμίας. Αν και πολλά υποσχόμενη, αυτή η έρευνα είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και δεν μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη στα πρωτόκολλα ανθρώπινης θεραπείας.

Ψυχική και νευρολογική υγεία

Το κεφίρ μπορεί να επηρεάσει έμμεσα την υγεία του εγκεφάλου μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου.

Μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης, πιθανόν με την αλλαγή των πρόδρομων ουσιών νευροδιαβιβαστών (όπως η τρυπτοφάνη και το GABA) και την μείωση της συστηματικής φλεγμονής

Προστασία από νευροεκφυλισμό, όπως στη νόσο του Πάρκινσον ή στο Αλτσχάιμερ, μέσω της αντιοξειδωτικής δράσης και της ισορροπίας του μικροβιώματος του εντέρου

Οι ανθρώπινες μελέτες είναι περιορισμένες αλλά βρίσκονται σε εξέλιξη. Η παρουσία βιταμινών Β, πεπτιδίων και ενζύμων αποικοδόμησης πολυφαινόλης στο κεφίρ προσθέτουν στο νευροπροστατευτικό του προφίλ.

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορεί το κεφίρ να αποτρέψει λοιμώξεις;

Το κεφίρ περιέχει προβιοτικά στελέχη, που ανταγωνίζονται τα επιβλαβή βακτήρια και έτσι μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του εντέρου και του αναπνευστικού. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποκαθιστά τη χρήση αντιβιοτικών ή αντιικών φαρμάκων, όπως αυτά συνταγογραφούνται από γιατρό.

Είναι το κεφίρ ασφαλές για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ναι, αλλά τα άτομα με σοβαρή ανοσοκαταστολή (όπως αυτά που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή με μη ελεγχόμενο HIV) θα πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό πριν καταναλώσουν τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά.

Πόσο κεφίρ πρέπει να πίνω καθημερινά για μέγιστα οφέλη υγείας;

Οι περισσότερες μελέτες χρησιμοποιούν ποσότητες μεταξύ 100 και 250 ml την ημέρα. Αυτό είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εύρος για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες.

Το κεφίρ βοηθά στις δερματικές παθήσεις;

Βελτιώνοντας την υγεία του εντέρου και ρυθμίζοντας την ανοσολογική απόκριση, το κεφίρ μπορεί να ωφελήσει τα φλεγμονώδη προβλήματα του δέρματος όπως το έκζεμα και η ακμή. Τα τοπικά προϊόντα με βάση το κεφίρ διερευνώνται επίσης, αλλά τα αποτελέσματα ποικίλλουν προς το παρόν.

Μπορεί το κεφίρ να λαμβάνεται μαζί με φάρμακα;

Ναι, αλλά είναι καλύτερο να το πίνετε με απόσταση τουλάχιστον 1-2 ωρών από τα αντιβιοτικά. Πάντα να συμβουλεύεστε γιατρό εάν βρίσκεστε σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία ή ετοιμάζεστε για χειρουργική επέμβαση.

Διατροφή

07.05.2025

Ο μεσημεριανός ύπνος «κατηγορείται» για την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού – Τι έδειξε μελέτη

«Ο κακός ύπνος το βράδυ συνδέεται με πιο κακή υγεία» σύμφωνα με ειδικό

07.05.2025

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα εκκολπώματα εντέρου – Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Τα συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, πυρετό, ναυτία, εμετό, κράμπες, δυσκοιλιότητα ή διάρροια

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε φράουλες κάθε μέρα
07.05.2025

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε φράουλες κάθε μέρα

Το κόλπο με τον μαϊντανό για να καταπολεμήσετε την κακοσμία του στόματος
07.05.2025

Το κόλπο με τον μαϊντανό για να καταπολεμήσετε την κακοσμία του στόματος

Καφές: Ποια είναι η καλύτερη ώρα κατανάλωσής του ώστε να ενισχύσετε την ενέργειά σας
07.05.2025

Καφές: Ποια είναι η καλύτερη ώρα κατανάλωσής του ώστε να ενισχύσετε την ενέργειά σας

Δείτε ποιοι δεν πρέπει να καταναλώνουν σκόρδο
07.05.2025

Δείτε ποιοι δεν πρέπει να καταναλώνουν σκόρδο

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών
07.05.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

Ποιες δραστηριότητες ενισχύουν τη μνήμη σύμφωνα με τις έρευνες
06.05.2025

Ποιες δραστηριότητες ενισχύουν τη μνήμη σύμφωνα με τις έρευνες

Αυχενικός ή κάτι άλλο; – Τι σημαίνει ο πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού
06.05.2025

Αυχενικός ή κάτι άλλο; – Τι σημαίνει ο πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!
06.05.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.05.2025

Η γυναίκα που μπορεί να πεθάνει από ένα φιλί: Αυτοί είναι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθεί για να μην σκοτωθεί

Το σύνδρομο προκαλεί έντονα επεισόδια πρηξίματος, δύσπνοια, κνίδωση, διάρροια και εμετό

07.05.2025

Ο μεσημεριανός ύπνος «κατηγορείται» για την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού – Τι έδειξε μελέτη

«Ο κακός ύπνος το βράδυ συνδέεται με πιο κακή υγεία» σύμφωνα με ειδικό

Πώς η λουτεΐνη βοηθά στην πρόληψη του καταρράκτη – Τι έδειξαν μελέτες
07.05.2025

Πώς η λουτεΐνη βοηθά στην πρόληψη του καταρράκτη – Τι έδειξαν μελέτες

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα εκκολπώματα εντέρου – Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε
07.05.2025

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα εκκολπώματα εντέρου – Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε φράουλες κάθε μέρα
07.05.2025

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε φράουλες κάθε μέρα

Γιορτή της Μητέρας: Μια ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα που μας έμαθε την αγάπη
07.05.2025

Γιορτή της Μητέρας: Μια ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα που μας έμαθε την αγάπη

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Πώς τα αντιδιαβητικά φάρμακα μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας
07.05.2025

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Πώς τα αντιδιαβητικά φάρμακα μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Lina Medina: H νεότερη μητέρα στην καταγεγραμμένη ιατρική ιστορία – Σε ηλικία 5 ετών γέννησε τον γιο της
07.05.2025

Lina Medina: H νεότερη μητέρα στην καταγεγραμμένη ιατρική ιστορία – Σε ηλικία 5 ετών γέννησε τον γιο της

Το κόλπο με τον μαϊντανό για να καταπολεμήσετε την κακοσμία του στόματος
07.05.2025

Το κόλπο με τον μαϊντανό για να καταπολεμήσετε την κακοσμία του στόματος

Καφές: Ποια είναι η καλύτερη ώρα κατανάλωσής του ώστε να ενισχύσετε την ενέργειά σας
07.05.2025

Καφές: Ποια είναι η καλύτερη ώρα κατανάλωσής του ώστε να ενισχύσετε την ενέργειά σας